ТНПУ ім. В. Гнатюка виховує літературні таланти 11.05.2016


ТНПУ ім. В. Гнатюка виховує літературні таланти

6-8 травня 2016 р. у м. Тернопіль відбувся Міжнародний мистецький фестиваль «Ї». Метою заходу є популяризація сучасного українського мистецтва серед молоді, тернополян та гостей міста. Участь відомих митців слова сучасного літературного процесу, молодих музикантів та художників створили чудову атмосферу для роздумів та відпочинку. Особливо тішить те, що у цій галереї талантів є багато випускників нашого вишу! Одним із організаторів, який відповідав за літературну частину фестивалю, модератором багатьох виступів  був поет Юрій Матевощук, який розпочав свою діяльність ще будучи студентом філологічного факультету ТНПУ. Серед учасників молодіжної сцени теж наші: Богдан Боденчук, Юрій Вітяк та Роман Воробйов – хлопці, знані ще з часів існування літературної студії «87», а ще Юлія Іванчук − поетеса, педагог, організаторка культурних подій в Тернополі. Також в рамках фестивалю відбулась творча зустріч та презентація книги колишньої випускниці, а тепер викладача кафедри педагогіки і менеджменту освіти Надії Сеньовської «Оптимістичні подорожі довоєнною Україною». А ось Юрій Завадський потішив не тільки своєю фонетичною поезією, а й неймовірними музичними імпровізаціями разом з гуртом експериментальної психоделічної музики «ZSUF».

«Мистецький фестиваль «Ї» − це справді грандіозна подія для нашого міста, кажу без голослів'я. Впродовж трьох днів у Тернополі буквально сочилося мистецтво. Тут Вам і література, і музика, і живопис, і кіно - годі й говорити, який струмінь емоцій переповнює. Особливістю цього фестивалю є те, що він не лише допомагає розважатись, а й дізнатись щось новеньке і корисне під час презентацій книг та інтелектуальних дискусій з приводу книговидання. А ще це чи не єдині дні у році, коли містом вільно розгулюють провідні письменники та видавці України, Білорусі, Польщі, а також улюблені музиканти. Цьогоріч вчетверте виступав на молодіжній сцені «Ї». Потрапити у топ-15 було складно, адже до організаторів надійшло 184 заяви. Це свідчить про те, що для молодих авторів і справді важливо заявити про себе саме у Тернополі. На три дні я забув про звичний ритм життя, майже утратив сон, але отримав значно більше − очищення мистецтвом, нові знайомства і запрошення виступати у інших містах та країнах. Відтак, перейменовуючи сучасницю, скажу, що це все, чого я хотів сьогодні!» − ділиться враженнями Юра Вітяк. А Надія Сеньовська стверджує, що «Ї» − непересічна подія, навіть у межах України: «Насиченість цікавими заходами зашкалює. До того ж це нагода побачити багато відомих (і улюблених!) письменників та музикантів, почути цікаві думки з приводу сучасного культурного життя нашої країни та його перспектив. Я щаслива, що презентація моєї книжки відбулася саме у рамках фестивалю. Велике спасибі організаторам за їхню воістину титанічну працю!»

Як бачимо, колишні студенти нашого університету творять сучасну українську літературу, не бояться експериментів та імпровізацій, чим неймовірно приваблюють читачів. Тож побажаємо усім і кожному творчого натхнення та нових звершень!


Маряна Підодвірна


Дата:  11.05.2016 12:15:00

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси