Історичний факультет ТНПУ ім.В.Гнатюка реалізує просвітницький проект «Львівський псевдособор 8–10 березня 1946 р.»


Історичний факультет ТНПУ ім.В.Гнатюка реалізує просвітницький проект «Львівський псевдособор 8–10 березня 1946 р.»


Цими днями виповнилося 70 років від часу проведення так званого Львівського собору, на якому було проголошено «ліквідацію» Української Греко-Католицької Церкви. Ця подія залишили болючий слід в народній пам’яті, перетворила УГКЦ аж до 1990 р. на фактично найбільшу нелегальну «катакомбну» церкву у світі. Прагнучи донести до сучасного суспільства правду про події собору 8–10 березня 1946 р., історичний факультет Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка реалізує просвітницький проект «Львівський псевдособор 8–10 березня 1946 р.». Пілотними стали покази презентації у закладах середньої освіти смт. Козова.

14 березня 2016 р. в залі творчих зустрічей Козівської державної української гімназії ім. В. Герети відбулася зустріч декана історичного факультету ТНПУ ім.В.Гнатюка професора, доктора історичних наук Бармака Миколи Валентиновича, студентки Паньків Уляни та магістранта Гуменного Сергія із учнями, директором гімназії Грубим М.М., представниками педагогічного колективу, зокрема вчителем історії Куцілем Ф.З., та отцем-деканом Романом Рокецьким, отцем Володимиром Наконечним. Гімназисти виявили зацікавлення до запропонованої їм інформації та стали активними учасниками бесіди із проф. М.В.Бармаком. Також учням було надано інформацію про можливість участі у релігієзнавчій літній школі «Міжконфесійні відносини: історія і тенденції сучасних процесів в Україні» організованій Центром дослідження духовної культури ТНПУ ім.В.Гнатюка на базі Марійського духовного центру «Зарваниця».


Насиченою та цікавою видалася зустріч із представниками педколективу та учнями загальноосвітньої школи № 2 смт.Козова очолюваною заслуженим вчителем України Шилігою Богданом Йосиповичем. Окрім демонстрації тематичної презентації та розповіді про передумови, перебіг і наслідки Львівського псевдособору 8–10 березня 1946 р. учнів було ознайомлено із перспективою участі у літній школі. Було заслухано коротке повідомлення представників духовенства та доповідачів про підстави неканонічності рішень цього собору, важливість цієї події, особливо в контексті сьогодення. Усі учасники дискусії погодилися із словами Блаженнішого Любомира (Гузара), про те, що «ми недостатньо ще осмислили цінність так званого «Львівського собору» та подальших десятиліть. Завдяки тому, що сталося тоді, ми ожили, скріпилися і при Божій помочі зможемо краще служити нашому народу».


Від імені історичного факультету, ще раз висловлюємо щиру вдячність дирекції, духівникам та учням Козівської державної української гімназії ім.В.Герети, загальноосвітньої школи № 2 смт. Козова за теплий прийом, активну життєву позицію, високу національну самосвідомість та небайдужість до історичного минулого і духовності українського народу.

Магістрант історичного факультету
Гуменний Сергій
 

 




    




До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси