Студенти факультету мистецтв гаївками закликали Весну


Студенти факультету мистецтв закликали Весну


«Колись давно ще наші дідусі й бабусі закликали в гості «Чарівницю-Весну». Виходили на пагорби за село й виводили веснянки…»


В рамках вивчення курсу методики музичного виховання було проведено практичне заняття в групах ММ-31 та ММ12 під керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента Ороновської Лариси Дмитрівни «Активізація творчої діяльності школярів на уроках музично-естетичного циклу».

Практичне заняття було – нестандартне (проводилось надворі, поруч із навчальним корпусом), надзвичайно цікаве не тільки для наших студентів, а й для інших людей, які проходячи повз, зупинялися і з неабияким захопленням спостерігали за розвитком подій.

Заняття почалося з того, що всі вибігли на вулицю і кожен тримаючи «пташку» (невеличкий кусочок тіста)  почали закликати Весну піснею «Благослови мати».

«Був у нашого народу дуже цікавий звичай. З нетерпінням чекали люди весну й вважали, що це птахи на своїх крилах з далекого вирію приносять її, проганяють люту зиму з її морозами і заметілями. Жінки випікали з тіста пташки. А діти брали їх, вибігали у двір і , весело стрибаючи, підкидали їх угору, співали пісень».

Потім, стаючи у великий хоровод, з уст студентів лунали різноманітні веснянки, гаївки, гагілки: «Заспіваймо паняночки», «Чорна гречка білі кінці», «Жучок», «Десь тут була подоляночка», «Голубка», «Вінець» та інші.. На завершення всі дружно заспівали і завели хоровод «Кривий танець».

Таке практичне заняття неймовірно сподобалось студентам факультету мистецтв! Неординарні пари мають неабиякий позитивний вплив! Дякуємо керівнику Ороновській Ларисі Дмитрівні за цікаво проведене практичне заняття!

Студентка групи мм-31
Дарія Смачило

 

Сьогодні по всій території України, особливо в Західній частині, відбувається відродження стародавніх традицій у вигляді фольклорно-етнографічних свят, зокрема Великодні гаївок. Традиції святкування приходу весни все більше і більше набирають своєї величини, і зараз стали досить популярними серед молоді.  

20 квітня на факультеті мистецтв під керівництвом доцента кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва Ороновської Л. Д., студенти груп ММ-12 та ММ-31 вирішили організувати  Великодні гаївки. Оскільки ми майбутні вчителі музичного мистецтва, нам потрібно бути обізнаними із традиціями і звичаями наших предків, щоб використовувати це вміння у майбутньому на уроках музики.

   
Готуючись до цього практичного заняття, у студентів пробудився інтерес до народної творчості, ми намагались віднайти цікаві, оригінальні гаївки, веснянки, гагілки та продемонструвати їх.

  
Ми вважаємо, що кожного року потрібно організовувати такі дійства та залучати до них більшу кількість студентів та викладачів.

  Студентки групи мм-12
  Христина Сірська
  Ірина Рафальська

  

 

20 квітня відбулось практичне заняття з предмету «Методика музичного виховання». Студенти груп мм-31 та мм-12 закликали Весну (піснями «Благослови мати», «Топчу, топчу ряст»…). Усі співали гаївки: «Жучок», «Заспіваймо паняночки», «Ми голубку уловили», «Кривий танець» і ін. Ми дякуємо Ларисі Дмитрівній Ороновській за ініціативу проведення такого практичного заняття. Адже, нам було корисно пригадати та вивчити нові гаївки і підготуватися до свят, а в майбутньому це згодиться нам у нашій практичній педагогічній діяльності.

Студентка групи мм-31
Христина Білик










До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси