Французькі гастролі ансамблю бандуристів ТНПУ ім. В.Гнатюка



Французькі гастролі ансамблю бандуристів

ТНПУ ім. В.Гнатюка

 

З 15 по 30 березня ансамбль бандуристів ТНПУ ім. В.Гнатюка під керівництвом доцента кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва, заслуженого артиста України Дмитра Васильовича Губ’яка побував на гастролях у Франції.

Гастролі складалися із 14-ти концертів, які відбулися в 14-тьох містах, у різних регіонах  Франції - серед них Реймс, Невер, Ліон, Страсбург, Париж та ін.

Програма концерту складалася із двох відділів по 45 хвилин. Серед 23 творів концертної програми були українські народні та авторські пісні, класична музика, джаз, а також відомі пісні популярних французьких виконавців, таких як Шарль Азнавур та Едіт Піаф, виконані на французькій мові.  Французька публіка дуже тепло приймала наших артистів. Жоден концерт не обходився без бурхливих оплесків та пісні на біс, а після пісні Едіт Піаф «Три дзвони» (“Les Trois Cloches”), у якій соло виконувала Христина Білик, захоплені слухачі аплодували стоячи! 

Для європейської публіки наш національний інструмент – БАНДУРА – все ще залишається маловідомим та екзотичним, але після знайомства з ним, жоден слухач не залишається байдужим! Бандура, українська пісня, костюми та голоси вражають та заворожують європейських слухачів, і не лише людей далеких від музики чи музикантів-аматорів, але й високопрофесійних музикантів. Під час турне, бандуристи познайомилися із французьким гітаристом та композитором Жаном Аві, який настільки захопився звучанням бандури, що вже написав два інструментальні твори спеціально для бандури. Також було дуже приємно почути схвальні відгуки про концерт від професійного скрипаля, відомого у Франції та світі скрипкового майстра Алана Карбонаре, який співпрацював із такими грандами скрипкового мистецтва як Єгуді Менухін, Мстислав Ростропович, Володимир Співаков та інші.

Останній концерт ансамблю відбувся у Парижі, в Культурному центрі посольства України у Франції. На концерті був присутній посол України у Франції.



Гастрольна поїздка ансамблю була дуже важливою та корисною, адже молодим музикантам вдалось не тільки збагатитися досвідом і побачити багато цікавого, але й представити у Франції мистецтво, традиції та культуру України, а це надзвичайно важливо сьогодні для всіх нас та для майбутнього нашої держави!

 

Учасниця ансамблю, студентка групи ММ- 31 факультету мистецтв
Христина Білик




До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси