У ТНПУ ім.В.Гнатюка відкрився Центр лідерства 14.09.2015

У ТНПУ ім.В.Гнатюка відкрився Центр лідерства

В межах проекту TEMPUS ELITE «Освіта для лідерства, інтелігентності та розвитку таланту» 7 вересня 2015 р.  на базі нашого університету (інститут педагогіки і психології) було відкрито Центр лідерства. Це спеціалізований науково-навчальний підрозділ, головними завданнями якого є:

- розробка теоретичних засад, методологічних принципів, практичних засобів та рекомендацій щодо формування, професійної підготовки та належного розвитку лідерів-управлінців серед майбутніх фахівців, науково-педагогічних працівників і співробітників університету;

- виявлення серед студентів особистостей, яким притаманні лідерські якості, з метою подальшого цілеспрямованого розвитку їх управлінської компетентності, стратегічного мислення, інноваційної спрямованості, чітких світоглядних позицій і підготовки до ефективної керівної діяльності;

- посилення ролі української вищої школи в державній політиці з розвитку -  людських ресурсів як генератора соціального прогресу шляхом цілеспрямованої реалізації послуг з розвитку лідерського та організаційного потенціалу майбутніх фахівців;

- визначення суспільних потреб у кадрах лідерів-керівників та вимог щодо їх професійної і соціальної компетентності й розвитку їх професійно та соціально значущих особистісних якостей;

- організація практичної педагогічної діяльності з навчання, виховання та особистісного розвитку нової генерації національної еліти і лідерів-управлінців до реалізації своїх функцій.

Менеджер проекту TEMPUS ELITE Гузар Олена Володимирівна розповідає:

«У проекті є 3 групи партнерів: наш ТНПУ ім. В. Гнатюка, Київський університет ім. Б. Грінченка та Інститут вищої освіти Національної академії педагогічних наук України. Ми працюємо з лідерством в освіті і наш виш має сконцентрувати свою роботу на загальноосвітніх навчальних закладах: лідер-директор, лідер- зауч школи, лідер-голова науково-методичного об’єднання. Кожен із членів нашої команди (є 5 тренерів) отримав сертифікат, в ділянці, яку він розробив. Буде виданий посібник, темою якого є лідерські тренінги. Працювати ми будемо не тільки з директорами та завучами шкіл, хоча це є нашим безпосереднім завданням на кінець проекту, але і з викладачами та студентами, які проявляють лідерські здібності і в майбутньому можуть стати потенційними керівниками. Центр лідерства має широкі можливості: це і проведення вебінарів, конференцій, відеоконференцій. В наш час це інформаційно мотивовано, адже людина не завжди має можливість приїхати особисто. А завдяки новітнім технологіям ми можемо вийти на зв'язок з будь-якою точкою світу і поговорити з фахівцями, чия думка для нас є важливою. Людина може бути присутня в нас на круглому столі, чи прочитати лекцію, чи дати консультацію. Технічна база проекту дуже сильна і тепер нам потрібна до неї дидактика. І це ще важче, тому що навчитись працювати з технікою не так складно, але вкласти якісну змістову компоненту  це те, над чим ми зараз працюємо.

Нашими сильними партнерами також є Харківський політехнічний університет, Одеський університет ім. І. Мечникова, Київський авіаційний університет. Всі вони відкривають Центри лідерства. І тепер ми говоримо про те, що потрібно створити єдину платформу і контактувати між собою, ділитись досвідом та новинами в науковій сфері. Керівником нашого проекту є Каунаський технічний університет (Литва), а лідером  Данголія Руткаускіне – директор Центру дистанційного навчання. Людина, яка і технологічно, і дидактично є фахова й має величезний досвід. І ми дуже раді працювати під її керівництвом. Вона підбирала як програми, так і технічне обладнання. Нічого випадкового в цьому центрі немає.

Коли вийдуть посібники, ми матимемо можливість проводити тренінги. Всі матеріали пройшли захист і вже готові до друку. Це своєрідна дорожня карта, яка затверджена вченою радою і має своїх рецензентів. Вона наповнена змістом і дає формальне право почати проводити тренінги. Цю роботу ми маємо виконувати безпосередньо в рамках проекту. Звичайно, ніхто не забороняє використовувати цей центр для проведення інших заходів, які прямують в руслі лідерства. Вся робота спрямована на розвиток особистості, її талантів та освіти загалом. Це вже відповідний рівень для серйозної роботи. Ми не хочемо використовувати високі технології для забивання цвяхів. Це стимулює і мотивує, адже нам наданий простір для розвитку та творчості».

«Технічна сторона створеного центру дуже потужна, – повідомляє начальник відділу комп'ютеризації Генсерук Віктор Анатолійович.  Це і ліцензійне програмне забезпечення, і апаратна частина (комп’ютери, сервери та мультимедійні засоби). Вартість нового обладнання складає 30 тисяч євро. Важливою і сучасною є мультимедійна система, яка дозволяє проводити відеоконференції з 4 віддаленими точками, а зі сторони вишу одночасно можуть функціонувати 16 робочих місць. Учасники конференції можуть бачити не тільки одне одного, але і зображення, розміщені на моніторах колег. Система автоматично фокусується, тобто одним натиском кнопки надпотужна камера переїжджає на ту чи іншу особу й вона виходить в ефір і може говорити.

Забезпечено кабіну, в якій може знаходитись перекладач, що забезпечує можливість онлайн-перекладу для міжнародних конференцій та заходів. Встановлений 65-дюймовий дисплей, який може транслювати різноманітні презентації, або ж показувати те, що відбувається в інших вишах. Також отримали новий сервер, який плануємо підключити до системи Moodle для психолого-педагогічного, інженерно-педагогічного факультетів та інституту мистецтв. Мета  збереження курсів на вище перелічених факультетах.

Вся система складається з 22 ноутбуків. Це найсучасніше обладнання для проведення відеоконференцій. В найближчий час плануємо провести такий захід, адже аналогічний комплект апаратури отримали ще 10 вишів України. Мультимедійна аудиторія буде використовуватись не тільки для конференцій, але й для проведення занять».

Створення Центру лідерства в ТНПУ ім.В.Гнатюка – ще один крок для ефективного формування сучасних керівників як представників нової національної еліти та генераторів соціального прогресу.    

Мар'яна Підодвірна




Дата:  14.09.2015 09:35:00

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси