ТНПУ ім.В.Гнатюка інтегрується в міжнародну наукову та освітню спільноту 28.12.2015


ТНПУ ім.В.Гнатюка інтегрується в міжнародну наукову та освітню спільноту



Протягом 2015 року значно активізувалась міжнародна діяльність університету. На базі університету проведено сім міжнародних наукових комунікативних форумів. Представницькою за складом іноземних учасників була Міжнародна наукова конференція «Дитинство без насилля: суспільство, школа і сім’я на захисті прав дітей».


Протягом року тривав обмін викладачами і студентами з вузами-партнерами, зокрема з Вищою педагогічною школою Карінтії імені В. Франкеля (Австрія), Саскачеванським університетом та університетом Ватерлоо (Канада), Варшавським університетом, Вищою Лінгвістичною Школою міста Ченстохова, Академією Яна Длугоша (Польща). Продовжено укладення договірних стосунків із ВНЗ зарубіжжя: зараз діє 35 угод про співпрацю з університетами Європи, Канади та США, підписано Угоди про співпрацю з Академією спеціальної педагогіки ім.Марії Гжегоржевської (Варшава), з Вищою школою інформатики та економіки Товариства загальних знань (Ольштині), Верхньосилезійським економічним університетом ім.В.Корфантого (Катовіце), університетом Гуманітас (Сосновєц), Південно-Чеським університетом (Чеське Будейовіце).



Четверо наших студентів протягом семестру навчалися у Австрії; магістрант історичного факультету брав участь у Зимовій Східній Школі Варшавського університету; троє студенток німецького відділення факультету іноземних мов брали участь в німецько-українському семінарі «Що стоїть на кону президентських виборів в Україні?» у Східнобаварській технічній школі Амберг-Вайден (Німеччина).



В плані реалізації цього напряму міжнародного співробітництва відбувалася кооперація із іншими установами. Завдяки співпраці з Товариством прав і гідності учнів “Фортеця” та польською фундацією “Щасливе дитинство” 19 студентів отримали можливість пройти стажування в дитячих навчальних закладах Республіки Польща. Вже традиційним для ТНПУ ім.В.Гнатюка стало проведення літніх мовних шкіл для студентів з Канади, цьогоріч їх було вісім. 



Актуалізації міжнародної діяльності університету сприяє проведення міжнародних комунікативних наукових форумів та обмінів лідерів студентського самоврядування, зокрема традиційним вже стало проведення окрім дорослих ще й міжнародних студентських конференцій. Цьогоріч темою такої конференції була “Громадський сектор та студентське самоврядування як складова розвитку українського суспільства”, а активними її учасниками стали студенти з Польщі, Норвегії, Білорусії. Поруч з цим активно провадилися стажування викладачів, передусім факультету іноземних мов, зокрема у зарубіжних вузах ФРН, Польщі та США: короткострокові обміни з Рурським університетом м.Бохум (Німеччина), стажування в Гете-Інституті м.Маннхайм, університеті м.Тріє (Німеччина), стипендійна програма австрійської академічної служби обмінів м.Відень, стажування в Ягелонському університеті за Програмою Студій Східної Європи Варшавського університету, участь в Зимовій Східній школі Варшавського університету (Республіка Польща), участь в реалізації міжнародних науково-освітніх проектах (візити до університету в рамках реалізації проекту Темпус), зустрічі викладачів, працівників і студентів з представниками міжнародних організацій, проведення тренінгів та відкритих лекцій (лектор Програми академічних обмінів “Стипендії ім. Фулбрайта”, професор-методист з вивчення іноземних мов Міністерства освіти провінції Саскачеван (Канада) у функції лектора-візитера, зустріч з Надзвичайним  повноважним послом Республіки Іран, підписання угод про співпрацю з університетами Європи, Канади та США тощо.



Протягом року 15 викладачів  університету мали можливість стажуватися у ВНЗ Польщі, Німеччини, США тощо. З кожним роком науковцям університету вдається виборювати та активно брати участь в реалізації міжнародних науково-освітніх проектів.



Постійно ведеться пошук грантодавців, які сприяють розвиткові міжнародної співпраці. Зокрема, у 2015 році було подано заявки на фінансування проекту GESYCA (Гендерно-передбачуваний сталий розвиток на основі синергетичного підходу) у рамках Програми Еразмус+, а також проект IMPULSE (Нова Програма співпраці для вищої освіти), що подавався партнером ТНПУ до Австрійської служби обмінів. Інший із проектів, а саме Проект мобільності для вищої освіти в рамках програми Еразмус+, що подавався спільно з університетом-партнером А.Я.Кузи м.Ясси (Румунія) був успішним та почалась його реалізація: відбувся один цикл подачі заявок для участі, було виграно дві стипендії для мобільності, що відбуватимуться у 2016 році.



Співробітники університету впродовж року  реалізували два проекти в рамках Програми Темпус Проект TEMPUS ELITE – “Освіта для лідерства, інтелекту та заохочення таланту” (02.12.2013 - 31.12.2016 рр.). Проект реалізовується другий рік у співпраці із європейськими та українськими партнерами. Зокрема, із колегами з Технологічного університету Каунаса (Литва), Національним авіаційним університетом та Національною академією педагогічних наук України. В рамках Літньої школи для виконавців цього проекту в ТНПУ обладнано за кошти проекту надсучасний в технічному плані Центр лідерства. 



Третій рік тривала реалізація TEMPUS проекту “Крос-медіа та якісна журналістика” за участю партнерів з Німеччини, Австрії, Румунії, Молдови й України. Тривалість виконання - 36 місяців (до 13.10.2015р.). Загальний бюджет проекту становив 1, 25 млн. євро. Вагома частка діставалася виконавцям з університету, адже по завершенню проекту на базі університету створено технічно облаштовану Медіа-студію.



Головним завданням проекту було широке використання технологій Європейської вищої освіти у сфері соціальних комунікацій і професійного розвитку викладачів, створення науково-обґрунтованих інтернаціональних навчальних програм з підготовки журналістів. Спеціальними цілями проекту були: оцінка навчальних програм у країнах партнерах, створення атласів засобів масової інформації, проведення міжнародних науково-методичних конференцій. Запланованими результатами проекту стали: навчальні плани, мережеві крос-медіальні станції; професійна робота студентів із урахуванням тісної співпраці з редакціями засобів масової інформації.



Завдяки підписаному договору про співробітництво із Вищою лінгвістичною школою у Ченстохові, що передбачає можливість паралельного навчання у Польщі та отримання нашими студентами дипломів двох закладів, близько 80 студентів (за 6 напрямками підготовки) стали учасниками даної Програми у 2014-2015 роках році та побували на Літніх та Зимових школах у Вищій лінгвістичній школі. Дев’ять з них успішно захистили магістерські роботи за спеціальністю «Бізнес англійська мова – основи менеджменту та підприємництва» і отримали польські дипломи. Восени 2015 року дипломи бакалаврів і магістрів польського вишу отримали ще 27 випускників Програми з різних спеціальностей. В звітному році аналогічну розпочато реалізацію програми подвійного диплому із Академією Длугоша у місті Ченстохова ще за 4 напрямами підготовки.



Зростанню та зміцненню зв’язків між установами сприяє членство ТНПУ у міжнародних структурах, а саме:

·    Консорціумі українських університетів та Варшавського університету;

·    Асоціації ректорів педагогічних університетів Європи;

·    Великій Хартії університетів, таким чином приєднавшись до 775 університетів у світі, що керуються спільними основними принципами у своїй діяльності.



Дата:  28.12.2015 11:30:00

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси