27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту 26.01.2016

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту 


27 січня у різних країнах світу вшановують пам'ять жертв Голокосту. Українці згадують загиблих в Бабиному Яру. Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту (винищення євреїв та інших "неарійських" народів нацистами в роки Другої світової війни) в усьому світі офіційно відзначається 27 січня. Дата, приурочена до Дня визволення Червоною армією в'язнів табору смерті Освенцим у 1945 році, була встановлена ​​резолюцією ООН. Жалобні церемонії в останній тиждень січня проходять в багатьох країнах світу. Про трагедію єврейського народу 27 січня згадують в німецькому бундестазі. У будівлі ООН в Нью-Йорку пройде особлива церемонія, присвячена пам'яті дітей, які стали жертвами Голокосту.


Голова держави звернувся сьогодні до України. Завдяки військам Першого Українського фронту 27 січня 1945 року було визволено в'язнів концтабору Аушвіц-Біркенау. Про це повідомив у своєму зверненні з нагоди Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту президент України Петро Порошенко. Він  нагадав українцям, що за період Другої Світової Війни нацисти винищили близько шести мільйонів євреїв по всіх територіях захопленої Європи, передає прес-служба глави держави. Читайте також: Порошенко закликав Туска і ЄС ухвалити рішення про надання Україні безвізового режиму За його словами, лише в Освенцимі у концтаборі Аушвіц-Біркенау через жорстокі тортури та страшну смерть пройшли два з половиною мільйони людей. Порошенко зазначив, що саме військами першого Українського фронту у 1945 році було звільнено в'язнів цього концтабору. 


"Завдяки військам Першого Українського фронту 27 січня 1945 року було визволено в'язнів концтабору, яким вдалося уникнути газових камер та крематоріїв. Саме на вшанування цієї події Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй встановлено Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту", - сказав Президент


За його словами, лише в Освенцимі у концтаборі Аушвіц-Біркенау через жорстокі тортури та страшну смерть пройшли два з половиною мільйони людей. Порошенко зазначив, що саме військами першого Українського фронту у 1945 році було звільнено в'язнів цього концтабору. "Завдяки військам Першого Українського фронту 27 січня 1945 року було визволено в'язнів концтабору, яким вдалося уникнути газових камер та крематоріїв. Саме на вшанування цієї події Генеральною Асамблеєю Організації Об'єднаних Націй встановлено Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту", - сказав президент. За словами глави держави, для України моторошним символом Голокосту залишається Бабин Яр, де було вбито близько 150 тисяч не тільки євреїв, але й представників інших національностей. "Існував Дробицький Яр у Харкові, а також багато інших місць, де нацистські нелюди масово вбивали євреїв", - додав Президент.

Визнання та пам'ять про винищення людей за расовими, національними та культурними ознаками демонструє бажання всесвітньої спільноти уникнути у майбутньому повторення страшних смертей. У свою чергу, український лідер пообіцяв докласти максимальних зусиль зі свого боку, аби на українській землі панував мир, а суспільні цінності завжди шанувалися. "У єдності з вільним світом Україна стоятиме на сторожі гуманізму, свободи та демократії. Як президент України я робитиму все, щоб найвищі суспільні цінності шанувалися, а мир і злагода на основі взаєморозуміння завжди панували на нашій українській землі", - констатував  П.Порошенко.



Дата:  26.01.2016 23:00:00

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси