В науковій бібліотеці ТНПУ ім.В.Гнатюка відбувся «Тиждень книги» для студентів


В науковій бібліотеці ТНПУ ім.В.Гнатюка

 відбувся «Тиждень книги» для студентів

   

До Всесвітнього дня книги і авторського права, який щорічно відзначається 23 квітня, працівниці читального залу №4 наукової бібліотеки Тернопільського національного педагогічного університету організували трьохденне літературне дійство «Тиждень книги», що проходило в три етапи, – 18, 20 і 21 квітня.

       

Привітати студентів, викладачів та працівниць бібліотеки зі святом книги 18 квітня до читального залу завітав тернопільський поет, композитор, член Національної Спілки письменників України, професор кафедри українознавства та філософії Тернопільського національного технічного університету імені І.Пулюя Олег Михайлович Герман. Ініціатором зустрічі стала доцент кафедри німецької філології та методики викладання німецької мови Рокіцька Наталія Володимирівна. Вона виступила зі вступним словом, представивши Олега Михайловича не лише як талановитого поета, а й як автора "Хресної дороги", що відбулася 17 квітня в центрі міста. Олег Герман поділився з гостями біографічними розповідями та декламував поезію. Звучали вірші, які недавно вийшли з-під пера автора та поезії біографічного характеру.

          
Не обійшлось і без подарунка. Олег Михайлович радо презентував науковій бібліотеці свої нові книги:  “Він” та аудіо книгу “Хресне сходження”. 


20 квітня у стінах читального залу наукової бібліотеки пройшов Літературний марафон «У дружбі з книгою». В рамках турніру студенти взяли участь в цікавих вікторинах і конкурсах: «З криниці народної мудрості», «Книжкові млинці», «О, як це просто», «Автор і його книга», «Поєднай цитати», «Книги з жіночими іменами». 


За здобуття першості в конкурсах студенти отримували значки, які судді-бібліотекарі вимінювали на бали. Свірська Оксана і Чайківська Вероніка набрали найбільшу кількість балів і стали переможцями марафону. В якості призу кожна отримала книгу на вибір – «Купеля» Світлани Талан або «Мати все» Люко Дашвар. Студенти також декламували вірші улюблених письменників – Івана Франка, Василя Симоненка, Ліни Костенко та читали власні поетичні твори.







Цікавою «Тижня книги» стала розмова з відомим  українським письменником, літературним критиком, доцентом кафедри теорії літератури і порівняльного літературознавства Петром Сорокою, яка відбулася 21 квітня.



Письменник, був щедрий на слова: 


«Література – це океан, що нараховує незлічене число книг. У книгах я знаходжу відповіді на численні питання. Не знайшов лише на питання душі, на вічні питання – що таке душа? як віднайти сенс буття? чому людина страждає?

Виділяю два шляхи літературної творчості: перший – ясна, зрозуміла, прозора манера писання, другий – кодове, туманне, складне, незрозуміле письмо. У літературі знаю двох феноменів такої протилежної творчості – Емма Андрієвська і Ліна Костенко. Та який би шлях не диктував письменник, коли не відбудеться становлення душі, не буде і письма.» 


Молодь активно цікавилася життям та творчістю Петра Сороки, йому ставили багато запитань. Завершив зустріч письменник читанням поезій Василя Барки.


Підсумовуючи «Тиждень книги», організатори свята подякували гостям за присутність у залі і наголосили на важливій меті подібних заходів. Адже книга завжди була і залишається натхненним джерелом, що постійно плекає інтелектуальний потенціал кожної нації.

 

Анна Семенків
студентка факультету філології та журналістики
ТНПУ  ім. В. Гнатюка





 


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси