ТНПУ ім. В. Гнатюка підтримав всеукраїнську акцію, присвячену 50-річчю прем’єри фільму «Тіні забутих предків» 09.09.2015

ТНПУ ім.В.Гнатюка підтримав всеукраїнську акцію, присвячену 50-річчю прем’єри фільму
«Тіні забутих предків»

Наш виш підтримав всеукраїнську акцію, присвячену 50-річчю з дня виходу в світ знакового для України фільму «Тіні забутих предків» – в університеті відбувся показ кінострічки. 

Перед початком перегляду заступник декана з виховної роботи факультету філології та журналістики Кость І. Я. розповіла студентам про деякі історичні факти створення цього фільму. Ірина Ярославівна зазначила, що він є знаковим і для історії українського кіно, і для цілого дисидентського руху, який пізніше отримав назву «шістдесятництво». Під час прем’єри фільму Сергія Параджанова відбулися публічні акції протестів проти ув’язнення української інтелігенції. Іван Дзюба сміливо назвав прізвища заарештованих.

15
 Після нього взяв слово В’ячеслав Чорновіл і закликав встати тих, хто протестує проти арештів. Майже третина залу піднялася. Також Василь Стус вперше публічно заявив про свою громадянську позицію. Це була стихійна демонстрація протесту, яка закінчилась звільненням з роботи Івана Дзюби та В’ячеслава Чорновола, а Василь Стус був виключений із аспірантури. Проте, ця акція стала зразком у боротьбі українства за свої права.

Після перегляду фільму відбулось активне обговорення. Студенти філологи визнали, що і повість М. Коцюбинського, і фільм С. Параджанова не можуть залишити байдужим нікого. Екранізація тріумфально відкриває світ українських гуцулів. Режисер показав поетичну, талановиту душу українського народу. Історики теж розповіли кілька цікавих фактів: після виходу стрічки Сергія Параджанова заарештовують, але багато передових кінематографістів світу стали на захист режисера і звернулись до радянської влади з протестом та вимогою звільнення митця. Тривалий час фільм було заборонено до показу. Проте «Тіні забутих предків» отримали 39 міжнародних нагород, 28 призів на кінофестивалях (із них – 24 гран-прі) у двадцять одній країні. Параджанову надсилали свої вітання Фелліні, Антоніоні, Куросава, а польський режисер Анджей Вайда став перед Параджановим на коліна й поцілував руку, дякуючи за цей шедевр.

Всі зійшлись на думці, що фільм був приречений на успіх, адже народили шедевр зіркова плеяда творців: сценаристи Івана Чендей, відомий тоді як упорядник закарпатських казок, та Сергій Параджанов; оператор-експериментатор з Ялтинської кіностудії Юрій Іллєнко; композитор Мирослав Скорик; Іван Миколайчук, який був тоді ще студентом; Лариса Кадочнікова, яка виконала роль Марічки. Студенти та викладачі були задоволені тим, що мали змогу долучитися до справжнього високого українського мистецтва.

Мар'яна Підодвірна




.

Дата:  09.09.2015 07:36:00

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси