У ТНПУ ім. В. Гнатюка відбувся вечір пам'яті  Романа Теодоровича Гром’яка та презентація книги спогадів «Вертепи долі»


У ТНПУ ім. В. Гнатюка відбувся вечір пам'яті

Романа Теодоровича Гром’яка

та презентація книги спогадів «Вертепи долі»


21 березня 2016 року у день 79 річниці від дня народження вченого, громадсько-політичного діяча, академіка АН ВШ України, члена Спілки письменників України, дійсного члена Наукового Товариства ім. Т. Шевченка професора Романа Теодоровича Гром’яка відбувся вечір пам’яті та презентація книги спогадів «Вертепи долі». Згадати великого вченого та вшанувати пам’ять прийшли його вихованці, колеги, друзі та ті, кого цікавлять проблеми долі непересічної людини на тлі непростої історичної епохи.

Спогади про Романа Теодоровича Гром’яка «Вертепи долі» названі так невипадково. Свого часу він написав книги : «Вертеп–1, або Як я став народним депутатом СРСР і що з того вийшло» (1992) та «Вертеп–2, або У хащах влади» (1995). Усі розділи книги спогадів складаються за схожою схемою: вертеп житейський, громадсько-політичний, науковий, студентський та аспірантський.

Роман Теодорович був справжнім професіоналом – людяним, товариським, скромним. Будучи витонченим інтелігентом, він працював не лише за робочим столом, а щодень духовною працею, силою людського духу плекав нове покоління літературної еліти. У нього було надзвичайно багато планів, оптимізму, завжди здавалося, що найголовніше в житті – ще попереду. Колеги та вихованці професора зізнаються, що його відсутність в сучасному літературознавчому процесі дуже відчутна, з нею ще треба якось змиритися. Ця відсутність покладає на всіх особливу відповідальність, вимагає відповідності тій планці, яка була виставлена Романом Теодоровичем і має залишатись на висоті – і у сфері науки, і у сфері живих людських стосунків. Тож варто памятати мудрі слова світлої Людини, глибоко замислюватись над ними та надалі нести молодому поколінню!

Мар’яна Підодвірна












До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси