У ТНПУ ім. В. Гнатюка відбулась П’ятнадцята мiжнародна конференція Школи відкритого розуму



У ТНПУ ім. В. Гнатюка відбулась П’ятнадцята мiжнародна конференція Школи відкритого розуму


З 2 по 6 травня 2016 р. відбулась П’ятнадцята мiжнародна зустріч Школи відкритого розуму. Цього разу майстер-класи і наукова конференція присвячені темі «Знання і / чи віра: методологічний конфлікт». Місця проведення − ТНПУ ім. В. Гнатюка та Кам’янець-Подільський національний університет ім. І. Огієнка. Школа відкритого розуму − міжнародний iнтеграційний проект для студентів, магістрантів і аспірантів, які репрезентують такі академічні установи: Тернопільський національний педагогічний університет ім. В. Гнатюка, Кам'янець-Подільський національний університет ім. І. Огієнка, Кременецьку обласну гуманітарно-педагогічну академію ім. Т. Г. Шевченка, Університет імені Яна Кохановського у м. Кельце, Університет у Білостоці, Сілезький університет (Катовіце), Національний Університет «Острозька Академія».

Реалізацію проекту розпочато у вересні 2008 року. Науковими керівниками є доктор філологічних наук, професор Університету гуманістичних та природничих наук імені Яна Кохановського в Кельце Олег Лещак, кандидат філософських наук, заступник декана у справах студентських і навчальних факультету управління та адміністрування Університету гуманістичних та природничих наук імені Яна Кохановського в Кельце Ришард Стефанський. Організатором конфенції в ТНПУ ім. В. Гнатюка є доктор філологічних наук, професор Оксана Лабащук.

Головна мета Школи Відкритого Розуму — інтелектуальне виховання майбутніх вчених, діячів освіти та культури, формування політичних постатей майбутнього, формування свідомих громадян суспільства. Заходи, що відбуваються в межах проекту покликані сприяти інтернаціональній згуртованості сучасної молоді, розбудові суспільства без кордонів.

2 травня на базі ТНПУ ім. В.Гнатюка відбулось урочисте відкриття конференції. Юні науковці були в захваті від методологічних майстер-класів різної тематики. Зокрема, Олег Лещак (Кельце) розповів про «Методологическое и эпистемологическое измерение категории веры», Ришард Стефанський (Кельце) про «Wartość i sens jako podstawa wiary i wiedzy», Володимир Окаринський (Тернопіль) поділився роздумами про «Інтелектуальний / світоглядний нонконформізм перехідної доби як життєвий стиль: життя і смерть Яна Потоцького (до 200-річчя самогубства)», а Юрій Завадський повідомив про «Реалізацію поетичної манери в різних жанрах: проблема компетенції і інтуіції». Робочими мовами в межах проекту визнано українську, польську, російську.

        

Як і належить, центральне місце в міжнародній зустрічі інтелектуалів зайняли пленарні засідання. Програма конференції була поділена на кілька секцій: «Культура і суспільство» (17 доповідей), «Мова і культура» (10 доповідей), «Художня література і культура» (11 доповідей).  «Конференції ШВР проходять у нестандартному форматі, що дає змогу учасникам брати участь у обговоренні вже під час самої доповіді науковця. Можна з упевненістю сказати, що 15 конференція пройшла успішно, адже було заслухано і обговорено значну кількість доповідей учасників з різних регіонів України та Польщі. Доповіді були наповнені науковою новизною, а професорські майстер-класи стали хорошим поштовхом для подальшої наукової праці» − розповідає аспірантка кафедри теорії і методики української та світової літератури Олена Крушельницька. За підсумками роботи видаються наукові збірники, які містять кращі матеріали, що пройшли випробування в палких дискусіях.

        
Велику увагу приділили також дозвіллю молоді. Відбулась екскурсія по вечірньому Тернополю, вечір знайомств, вечір української та польської культур, а на завершення учасники конференції відвідали концерт авангардної музики.


Маряна Підодвірна












До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси