На хіміко-біологічному факультеті проведено  науково-практичний семінар «Збережемо первоцвіти»


На хіміко-біологічному факультеті проведено

науково-практичний семінар «Збережемо первоцвіти»


13 квітня 2016 року на хіміко-біологічному факультеті відбувся науково-практичний семінар «Збережемо первоцвіти», як складова частина Всеукраїнської акції по збереженню ранньоквітучих видів флори, що щороку стартує із приходом весни. Семінар також відбувся як один із чисельних заходів у рамках проведення кафедрою ботаніки та зоології тижня кафедри. До організації та проведення семінару були залучені студенти БП–11, викладачі кафедри.

Щойно з’являються перші сонячні промені, природа поволі пробуджується від зимового сну – посеред острівців білого снігу з’являються перші провісники весни – ранньовесняні квіти, первоцвіти, які не бояться примхливої погоди та прокидаються раніше за всіх – для того, щоб вітати весну і тішити нас своєю красою.


Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Рослини, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Рослини, які так нелегко виборювали право пестити людей свiжiстю весняного оновлення, раптом опинились у тенетах людської жорстокості та саме з вини людей зазнають бездушного винищення.



Студентами було підготовлено не лише інформацію щодо біологічних особливостей червонокнижних та регіонально-рідкісних видів первоцвітів, ареалів їх поширення на Західному Поділлі, основних причин зменшення чисельності та заходів, необхідних для збереження та відновлення популяцій, але і цілу низку легенд про походження назв горицвіту весняного, підсніжника білосніжного, сону великого та багатьох інших видів.


Також, відповідно з програмою проведення тижня кафедри ботаніки та зоології 11 квітня 2016 року студентами хіміко-біологічного факультету, що входять до проблемної групи “Флора та рослинність Західного Поділля ” під керівництвом асистента кафедри Яворівського Р.Л. було проведено маршрутно-експедиційне дослідження лісових фітоценозів у межах Петриківського та Кутківецького лісів. Зібрано матеріал з метою виготовлення гербарних взірців ранньоквітучих видів флори Тернопілля та проведено фотографування регіонально-рідкісних видів первоцвітів нашого краю.


Після цього студенти організували та провели серед присутніх майстер-клас по виготовленню первоцвітів із звичайного кольорового паперу. І треба було бачити, як наполегливо виконували це завдання не лише їх колеги, але й досвідчені доценти та професори!


Також завідувачем лабораторії морфології та систематики рослин –гербарій Москалюк Н.В. було підготовлено для експозиції гербарні зразки первоцвітів, котрі занесені до «Червоної книги України. Рослинний світ (2009)» або є регіонально-рідкісними на території нашого краю.

У обговоренні виступили завідувач кафедри ботаніки та зоології, професор Пида С.В. та професор Барна М.М.


Отже, дуже важливою складовою акції «Первоцвіт» є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів. Рідкісні весняні квіти краще не чіпати: вони найбільш красиві саме у природному середовищі. Нехай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто після вас прийде до лісу.


Запрошуємо всіх небайдужих долучитися до акції та прислухатися до порад, а ще краще – до свого розуму і совісті, та активно підтримати зусилля для збереження нашого майбутнього та майбутнього наших дітей і всіх наступних поколінь.

Будьте свідомими і не губіть декоративні дикоростучі рослини лише задля прихоті насолодитися їх запахом і красою. Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті лісу чи луки як природного комплексу, є їх невід’ємною частиною. Зниклі види, які „творились” природою десятки тисяч років неможливо відродити. Бережіть природу! Не зривайте первоцвіти та не купуйте їх!

 

Яворівський Р.Л.

Фотоальбом "Збережемо первоцвіти" презентовано 
тут



Гербарій червонокнижних рослин



Дослідження первоцвітів лісу



Під час семінару



Майстер-клас



Яворівський Р. Л. зі студентами


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси