ТНПУ ім.В.Гнатюка на ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі «Гендерні дослідження»


ТНПУ ім.В.Гнатюка на 
ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт у галузі «Гендерні дослідження»


17-18 березня 2016 року у Бердянському державному педагогічному університеті відбувся ІІ тур Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук у галузі «Гендерні дослідження» і Всеукраїнська конференція студентів і молодих вчених  «Гендерні студії в сучасній Україні».


І тур конкурсу проходив у вищих навчальних закладах ІІІ-ІV рівнів акредитації. Загальна тенденція свідчить про зменшення кількості поданих робіт на даний конкурс – якщо у 2015 році до ІІ туру було подано 95 робіт (відповідно у ІІ тур було запрошено 17 учасників), то у 2016 році тільки 78 робіт (запрошено 26 студентів, однак виступили на підсумковій науково-практичній конференції 22 студенти із 19 вищих навчальних закладів).


Право відкрити Всеукраїнський конкурс з ґендерних досліджень та привітати цьогорічних учасників та конкурсантів підсумкової конференції було надано аспіранту нашого університету Топоренку Олександру Юрійовичу як переможцю минулорічного конкурсу студентських наукових робіт з ґендерних досліджень. У своїй промові аспірант звернувся до юних дослідників із напутніми словами, розповів про плідні традиції нашого тернопільского вишу у проведенні ґендерних досліджень та поділився власним досвідом у написанні та захисті наукових розвідок у ІІ турі Всеукраїнських конкурсів з ґендерних досліджень протягом останніх 5 років, які проводилися на базі Луганського та Бердянського педагогічних університетів, та щорічне розмаїття сфер дослідження молодих науковців.


Цього року Тернопільський національний педагогічний університет представляла студентка першокурсниця факультету філології і журналістики Рожанська Вікторія, яка під керівництвом д.психол.н., проф. Оксани Михайлівни Кікінежді займається ґендерними дослідженнями. Її актуальна робота на тему «
Особливості ґендерної соціалізації підлітків: батьківсько-дитячий вимір» посіла друге місце та отримала схвальний відгук від рецензентів та журі конкурсу, серед яких були знані українські вчені, авторитетні фахівці у царині ґендерних студій: Оксана Кісь (Львів) – кандидат історичних наук, докторантка Інституту народознавства НАН України, голова Львівської міської громадської організації Науково-дослідний Центр «Жінка і суспільство», експерт Ґендерної експертної платформи ГІАЦ «Крона», президентка Української асоціації дослідників жіночої історії; Вікторія Погребна (Запоріжжя) – д. філол. н., професор, завідувач кафедри журналістики Запорізького національного технічного університету; Катерина Василина (Запоріжжя) – к. філол. н., доцент, заступник декана з навчальної роботи факультету іноземної філології Запорізького національного університету.


Перше місце, за рішенням журі, цього року посіло аж 4 учасників: Чернишова Ілона Олександрівна («Гендерне виховання молодших школярів» - Бердянський державний педагогічний університет), Чорна Христина Романівна («Чоловічі образи в українській громадській думці ІІ половини ХХ – початку ХХІ ст. у світлі соціокультурних стереотипів» - Львівський національний університет імені Івана Франка), Олексійчук Юлія Олексіївна («Особливості моделювання гендерно-чутливої методики навчання іноземних мов у загальноосвітніх навчальних закладах» - Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка) і Бондаренко Іван Володимирович («Гендерна складова змісту дитячої журнальної періодики» - Сумський державний університет).


Вікторія Рожанська протягом конкурсних днів презентувала власний науковий доробок досить творчо та активно. Її робота зайняла почесне друге місце. Захист проходив у форматі 7-хвилинної презентації та питань-відповідей, до дискусії залучалися як членкині журі, так і самі учасниці та учасники конференції.


Робота Вікторії, як і інших юних науковців, представлених у ІІ турі конкурсу була опублікована у збірнику «Гендерні студії в сучасній Україні»: матеріали студ. наук.-практ. конф. (17-18 березня 2016 р.): зб. наук. ст. / [гол. ред. С.О. Філоненко]. – Бердянськ: БДПУ, 2016.


Всеукраїнський конкурс студентських наукових робіт з природничих, технічних та гуманітарних наук є щорічним заходом, ІІ тур якого проходить у різних містах України. Із детальнішим описом положень конкурсу можна ознайомитися на офіційному сайті Міністерства освіти та науки.


Наступного року захист робіт у галузі «Ґендерні дослідження» теж проходитиме у стінах Бердянського державного педагогічного університету.


Відмітимо, що усі студенти та студентки Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка можуть долучитися до проведення наукових досліджень у ґендерній галузі, яка має багаті традиції вітчизняної ґендерології та є славнозвісною візитівкою нашого університету.

                                   
Аспірант ТНПУ ім.В.Гнатюка
Олександр Топоренко















До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси