1 грудня - Всесвітній день   толерантності до хворих на СНІД   та ВІЛ-інфікованих

1 грудня - Всесвітній день 

толерантності до хворих на СНІД 

та ВІЛ-інфікованих


У 1988 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров’я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією по ВІЛ / СНІДу, оголосила день 1 грудня Всесвітнім днем боротьби зі СНІДом. Синдром набутого імунодефіциту (СНІД) придбав масштаби пандемії. 

Перші випадки дивної хвороби, яка цілком позбавляє людину імунітету й призводить до смерті, вчені виявили 1980 року в Америці. Попри активні заходи медиків та гуманітарних організацій, швидкість поширення епідемії СНІДу залишається великою. Зараз на Землі, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, понад 30 мільйонів хворих. Щодня на нашій планеті інфікується близько 16 тисяч людей.


Україна також має значні досягнення у питанні подолання епідемії - знизився рівень приросту ВІЛ-інфікування в країні, зменшено кількість нових випадків інфікування серед молоді, а також у такій групі ризику як споживачі ін’єкційних наркотиків, послуги з консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію стали ближчими до населення. Проте темпи зростання захворюваності в Україні є одними з найвищих у світі і починаючи з 1994 р. щороку збільшуються на 33%. Фахівці прогнозують, що за таких умов до 2014 р. ВІЛ-позитивний статус матимуть 820 000 громадян, тобто 3,5% дорослого населення України. 


В Тернопільській області за період епідспостереження з 1987 року- 10 місяців 2015 року виявлено 1893 ВІЛ-інфіковані особи, з них ВІЛ-інфекція виявлена у 137 вагітних. 70 дітей народилось від ВІЛ-інфікованих матерів, 5 дітям встановлено діагноз СНІД. За 10 місяців 2015 року в області виявлено 106 випадків ВІЛ-інфекції (за аналогічний період 2014 року - 99 випадків). Найбільша кількість ВІЛ-інфікованих була виявлена при обстеженні за клінічними показами та серед осіб, які мали статеві контакти з ВІЛ-інфікованими. 


Перед країною в майбутньому стоїть ще низка нелегких завдань, виконання яких неможливе без допомоги наших громадян, усвідомлення ними високої цінності власного здоров’я і турботи про здоров’я близьких, поваги й толерантності до людей, яким не вдалося уникнути захворювання та у яких вистачає мужності з нею боротися.  


ВІЛ-інфекцією в однаковій міри вражаються як чоловіки, так і жінки, проте частіше інфікуються чоловіки. Випадки ВІЛ-інфекції частіше виявляються серед міських жителів. Основна вікова група – 25-49 років, в той же час частішають випадки виявлення ВІЛ-інфекції у людей віком 50 років та старше, що свідчить про несвоєчасне звернення за медичною допомогою та відсутність настороги до раннього виявлення ВІЛ-інфекції. 


В області створені всі умови до своєчасного виявлення ВІЛ-інфекції. Обстежитись можна в будь якому лікувально – профілактичному закладі, спеціалізовану допомогу щодо ВІЛ/СНІДу надають в Обласному центрі профілактики та боротьби зі СНІД. 

Зараз поширюється практика використання швидких тестів для діагностики ВІЛ-інфекції , але слід пам’ятати, що для підтвердження ВІЛ-статусу необхідно пройти обстеження за допомогою імуноферментного аналізу в центрі профілактики та боротьби зі СНІД. Для цього треба здати кров з вени, попередній результат можна отримати на слідуючий день після здачі аналізу. 

Сьогодні СНІД не вирок. В центрі профілактики та боротьби зі СНІДом створені всі умови для додаткових обстежень з метою уточнення діагнозу ВІЛ-інфекції, а в разі потреби призначення відповідного лікування. В разі виявлення ВІЛ-інфекції зволікати не треба, адже кожний день вірус руйнує імунну систему організму ,що може призвести до трагічних наслідків. 


ТМКЛ №3






До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси