У першому за 2016 рік числі журналу «Літературний Тернопіль» -   дослідження викладача ТНПУ ім.В.Гнатюка


У першому за 2016 рік числі журналу «Літературний Тернопіль» - 

дослідження викладача ТНПУ ім.В.Гнатюка


Перелуння двох воєн — нинішньої на сході України і Другої світової звучить зі сторінок першого за 2016 рік числа журналу «Літературний Тернопіль». Відкриває його мартиролог земляків, полеглих у зоні АТО.


Тему продовжує знана тернопільська майстриня пера Ніна Фіалко — оповіданням «Синдром війни», в якому йдеться про нинішніх вимушених переселенців із Донбасу. Молода літераторка з Кременця Тетяна Марченко запропонувала два прозових твори з циклу «Оповідання про УПА».


Також у розділі прози — продовження роману «Коли пече зрада» тернополянки Галини Шулим і новели Григорія Шегери зі Старого Олексинця на Кременеччині.


Поезія представлена добірками Володимира Кравчука зі Збаража, Євгена Солонинка зі Застіночого на Теребовлянщині й Валентини Человської з Австралії. Під рубрикою «Проба пера» — дебют студентки Тернопільського технічного коледжу ТНТУ ім. І. Пулюя Христини Бас.


Про набутки і плани обласної організації НСПУ йдеться в інтерв’ю її очільника Олександра Смика, яке взяла журналістка Анна Золотнюк.


«Літературна критика» представлена рецензіями Тетяни Дігай на книги Василя Махна «Ровер» і Левка Різника «В’язень Христа ради», шумчанина Ігоря Фарини — на «Незабуте» Ольги Яворської та львів’янина Віктора Палинського на «Долю не вибирають» Василя Рябчука. Надія Волинець інформує про нові видання, що побачили світ до 640-річчя першої письмової згадки про Бережани. Теж ця авторка подала есей «Професор Володимир Качкан: широта амплітуди душі».


Також вміщені відгуки на книги Галини Денеги «Серпневі роси», збірник матеріалів «Богдан Антків — лицар галицької сцени» і навчальний посібник Наталії Дащенко «Науковий текст: оформлення й редагування».


Валентина Семеняк розповіла про останній приїзд Романа Лубківського у його родинне село Острівець на Теребовлянщині. Вміщені прощальні слова товаришів — пам’яті цього поета, перекладача і громадського діяча, а також Остапа Черемшинського — відомого краєзнавця, співорганізатора й незмінного багаторічного директора Меморіального музею Володимира Гнатюка у с. Велеснів Монастириського району.


Директор обласного художнього музею Ігор Дуда взяв інтерв’ю у майстра пензля Степана Мамчура — «художника номера», репродукціями робіт якого проілюстроване це число часопису.


Під рубрикою «Подвижники нації» Іван Бандурка розповідає про світовий резонанс поезії Тараса Шевченка, а Левко Різник ділиться спогадами про письменника Володимира Гжицького. Пам’яті вченого-літературознавця Романа Гром’яка присвятив свій есей поет і науковець Олександр Астаф’єв. Заслужений журналіст України Галина Садовська репрезентувала рубрику «Особистості» нарисом про діяча вищої школи професора Олександра Устенка. Серію публікацій-роздумів під рубрикою «Духовні обереги» продовжив о. д-р Василь Погорецький із Копичинців. Доцент ТНПУ ім.В.Гнатюка, кандидат мистецтвознавства Людмила Ванюга подала дослідження «Друга світова війна та український драматичний театр ім. Івана Франка у Тернополі», а тернополянин, член НСЖУ Юрій Бірковий — статтю «Український романс: дещо з історії».


Сторінки для найменших читачів «Подільский віночок» віддані під вірші молодої авторки Уляни Коропецької. Як завжди, широко представлена рубрика «Тернопілля у дзеркалі часу: події, факти, імена».


Богдан МЕЛЬНИЧУК,
Вільне життя


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси