Триває просвітницький проект  історичного факультету ТНПУ ім.В.Гнатюка «Львівський псевдособор 8–10 березня 1946 р.»


Триває просвітницький проект 

історичного факультету ТНПУ ім.В.Гнатюка

«Львівський псевдособор 8–10 березня 1946 р.»

 

Історичний факультет Тернопільського національного педагогічного університету продовжує реалізувати освітній проект із поширення історичної правди про Львівський псевдособор 8–10 березня 1946 р. 


15 березня, у пам’ятний день проголошення Карпатської України, декан історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка професор, докт. іст. наук Бармак Микола Валентинович, студентка Паньків Уляна та магістрант Гуменний Сергій здійснили зустріч із учнями, педагогічним колективом та настоятелем церкви Новомучеників українського народу м. Зборова отцем Тадеєм Ногою.

Презентацію «Львівський псевдособор 8–10 березня 1946 р.» було продемонстровано для учнів загальноосвітньої школи № 1 м. Зборова (директор Лис Євген Євгенович) та гімназії імені Романа Завадовича (директор Ковбасюк Ярослава Ярославівна). Обидві зустрічі відбулися у винятково дружній атмосфері, яка дозволила краще усвідомити трагічні події злочинного акту «ліквідації» греко-католицької церкви. Особливий акцент було зроблено на необхідності розуміння цілковитої неканонічності псевдособору, його підготовці органами спецслужб СРСР. Також учням було надано інформацію про можливість участі у релігієзнавчій літній школі «Міжконфесійні відносини: історія і тенденції сучасних процесів в Україні» організованій Центром дослідження духовної культури ТНПУ ім. В. Гнатюка на базі Марійського духовного центру «Зарваниця».

Учні були достатньо активними під час розмови із проф. Бармаком М. В. як стосовно тематики презентації, так і в обговоренні актуальних питань профорієнтаційного спрямування. Окремо варто відзначити глибокі за змістом, наповненні життєвою мудрістю короткі промови отця Тадея та директора гімназії імені Р. Завадовича Ковбасюк Я.Я. Отець Тадей розповів, що політичні репресії проти віруючих греко-католиків не лише не змусили їх зректися своїх переконань, а навпаки, посилили послідовну й самовіддану боротьбу за поновлення права на свободу віросповідання. Попри всі труднощі, сила ВІРИ ув’язнених виявила нечувану життєдіяльність та внутрішній потенціал до відродження УГКЦ.

Панотець та директор загальноосвітньої школи № 1 м. Зборова Лис Євген Євгенович також висловили бажання здійснити короткий екскурс у міжвоєнну історію західноукраїнських земель, зокрема трагічний пацифікаційною політикою 1930 р.

Від імені історичного факультету, ще раз хочемо висловити щиру вдячність дирекції, духівнику та учням загальноосвітньої школи № 1 м.Зборова та гімназії імені Романа Завадовича за надзвичайну атмосферу, конструктивну дискусію та небайдужість до історичного минулого і духовності українського народу. Дякуємо за активну життєву позицію та високу національну самосвідомість. Сподіваємося на подальшу співпрацю в рамках не менш цікавих проектів. Окремо дякуємо отцю Тадею за цікаву та змістовну екскурсію, яку він провів для науковців у церкві Новомучеників українського народу.


Магістрант історичного факультету
Сергій Гуменний






До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси