«Тиждень науки» історичного факультету ТНПУ у розпалі!


«Тиждень науки» історичного факультету ТНПУ у розпалі!


Частиною тижня науки в Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка стала участі професорів Бармака М. В., Коріненка П. С., Буяка Б. Б., Москалюка М.М., доцентів Старки В. В., Брославського В. Л. та Кліша А. Б. у Міжнародній науковій конференції «Пробудження» та модернізація Європи в кінці ХІХ – на початку ХХ століття», яка відбулася 18 травня 2016 р. Родзинкою зустрічі став прямий обмін інформацією науковців ТНПУ та Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького через скайп-зв'язок. Під час пленарного засідання учасники конференції говорили про те, що сприяло розвитку тогочасної Європи. Також порушили й глобальні проблеми, які ставали перешкодою, а часто й тепер заважають добробуту європейців.

Про земельні відносини в українських землях доби модернізації в Австрійській імперії ХІХ –початку ХХ століття розповів провідний дослідник історії українського селянства професор, завідувач кафедри історії України Павло Степанович Коріненко. Декан історичного факультету, доктор історичних наук, професор Микола Валентинович Бармак ознайомив учасників з процесами аграрної колонізації Волинської губернії німецькими переселенцями. Особливу цікавість викликала доповідь кандидата історичних наук, доцента Старки Володимира Васильовича, яка була присвячена аналізу аграрних відносин в Галичині за часів Австро-Угорської імперії в ХІХ – на початку ХХ ст. Активну участь у конференції взяли також аспіранти та магістранти історичного факультету: Прийдун Степан, Баран Богдан, Гуменний Сергій, Петрик Юрій, Пістун Наталя та Струганець Марія. Молоді науковці також мали змогу долучитися до фахової наукової дискусії, зокрема запитання магістранта Гуменного С. щодо доповіді про «Великі ідеї» як чинник зовнішньої політики балканських держав», яку розповів кандидат історичних наук, доцент Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Овчаренко, дозволило з’ясувати вплив цих подій на ситуацію в українських землях у ХІХ – на початку ХХ століття. Професор ЧНУ Анатолій Георгійович Морозов підготував доповідь про роль української кредитної кооперації в модернізації сільської спільноти тих часів.

Під час секційних засідань порушувалися теоретико-методологічні засади європейської історії, обговорили європейську селянську та урбаністичну історію, національно-культурні та суспільно-політичні проекти, антропологічні виміри європейської культури та гендерну історію. Доповіді, тези та повідомлення учасників конференції будуть видані у «Віснику Черкаського національного університету. Серія «Історичні науки» та «Наукові записки ТНПУ.  Серія «Історія».


Сергій Гуменний







До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси