Студенти факультету мистецтв відвідали Національний дендрологічний парк «Софіївка»


Студенти факультету мистецтв відвідали Національний дендрологічний парк «Софіївка»

 

Державний заповідний дендропарк «Софіївка» знаходиться в місті Умані Черкаської області, він є одним із семи чудес України. Без сумніву, це шедевр садово-паркового мистецтва. Його називають перлиною України. Софіївський парк замовив магнат Станіслав Потоцький, але на жаль, імена тих, хто своїми руками створив «Софіївку», не збереглися. Шедевр був подарунком вельможі його майбутній дружині Софії. Парк було створено у скелястому урочищі Кам’янка поблизу міста. Створення парку розпочиналося 1796 р. Загалом, на будівництво парку було витрачено 15 млн. польських злотих.


Національний дендрологічний парк «Софіївка» є пам'яткою світового садово-паркового мистецтва кінця 18 століття та улюбленим місцем відпочинку для українців. Місцевість на якій створювався парк була практично без дерев, однак є підстави вважати, що колись на цьому місті був ліс. Парк простягається вздовж річки Кам'янки. Відвідавши парк, ми побачили багато водоспадів, штучних ставів та басейнів. Оздобою парку також є малі архітектурні споруди, альтанки, гроти та штучні скелі. Цікаво, що кожна зі скель та гротів мають свої назви.


Від екскурсовода ми дізналися, що в основу створення паркової архітектури лягли поеми Гомера «Іліада» та «Одіссея», адже Софія була гречанкою. Центральна частина парку відображає сюжети з міфології Стародавньої Греції та Риму. Паралельно з зведенням садово-паркових будівель було виконано великий об'єм робіт з висадки дерев та кущів, екзотичні дерева замовляли з усіх куточків планети. На сьогоднішній день тут росте близько 2000 видів дерев та кущів. Розроблено цілий каталог рослин, які входять до колекційного надбання парку. Згодом територію парку суттєво розширили, приєднавши до неї навколишні землі.


В парку «Софіївка» є чотири великі ставки: НижнійВерхній, Красний та Війтівський та кілька дрібніших, завдяки їм вся територія парку постачається водою. На території парку ми також побачили безліч статуй грецьких богів, зокрема Гермеса, Венери, Аполона, Орфея, там була і статуя улюбленого героя всіх закоханих – Купідона, а також давньогрецького поета Еврипіда.


В «Софіївці», яка і сама собою є пам'ятником вічного кохання, є острів, який присвячений цьому найчарівнішому почуттю, яке може осягнути людина. Саме на цьому острові закохана Софія хотіла збудувати пам'ятник-склеп для свого померлого чоловіка, однак ці плани так і не втілились в життя.


Ми мали можливість не лише насолодитись красою архітектури, але й побачити рідкісні породи дерев. Раді, що відвідали цей архітектурний шедевр, адже Софіївський парк є перлиною не тільки української, але й світової культури.


Ця екскурсія нам дуже сподобалася. Щиро дякуємо куратору групи Ярославі Володимирівні Топорівській за організацію екскурсії і нашій однокурсниці Іринці Дубині, яка співпрацювала з турклубом «Go Ternopil» і посприяла тому, щоб екскурсія стала незабутньою для нас.


Під час одноденної подорожі нам вдалося побувати не тільки у місті Умані, а ще й у Вінниці, де знаходиться справжнє національне диво України. Це світломузичний плаваючий фонтан «ROSHEN», який відкрився у вересні 2011 року. Це найбільший в Україні і в Європі плавучий фонтан. За оцінками експертів входить в десятку найкращих і видовищних фонтанів світу.


Струмені води різного розміру, що злітають уверх під чарівну музику, створюють великий – близько 16 метрів у висоту і 45 метрів у ширину – екран, на якому за допомогою світлових та лазерних ефектів створюються надзвичайні «образи».


Найбільше нам сподобалось і вразило те, що під час трансляції вечірньої шоу-програми демонструється світло-музично-водяне шоу з використанням музики відомих композиторів сучасності та класики. Під час шоу сюди приходить багато людей, які із задоволенням чекають на видовище фонтанів.


Побувавши там вперше, ми були в захваті від побаченого. Фонтан «ROSHEN» – це одне з найперших місць де ви повинні побувати відвідавши Вінницю, він став із одним із символів міста.


Незалежно з ким ви приїдете, ви отримаєте море вражень та душевний стан радості та гармонії. Прекрасне відчуття від колірної гами фарб і прекрасної музики. Рекомендуємо відвідати Вінницький фонтан – «ROSHEN». У нашому житті повинні бути радісні моменти!

 

Студенти групи мм-12
факультету мистецтв




















До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси