У ТНПУ ім. В. Гнатюка відбулася зустріч із представниками Посольства США в Україні



У ТНПУ ім. В. Гнатюка відбулася зустріч із представниками Посольства США в Україні



21 березня 2016 року у стінах нашого вишу відбулася зустріч активу студентів та працівників університету із аташе з питань преси, освіти і культури Посольства США в Україні Конрадом Тернером та його заступником Вірою Терновською в рамках реалізації  Проекту академічної доброчесності в Україні. Проблема плагіату в освітній та науково-дослідницькій діяльності останнім часом набула особливої гостроти. Плагіат став предметом дискусій науковців, політиків, урядовців і, звісно ж, викладачів та студентів.


Зустріч відбувалась у форматі діалогу, тож всі бажаючі мали змогу задавати питання на відповідну тему та отримати вичерпну відповідь. Конрад Тернер зауважив, що розуміння концепції плагіату дуже розмите. Більшість визначень цього терміну зводиться до того, що плагіат є привласненням авторства на чужу роботу або на чуже відкриття, винахід, а також використанням у своїх працях чужого твору без посилання на автора, або цитування. Гість пояснив це поняття, його види, а також кількісні та якісні показники. В Америці та Європі плагіат асоціюють з «недоброчесністю». Та оскільки це соціальна категорія, то цілком зрозумілим є поширення цього явища практично в усіх країнах світу. Тому український досвід в цьому плані не унікальний і остаточно вирішити цю проблему неможливо, але можливо мінімізувати її прояви та вплив і, головне, змінити ставлення суспільства, щоб плагіат перестав сприйматися як норма.


Аташе зазначив, що у коледжі, де він навчався кодекс честі прийняли самі студенти ще у ХІХ ст. Час від часу його оновлюють та вносять поправки. Це яскравий приклад того, що зміни потрібно починати з усвідомлення руйнуючої дії академічної недоброчесності.


Вища освіта не є обовязковою, це серйозний крок і потрібно усвідомити персональну відповідальність, необхідність чесної праці при виконанні будь-якого завдання. Від цього залежить успіх подальшого життя як окремої людини, так і суспільства в цілому. Конрад Тернер наголосив: «Головне вміння сучасної людини – вміння вчитися. Хто не може вчитись, той не може бути успішним».


Мар’яна Підодвірна


















До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси