Благодійність в ТНПУ ім.В.Гнатюка: продовжуємо давні традиції 28.12.2015


Благодійність в ТНПУ ім.В.Гнатюка: продовжуємо давні традиції



Благодійні програми підтримки воїнів АТО, переселенців з Криму та східних областей України реалізувуються в університеті відповідно до Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» та обласної програми підтримки осіб, які брали участь в антитерористичній операції, та членів сімей загиблих під час проведення антитерористичної операції «Рух опіки. Родина Героя АТО».


Координує та сприяє в організації доброчинних заходів нашого вишу відділ у справах молоді. Метою реалізації благодійних програм є матеріальна, соціальна та психологічна допомога вищезазначеним особам, а також досягнення якісно нових результатів національно-патріотичного, духовно-морального виховання молоді, вшанування українських воїнів, волонтерів і громадян, які зробили значний внесок у зміцнення обороноздатності України.


Благодійність в університеті має давні традиції, проте події в країні, що відбуваються останні два роки, підняли волонтерський рух на якісно новий рівень. Зараз волонтери університету здійснюють свою діяльність за такими напрямками: 

- допомога воїнам АТО;

- допомога переселенцям з Криму та Сходу України;

- допомога вихованцям дитячих будинків;

- співпраця з організацією Червоного Хреста;

- доброчинна концертна діяльність;

- студентська ініціатива «Поділись знаннями».


 Допомога воїнам АТО

Колектив університету два роки поспіль бере активну участь у благодійних програмах підтримки воїнів АТО, переселенців з Криму та східних областей України. Основні заходи, які проводились у 2015 році:

22-23 березня 2015 р. студенти історичного факультету Оксана Біла, Уляна Паньків, Тетяна Тильчак, Вікторія Яцишин та Тетяна Чайка за ініціативою Ірини Ракович, яка вже має великий досвід волонтерської діяльності, силами історичного факультету організували виготовлення та відправку для бійців АТО 800 медово-імбирних пряників до Великодня. 14 грудня цього року студенти теж відправили велику партію випічки, в'язаних шкарпеток та власноруч виготовлених новорічних листівок. Такі благодійні акції з випічки пряників на історичному факультеті стали вже традиційними.

На історичному факультеті плетуть маскувальні сітки для воїнів АТО, збирають пластикові кришечки для протезування воїнів, готують передачі у військові частини тощо. Таку роботу студенти та викладачі почали ще минулоріч, цього року робота не зупинилася. Плетуть маскувальні сітки і на фізико-математичному факультеті.

У лабораторії технології швейного виробництва  студенти інженерно-педагогічного факультету розкроювали та шили для військових натільну білизну, маскувальні костюми, виготовляли пов'язки для занять з цивільної оборони.

Студенти груп ТО-41 та ТО-51 студенти інженерно-педагогічного факультету виготовляли стропи для евакуації пораненого (постраждалого) з небезпечної зони та подальшого транспортування. Стропа – це  п’ять кілець (петель) з синтетичної стропи, з’єднаних між собою.  Вони є міцними і надійними для пересування поранених в екстремальних умовах. Беззаперечною перевагою такої стропи є можливість швидко одягнути її на постраждалого і переправити в безпечне місце.

У червні 2015 року адміністрація вишу передала мікроавтобус для потреб українських бійців, які захищають суверенітет і територіальну цілісність батьківщини.

З 29 вересня до 17 жовтня за ініціюванням студентської ради університету реалізовувалась програма благодійних заходів «Маленькими кроками – до великих перемог», а саме:

·        збір коштів у скриньку для пожертв;

·  благодійний ярмарок – кожен факультет долучився до його проведення;

·  благодійний концерт.

За результатами проведених заходів студентами було зібрано 11 451 гривня. Всі кошти передано в Логістичний центр допомоги бійцям АТО. Як подяку за таку допомогу волонтери Логістичного центру подарували студентам художньо оформлену використану гільзу від снаряда.

Студенти факультету філології і журналістики у жовтні організували Благодійний ярмарок, кошти були передані в Логістичний центр допомоги бійцям АТО .

Студенти психолого-педагогічного відділення інституту педагогіки і психології працювали волонтерами у Громадській організації «Самооборона» – проводили опитування серед родин бійців АТО, працювали волонтерами в організації червоного хреста тощо.

У жовтні студенти фізико-математичного факультету організували благодійний ярмарок, виручені кошти передали  у Логістичний центр допомоги бійцям АТО.

 У жовтні на хіміко-біологічному факультеті пройшов благодійний ярмарок «Велике починається з малого». Отримані кошти передані для потреб працівників та студентів університету, які перебувають у зоні проведення АТО.

 Студенти нашого університету брали участь у міському ярмарку випічки 15 листопада 2015 року.

 В університеті проведено цикл зустрічей з учасниками АТО кандидатом фізико-математичних наук Вельгачем А.В., док. іст.наук, проф. Зуляком І.С., канд.іст.наук, доц. Брославським В.Л., військовим журналістом Ігорем Крочаком, військовим медиком під псевдонімом ВІЙ тощо.


 Допомога переселенцям з Криму та Сходу України

Станом на сьогодні в університеті навчається 18 осіб, які перевелися з ВНЗ АР Криму та м.Севастополя, а також з територій, які знаходяться під контролем так званих ЛНР та ДНР. Студенти нашого вишу приязно зустріли своїх колег-кримчан, створено сприятливі умови для абітурієнтів з усіх областей, ведеться моніторинг їх проблем. Вчасно формується та поновлюється інформація про осіб, які потребують опіки на місцях (діти, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи; діти осіб, визнаних учасниками бойових дій; діти, один з батьків яких загинув у районі проведення АТО тощо).


Допомога вихованцям дитячих будинків

Цей напрям волонтерської роботи наших студентів заслуговує особливої уваги. Студенти власними зусиллями роблять свято для дітей, які найбільше цього потребують.

Студенти географічного факультету (Марія Пастух, Христина Майхрук, Наталія Ісевич та ін.) опікуються дитячим будинком «Малятко». Вони створили молодіжну благодійну організацію «Acta Non Verba», яка фактично взяла під опіку цей дитячий будинок. Крім солодких подарунків, іграшок, книг, фарб та олівців, поїздок у дитячі розважальні центри, наші студенти організували фотосесію для діток старшої і молодшої групи – у подарунок до Дня Св.Миколая дітвора отримала пам’ятні фотоальбоми.

Студенти історичного факультету та студенти інституту педагогіки та психології відвідують Тернопільський обласний дитячий будинок для дітей шкільного віку. Пригощають вихованців смачними гостинцями та корисними подарунками.

Студенти фізико-математичного факультету брали активну участь у реалізації цьогорічної благодійної акції «Миколай про тебе не забуде»: допомагали пекти і продавати солодощі.

Студенти університету на факультетах організували збір іграшок для вихованців дитячих будинків, зокрема з 16 до 27 листопада цього року  на факультеті іноземних мов відбувався збір одягу та іграшок для дітей-сиріт та для дітей з особливими потребами в інтернаті у Новому Селі, також студенти брали участь у благодійній акції "Подаруй дитині книжку".

Під патранатом доц.кафедри практичної психології ТНПУ ім. В.Гнатюка Чорної Ірини Михайлівни (інститут педагогіки та психології) реалізується проект з озвучення книг для дітей з вадами зору «Книги, що говорять».

Не залишаються байдужими наші студенти і до своїх колег-студентів, з якими трапилось нещастя: організували онлайн-аукціон для збору коштів на лікування Петручка Максима. Студенти та викладачі фізико-математичного факультету збирали кошти для студентів, майно яких постраждало у пожежі у гуртожитку №5 тощо.

В університеті вже стало традицією щороку передавати кошти для Тернопільської міської організації Товариства Червоного Хреста України. Протягом листопада 2015 р. студенти розповсюдили марки на суму 6000 грн. Також передають речі, предмети першої необхідності тощо. Студенти-переселенці нашого університету отримали у травні 2015 року одноразову допомогу від організації Червоного хреста (засоби особистої гігієни тощо).


 Доброчинна концертна діяльність

- Студенти факультету мистецтв (ансамбль бандуристок) 11 жовтня дали благодійний концерт у геріатричному будинку.

- Студенти факультету мистецтв щорічно беруть участь в організації літніх таборів «Веселі канікули з Богом».

- 17 грудня 2015 року відбувся благодійний концерт для учасників спільноти «Віра і світло» у будинку культури с. Кутківці.



 Cтудентська ініціатива «Поділись знаннями»

Студенти фізико-математичного факультету безкоштовно проводять додаткові заняття з математики учням школи №4 міста Тернополя.

Студенти факультету іноземних мов допомагають дітям молодшого шкільного віку з малозабезпечених сімей у вивченні англійської мови (з вересня 2015 року).

- Допомога дітям-сиротам, дітям-напівсиротам, дітям з сімей-переселенців у вивченні англійської мови в рамках організованого проекту Тернопільської школи № 4 (з 17 листопада 2015).


З 14 листопада 2015 року на факультеті іноземних мов функціонує English Club (клуб для вивчення англійської мови), суть якого полягає у навчанні студентами факультету іноземних мов студентів інших факультетів ТНПУ.


Студенти факультету філології і журналістики організували збір та передачу художньої літератури у бібліотеку сільської школи, яка 20 років не отримувала книг для поповнення фонду (смт.Залісці, Збаразький р-н.)


Відзначаючи високий рівень і значні масштаби проведення благодійних заходів в університеті, варто зауважити, що для їх належного і ефективного здійснення надалі необхідно забезпечити ряд першочергових потреб як технічного, так і правового характеру. Зокрема виникла потреба в універсальних скриньках  (для збору коштів, листів, інформації тощо), формуванні списку адрес першочергової допомоги, а також роз’яснення законодавства щодо правового поля проведення благодійної діяльності, порядку звітності та інших аспектів.


Ми навмисне не підбиваємо загальної суми пожертв і допомоги, бо ця допомога насправді є неоціненна, і не лише для тих, хто її отримав, але й для тих, хто її надає. Ми щиро дякуємо усім, хто в цей важкий для країни, і для кожної родини час знаходить можливість поділитися з тими, хто потребує її більше.


В.о. начальника відділу у справах молоді
Н.В.Раківська

 


Дата:  28.12.2015 09:00:00

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси