Студентам ТНПУ ім.В.Гнатюка розповіли, що треба знати До створення сім’ї

Студентам ТНПУ ім. В. Гнатюка розповіли, що треба знати До створення сімї

Тернопіль долучився до проведення Всеукраїнського Тижня сімї, що розпочався із фестивалю «ZAVTRA fest». Метою проекту є зосередження уваги всієї країни навколо цінності подружнього життя та шлюбу, адже сім'я — це основа нації. 16 травня в межах суспільної дисципліни «Політологія» студенти 2 та 4 курсів інституту педагогіки і психології та 4 курсу хіміко-біологічного факультету мали змогу послухати лекцію провідного українського фахівця з питань сім’ї, сімейних стосунків Адріана Буковинського на тему «Що треба знати До створення сім’ї». Лектор є кандидатом філософських наук, який проводить постійні наукові дослідження про стосунки та складові сімейного щастя. Він був залучений до формування багатьох законопроектів у галузі державної сімейної політики, а його власна методологія стала основою для фахівців, які впроваджують програми підготовки до подружнього життя.


Зустріч почалась із простих запитань та складної статистики. Факти говорять, що лише 15% сімейних пар щасливі в подружньому житті, а основною причиною численних розлучень є непідготовленість молодих людей до створення сім’ї. Неоціненним є приклад батьків, та не менш важливими повинні бути державні інституції. На щастя, студенти нашого вишу мають змогу прослухати курс «Етики і психології сімейного життя», який веде ректор університету Володимир Петрович Кравець. Але в школах таких дисциплін немає, хоча у віці 15-16 років питання стосунків вже дуже актуальне. Адріан Буковинський стверджує, що наймолодшою аудиторією, з якою він спілкувався на тему відносин є старшокласники понад 45 шкіл, гімназій та ліцеїв України. І всі як один хочуть бути щасливими. То звідки ж береться сумна статистика щодо інституту сімї? Чому так мало людей можуть забезпечити собі те, що хочуть? Очевидно, що над цим питанням потрібно активно працювати, бо стабільна благополучна сім’я може функціонувати лише тоді, коли молоді люди свідомо та цілеспрямовано готуються до спільного життя.


Тема стосунків у парі закоханих лише частково вивчена науковцями. У  суспільстві відбуваються постійні трансформації і багато соціальних чинників свідчать про кризовий стан сім’ї в нинішній час. Тому про стосунки треба почати говорити, обмірковувати їх. «Багатьом нещастям, які ми маємо зараз у суспільстві, можна було б запобігти, якби люди впустили у своє життя принципи феномену стосунків. Не можна зволікати, адже кожної миті створюються нові стосунки між людьми. І поки вони будуть неосмисленими, змін на краще не станеться» − переконаний Адріан Буковинський. На питання лектора «Що повинно трапитись, щоб ви захотіли створити власну сімю?» студенти швидко відповіли − «Любов». Спілкування відбувалось у формі діалогу, що дало змогу почути думки молоді та спільно вивести основні ознаки такого високого почуття як кохання, проговорити основні складові довіри, вірності та чесності – цінностей, на яких базується щаслива сімя. Адріан Буковинський також розповів що таке закоханість, що означає бути найкращим та найефективнішим батьком, які напрямки виховання найбільше потрібні для дитини, а також дав поради, як стати успішним у подружньому житті.


«Думаю кожен, вислухавши  науковця, перейняв  для себе певні установки, змінив у своїй свідомості поняття про подружнє життя, дітей та стосунки. Адріан чітко розмежовував нам поняття довіри, відповідальності, любові як основних складових благополучної сімї. Розповів про певні нюанси в подружньому житті, як уникнути сварок чи конфліктів, пояснив своє розуміння кохання. Протягом  лекції  прозвучало багато питань і це прекрасно, адже зворотній звязок надзвичайно важливий. Розумію, що потрібно накопичувати знання про сімю, бути морально і психологічно готовим до цього відповідального рішення у своєму житті» − ділиться враженнями студентка інституту педагогіки і психології Софія Пеклич. А кандидат історичних наук Володимир Володимирович Місько переконаний: «Сім’я – надзвичайна складова суспільства, а здорова сім’я – це запорука успішної спільноти, міцної держави. Ця зустріч є надзвичайно важливою у форматі проведення практичних занять із політології. Проблема сімї актуальна не тільки в Україні. Ми переживаємо період кризи традиційного шлюбу. Безліч подібних проблем повязані із непідготовленістю молодих осіб до створення сімї. Думаю, така освітня зустріч сприятиме зростанню та зміцненню знань щодо цього питання».

Маряна Підодвірна











До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси