В ТНПУ ім.В.Гнатюка відбувся семінар  «Олімпійський рух на теренах Західної України – минуле та сьогодення»


Регіональний науково-методичний семінар

«Олімпійський рух на теренах Західної України – минуле та сьогодення»

приурочений 25 річниці створення НОК України


22-23 грудня 2015 р у Тернопільському національному педагогічному університеті ім.Володимира Гнатюка в рамках відзначення 25 річниці створення Національного олімпійського комітету України пройшов науково-методичний семінар «Олімпійський рух на теренах Західної України – минуле та сьогодення». Участь у семінарі прийняли більше сорока учасників з провідних вузів та громадських організацій Західної України.


Перед учасника науково-методичного семінару з вітальним словом виступив проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва професор Б.Б.Буяк.


Під час наукового форуму учасники науково-практичного семінару обмінялись цікавими думками, реалізація яких сприятиме ще більшій популяризації ідеї здорового способу життя та олімпійських цінностей серед студентів. За результатами роботи учасники семінару ухвалили звернення до Національного олімпійського комітету України, Міністерства молоді і спорту України, Міністерства освіти і науки України, Спілки ректорів вищих навчальних закладів України.


 Доц. Огнистий А.В.


ЗВЕРНЕННЯ

учасників науково-методичного семінару

„Олімпійський рух на теренах Західної України – минуле та сьогодення” 

до Національного олімпійського комітету України,

Міністерства молоді і спорту України,

Міністерства освіти і науки України,

Спілки ректорів вищих навчальних закладів України 

 

„Кожен народ гине по своїй власній вині.

Від нашої роботи залежить майбутнє нашого народу.

Ми не хочемо бути матеріалом-добривом

для інших культур, нам хочеться жити вільно

в благородному змаганні з іншими народами з девізом

„Зі щитом або на щиті”

Засновник товариства „Сокіл”

професор М.Тирш


Учасники регіонального науково-методичного семінару «Олімпійський рух на теренах Західної України – минуле та сьогодення» у ході пленарного та секційних засідань відзначали, що у 2015 році виповнюється 25 років заснування Національного Олімпійського комітету України, офіційною датою створення якого вважається рішення, прийняте І Генеральною асамблеєю засновників від 22.12.1990 року. НОК України діє у відповідності до положень Олімпійської хартії, Конституції України та чинного законодавства України і свого Статуту. Основні завдання НОК України – забезпечення участі в Олімпійських іграх, розширення міжнародного співробітництва, популяризація масового спорту і здорового способу життя, фізичне і духовне збагачення людей. Важливе місце у  ході засідань було відведенню обговоренню питань олімпійської освіти серед молоді та проведенню спільних заходів сприяння поширенню принципів Олімпізму серед учнів, студентів та працівників навчальних закладів.


В останні роки, на тлі інтенсифікації навчального процесу у загальноосвітніх та вищих навчальних закладах, спостерігається тенденція до зниження обсягу рухової активності молоді. Хронічний дефіцит рухової активності в режимі життя учнів і студентів стаєзагрозою не лише їхньому здоров’ю та нормальному фізичному розвитку але і обороноздатності України.


З цього приводу слід відзначити, що перетворення в освіті України має бути спрямована лише на її розвиток і набуття нових позитивних рис, а не на втрату кращих традицій, зниження національних здобутків якості, до яких можна віднести сформовану в нашій країні систему фізичного виховання і спорту.


У ході круглого столу учасники науково-методичного семінару підвели підсумки та виробили пропозиції, щодо покращення фізичного виховання та олімпійської освіти серед учнівської та студентської молоді:


1. Залишити «фізичне виховання» у переліку дисциплін обсягом 4 години на тиждень протягом всього періоду навчання студента у ВНЗ, як таку, що вирішує завдання підготовки молоді до захисту Батьківщини, виконання професійних обов’язків на належному рівні, формує особисту фізичну культуру людини, як компонент загальної культури члена суспільства, позитивно впливає на моральні та патріотичні сторони формування особистості, має безпосередній вплив на здоров’я та обороноздатність країни.


2. До трьох існуючих обов’язкових годин фізичної культури у загальноосвітніх навчальних закладах запропонувати у варіативнійчастині два уроки олімпійської освіти ідея і суть якої – це не культ тілесних утіх – це культ зусилля духу й культури, віра у творчі сили нації, її вільного розвитку як нації держави. Спорт сам по собі не повинен розглядатись як самоціль, він повинен бути одним із вагомих засобів виховання тіла і характеру української молоді.


3. У вищих навчальних закладах педагогічного профілю включити у перелік дисциплін вільного вибору студента дисципліну «Основи олімпізму» з метою підготовки майбутнього вчителя до професійної діяльності, як носія здорового способу життя, фізичного і духовного збагачення молоді.


Впевненні, що наші спільні зусилля у вирішенні проблем фізичного виховання і спорту на засадах олімпізму забезпечать значне покращання стану здоров`я української молоді, їх фізичної підготовленості, працездатності, будуть сприяти підвищенню обороноздатності держави.




До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси