У ТНПУ ім. В. Гнатюка відбулася  Всеукраїнська науково­-практична конференція   «Українська Греко­Католицька Церква  у сучасних процесах розвитку  українського суспільства»


У ТНПУ ім. В. Гнатюка відбулася

Всеукраїнська науково­-практична конференція 

«Українська Греко­Католицька Церква

у сучасних процесах розвитку

українського суспільства»



21–22 квітня 2016 р. на базі історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка відбулася Всеукраїнська науково­практична конференція на тему «Українська Греко­Католицька Церква у сучасних процесах розвитку українського суспільства» (до 420­ліття укладення Берестейської унії). Подія відбулась за підтримки Міністерства освіти і науки України, Тернопільської ОДА та обласної ради, Відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Г. С. Сковороди, Національної академії наук України, Української асоціації релігієзнавців, Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії, Української Греко-Католицької Церкви, Центру дослідження духовної культури ТНПУ ім. В. Гнатюка, Тернопільського обласного осередку Наукового товариства ім. Шевченка та Тернопільського обласного краєзнавчого музею. 

Відкрила конференцію Елла Бистрицька, доктор історичних наук, професор, керівник Центру дослідження духовної культури нашого вишу, яка розповіла про Берестейську унію, що започаткувала нові історичні процеси, про Львівський псевдособор, кліше щодо УГКЦ та внесок тернопільських науковців у розвиток релігієзнавчої науки. З вітальним словом виступили доктор філософських наук, професор, проректор з наукової роботи та міжнародного співробітництва ТНПУ ім. В. Гнатюка Богдан Буяк, архиєпископ, митрополит Тернопільсько-Зборівський Української Греко-Католицької Церкви Василій Семенюк, доктор філософських наук, професор, заступник директора Інституту філософії ім. Г.С.Сковороди НАН України – керівник Відділення релігієзнавства, президент Української асоціації релігієзнавців Анатолій Колодний,  заступник голови обласної державної адміністрації Юрій Юрик та доктор історичних наук, професор, декан історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка Микола Бармак. За вагомий внесок у проведення науково-просвітницьких заходів 12 студентів та магістрантів історичного факультету отримали грамоти Тернопільської державної адміністрації та Зборівської єпархії.


Протягом конференції обговорили проблеми інституалізації Української Греко-Католицької Церкви; трансформації моделі взаємодії церкви і держави;  питання УГКЦ в системі міжконфесійного діалогу: співвіднесли наукове і богословське обґрунтування та особливості практичної реалізації; ділились думками про суспільні виклики сучасності, Революцію Гідності та війну. Зійшлись на думці, що саме УГКЦ чудовим середовищем формування національної свідомості українського суспільства.

В рамках конференції відбулась презентація ікони «Новомученики Тернопільської Землі» в Архикатедральному Соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. На іконі зображений хрест, під ним – Богородиця, яка оплакує Ісуса. Позаду – 8 священномучеників, які походять з нашої землі та постраждали за віру під час гонінь Української греко-католицької церкви. Також учасники конференції мали змогу відвідати музейно-меморіальний комплекс Й. Сліпого, що знаходиться у с. Заздрість та Марійський духовний центр у с. Зарваниця.

Митрополит Василій Семенюк наголошує: «Основне, що нам потрібно– це єдність. Тільки разом ми збудуємо Україну!»


Маряна Підодвірна

 




До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси