Другий рік студенти-історики ТНПУ ім.В.Гнатюка  плетуть маскувальні сітки для АТО



Другий рік студенти-історики ТНПУ ім.В.Гнатюка  плетуть маскувальні сітки для АТО

 


Вже другий рік поспіль студенти-історики під керівництвом доцента кафедри стародавньої та середньовічної історії Володимира Мироновича Кіцака плетуть маскувальні сітки та відправляють їх в зону АТО. Весною 2015 р. вся робота розпочалась з ініціативи тодішніх четвертокурсників. Тоді спільними зусиллями істфаку було сплетено та відправлено на фронт близько 1000 квадратних метрів сітки та відправлено для Тернопільської 44-ої Окремої артилерійської бригади, «Правого сектора», інших добровольчих батальйонів.


Після літніх канікул робота продовжилась, оскільки з’явились реальні стимули – двоє викладачів істфаку – професор Зуляк Іван Степанович та доцент Брославський Володимир Любомирович – пішли служити добровольцями відповідно в Львівську 80-у окрему десантно-штурмову та у 56-у окрему мотопіхотну бригади ЗСУ.


Відтак 29 листопада 2015 р. на схід було відправлено ще 600 квадратних метрів зеленої та білої маскувальних сіток.


Багато це чи мало? Важко сказати. БТР-80, БТР-3, БТР-4 займає площу 23 квадратних метри. Відповідно, щоб хоч якось його накрити, потрібно 30-35 кв.м. Якщо ж маскувати як слід – це 50-60 кв.м.  Танк Т-64 БМ займає площу близько 35 кв.м. Отож і сітки потребує ще більше. А ще вантажівки, бліндажі, блок-пости, склади та багато-багато іншого.


Окремою проблемою є виготовлення тканини різних відтінків зеленого та коричневого кольорів. Старі простирадла виварюються у відповідних барвниках та висушуються. Все це діється на подвір’ї Володимира Кіцака. Сітки плетуться стандартні, розміром 4 на 8 метрів. Кожна сплетена сітка важить близько 15 кілограм. Тобто загалом зварено понад тону простирадл.


Війна не закінчилася, тому й робота продовжується. За цей семестр сплетено вже понад 800 кв.м. Окремо хочемо висловити вдячність студентам факультетів фізичного виховання та іноземних мов за активну участь у збиранні простирадл для виготовлення маскувальних сіток.

 

 

Староста групи ІС-22
історичного факультету
Ярослав Півторак





 


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси