ЗМІ про нас. У Зарваниці на Тернопільщині відбулася літня релігієзнавча школа

ЗМІ про нас

У Зарваниці на Тернопільщині відбулася літня релігієзнавча школа 


У Зарваниці на Тернопільщині відбулася літня релігієзнавча школа для молоді, яка об’єднала 30 учасників з області. Захід пройшов за участі історичного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка. Про це повідомив о. Віталій Козак на сайті Тернопільсько-Зборівської архиєпархії.


Школа мала назву «Міжконфесійні відносини: історія і тенденції сучасних процесів в Україні». Організація такої школи є пілотним проектом, ініціаторами якого стали керівник «Центру дослідження духовної культури», проф. Елла Бистрицька та вікарій Тернопільсько-Зборівського архиєпархії о. Віталій Козак.


У рамках літньої школи, яка відбулася на базі Марійського центру «Зарваниця», відбувся науковий лекторій та круглі столи з обговорення актуальних питань міжконфесійних відносин в Україні, їх історичного розвитку та сьогодення. Лекції читали провідні українські релігієзнавці, богослови, фахівці з питань історії церкви та міжконфесійних взаємин.


Елла Бистрицька прочитала для слухачів школи оглядову лекцію «Поширення релігій на території України». Доповнила лекторій доповідь магістра історії Уляни Безпалько, запропонована у форматі мультимедійної презентації, на тему: «Андрей Шептицький і греко-католики Росії». Обрана тема віддзеркалювала один із аспектів реалізації унійної моделі міжцерковних взаємин на початку ХХ ст. через призму діяльності митрополита Шептицького.


Наступного дня, 22 червня, учасники школи отримали змогу прослухати цикл лекцій з історії церковного права та окремих аспектів церковної історії. Доктор канонічного права, Єпископ Теодор (Мартинюк) прочитав лекцію на тему «Історичний розвиток церковного права». Також владика ознайомив учасників із Кодексом канонів Східних Церков – повним зібранням нормативних актів, що регулюють життєдіяльність зазначених церковних інституцій. Доктор східних церковних наук, о. Віталій Козак виголосив доповідь на тему «Особливості підготовки Всеправославного собору у контексті проведення Вселенських соборів». Доповідач проаналізував історію скликання Вселенських соборів у першому тисячолітті.


Розгорнуту лекцію для слухачів літньої школи прочитав директор Релігійної інформаційної служби України (РІСУ) Тарас Антошевський. Початково тема його лекції була заявлена як «Стереотипи і камені спотикання міжконфесійних стосунків в Україні», проте в процесі роботи доповідь було розширено до аналізу широкого кола поширених релігійних й соціокультурних міфів сучасності, котрі перешкоджають, а іноді й сприяють формуванню релігійної свідомості суспільства, й розвитку міжконфесійних відносин.


Назавершення лекційного курсу було прочитано лекцію провідного наукового співробітника Інституту філософії ім.Г.С.Сковороди Національної академії наук України проф. Віти Титаренко на тему «Міжрелігійний діалог: світовий та український виміри». Лекція супроводжувалася показом мультимедійної презентації і стала своєрідним підсумком опрацьованого слухами літньої школи матеріалу, логічним завершенням лекторію та дала можливість учасникам систематизувати й засвоїти отриману інформацію.


Для учасників та організаторів літня школа виявилася новим цікавим досвідом. У межах табору сформувалося особливе дружнє середовище й зв’язки, які в подальшому сприятимуть поглибленню співпраці між ТНПУ ім.Володимира Гнатюка, Тернопільсько-Зборівською архиєпархією УГКЦ, Тернопільською філією Малої академії наук України та загальноосвітніми закладами Тернопільщини загалом, що є досить перспективним в руслі здійснення просвітницької діяльності серед молоді з метою поглиблення її духовного й освітнього рівня.




До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси