Відбулась відкрита лекція професора Олександра Сагана
Відбулась відкрита лекція професора Олександра Сагана 
25 лютого 2016 р. в ТНПУ відбулася відкрита лекція провідного наукового співробітника Відділення релігієзнавства Інституту філософії ім. Г. С. Сковороди НАН України, професора Олександра Сагана на тему: «Конституювання єдиної Помісної Православної Церкви в Україні: проблемні питання». 


На лекції були присутні отці Української православної церкви Київського патріархату на чолі з архиєпископом Тернопільським, Кременецьким і Бучацьким Нестором, керівники Фонду пам’яті Блаженнішого Митрополита Мефодія, представники Тернопільської обласної державної адміністрації, науковці, преса. І, безумовно, найчисельнішим сегментом слухацької аудиторії стала зацікавлена молодь, зокрема, аспіранти й студенти історичного факультету.
 

На лекції були розглянуті актуальні питання проблем і перспектив подолання розколу православних Церков України й обґрунтовано необхідність конституювання єдиної Української Помісної Православної Церкви (УППЦ). Лектор окреслив основні аспекти реалізації цього проекту в контексті набуття правочинності статусу Помісного Православ’я в Україні, наголосив на потребі продуктивного творчого діалогу між представниками гілок роз’єднаного православного кліру, а також налагодженню тіснішої комунікації між Церквою та соціумом, котрий, безперечно, потребує чітких духовних і національно-культурних орієнтирів. 

Проф. О. Саган говорив також про необхідність формування єдиного духовного і національного простору в Україні, відтворення і збереження моделі питомої ідентичності українства, в центрі якої перебуває також і Православна Церква у її помісному втіленні. Питання статусу Помісного Православ’я розглядалося також і у світі сучасних міжнародних відносин, зокрема, взаємин Святого Престолу й Російської Федерації, а також в контексті можливого діалогу з Українською Греко-католицькою Церквою. 

Наприкінці лекції відбувся активний обмін думками між проф. Саганом та слухацькою аудиторією, на обговорення було винесено низку найбільш актуальних питань, що торкалися як безпосередньо конституювання УППЦ, налагодження міжконфесійного діалогу, так і проблем розвитку й трансформації українського суспільства, формування національно зорієнтованої світоглядної орієнтації та критичного осмислення сучасної інформаційної парадигми. 


На завершення всі присутні отримали брошуру проф. О. Сагана «Єдина Помісна Православна Церква в Україні: суспільний запит та необхідність конституювання», на сторінках котрої окреслена у лекції проблематика розглядається більш детально.

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси