Підсумки медіашколи «В ЕТЕРІ» у форматі фокус-групи
Підсумки медіашколи «В ЕТЕРІ»

 у форматі фокус-групи

У вівторок, 30 квітня, відбувся крайній етер онлайн-медіашколи, робота якої тривала з 21.02.2024 р. по 1.05.2024 р..  Освітній проєкт спрямований для інтерактивного спілкування усіх зацікавлених (учнів середніх та старших класів, здобувачів професійної та фахової передвищої, вищої освіти) із тренерами, експертами, фахівцями медіасфери.  Проєкт кафедри журналістики є профорієнтаційним курсом для вступу за спеціальністю “Журналістика” у ТНПУ (http://surl.li/qodvw).

Модераторка фокус-групи - Марія Філіпович
Модераторка фокус-групи - Марія Філіпович

Тема фокус-групи – «Інформаційні платформи: пріоритети аудиторії».  Основною метою заходу було з’ясувати думку учасників заходу щодо популярності інформаційних платформ у сучасному медійному просторі, окреслити шляхи інформаційної безпеки та відповідального медіаспоживання. Модерувала захід Марія Філіпович. Підготували питання та організували фокус-групи студенти-журналісти другого курсу, які вміло продемонстрували свої знання з дисципліни «Соціологія масової комунікації» (викладач Синоруб  Г. П.). 

Учасники фокус-групи - викладачі кафедри журналістики, студенти та представники медіа
Учасники фокус-групи - викладачі кафедри журналістики, студенти та представники медіа

Учасники фокус-групи:
– представники медіа: Вікторія Стрілець, спеціалістка відділу зв’язків з громадськістю Великоберезовицька селищної ради; Наталя Бончук, кореспондентка “Суспільне Тернопіль”; Остап Грицишин, редактор новинної стрічки “Цензор.НЕТ”; Світлана Городецька, радіоведуча “Золочів ФМ”; Олеся Липчак, головний спеціаліст відділу взаємодії із засобами масової інформації управління інформацій, політики та комунікацій з громадськістю Тернопільської військової адміністрації; 
– викладачі кафедри журналістики: Поплавська Наталія Миколаївна, Біла Наталія Василівна, Гуцал Петро Зеновійович, Йордан Ганна Мирославівна, Решетуха Тетяна Василівна, Синоруб Галина Петрівна, Кушнір Оксана Василівна;
–  здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти та учасники медіашколи «В ЕТЕРІ». 

Фіксація зйомки фокус-групи
Фіксація зйомки фокус-групи

«Фокусоване глибине інтерв’ю або фокус-група – це якісний метод дослідження, групове інтерв’ю, організоване у вигляді обговорення респондентів, яких можна об’єднати за віком, професією, поглядами, інтересами і для яких проблематика, що обговорюватиметься, є актуальною», – поінформувала модераторка Марія Філіпович.

Учасники брали активну участь та відповідали на усі запитання. До обговорення було запропоновано саме такі: Які інформаційні платформи сьогодні є пріоритетними у медіа? Які методи використовуєте для оптимізації (збільшення охоплення) аудиторії? Чи довіряєте інформації, що публікується у Telegram-каналах? Як майбутні медійники, чи спостерігали в Телеграмі порушення стандартів журналістики? Які небезпеки та ризики використання аудиторією соціальних мереж ви можете виокремити? Чи можуть зміни до медійного законодавства покращити ситуацію з інформаційною безпекою в українському медіапросторі?

Якщо об’єднати відповіді журналістів, викладачів та студентів, можна прийти до висновку, що зараз сайти новин не втрачають популярність, а лише формують якісну аудиторію. Розмовляючи про майбутні інформаційні платформи, учасники фокус-групи були переконані, що Україні потрібна така платформа, яка б забезпечувала усі інформаційно споживацькі потреби.

Нагадаємо, що уже третій рік поспіль кафедра журналістики ТНПУ організовує профорієнтаційний курс медіашколи «В ЕТЕРІ». Усі учасники отримують сертифікати. Радо запрошуємо на навчання уже наступного року! 

Студентка спеціальності «Журналістика»
 Марія Філіпович
Фото: Анастасії Гуцол


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси