Науково-практичний семінар на факультеті філології і журналістики


Науково-практичний семінар на факультеті філології і журналістики


На факультеті філології і журналістики було проведено науково-практичний семінар «Література Тернопільщини: давнє і сучасне», присвячений дослідженню творчості, на жаль, маловідомого письменника, нашого земляка Мелетія Омеляновича Кічури. Одночасно цей захід став офіційним захистом архівно-краєзнавчої практики студентів 2-го курсу.

      
На семінарі було обговорено питання збору матеріалів про життя та творчость Мелетія Омеляновича Кічури, уродженця села Косів, Бережанського повіту, українського правника, публіциста і поета, для написання його наукової біографії, підготовки досі не публікованих віршів до друку. Біографічних відомостей про письменника збереглося дуже мало. Студенти займались пошуком і збором інформації в бібліотеках Тернополя, мережі інтернет, а також, в Тернопільському обласному державному архіві. Крім того, директором Бібліотеки-музею «Літературне Тернопілля» Галиною Компанієць було надано рукописний збірник віршів Мелетія Омеляновича. Студенти, зокрема Ситар Юлія, Марак Вікторія, Білас Уляна, Павко Ірина, займались розшифруванням рукописів, що стало новою і цікавою справою для кожного з них.

     
Про свої успіхи доповіли, також ті студенти, що вивчали особливості літературного процесу на теренах різних куточків нашого краю, зокрема Теребовлянського, Бучацького, Козівського, Зборівського. Береженського районів.  Цікавими дослідженнями поділилися з нами Дутка Марічка, Ференчук Сніжана, Турчин Надія, Брожина Ольга, Олена Гнатюк.


У захисті практики взяли участь студенти групи УФ-21, УФ-22,УФ-23. Крім вище згаданих, зі своїми повідомленнями виступили Підгородецька Інна, Данилків Наталя, Максів Ольга, Небельська Наталя, Козінчук Ірина, Дзюба Христина та Душенко Христина, які збирали інформацію про Мелетія Кічуру.

 
На науково-практичному семінарі, після доповідей студентів відбулася жвава дискусія, в якій прийняли участь як студенти так і викладачі, які були присутні. Викладачі і наукові керівники практики, не лише ділилися власним досвідом перекладацької та текстологічної праці, але й самі дізналися багато нових сторінок з життя і творчості Мелетія Кічури та інших мало відомих письменників нашого краю.

      
Загалом цей науково-практичний семінар «Література Тернопільщини: давнє і сучасне» став ще одним кроком до пізнання літературного процесу нашого краю від минулого до сьогодні.


Марак Вікторія та Білас Уляна,
студенти факультету філології і журналістики




До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси