Закордонне стажування викладачів Тернопільського національного педагогічного університету ім.В.Гнатюка


Закордонне стажування викладачів Тернопільського національного педагогічного університету ім.В.Гнатюка

 


Впродовж 15-21 серпня 2016 року група викладачів Тернопільського національного педагогічного університету ім. В. Гнатюка проходила стажування за сприяння Академічного товариства імені Міхала Балудянського (м. Кошице, Словаччина). Тематика стажування була актуальною для нашого навчального закладу – «Роль викладача вищої школи в підготовці фахового випускника: професіоналізм і адаптація до сучасних умов». Паралельно проводилась Літня школа для студентів за тематикою «Розвиток туризму в регіонах» (куратори від університету – доц. Поплавська І.В. та доц. Флінта Н.І.). Також участь в даній програмі брали викладачі Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича та Одеського національного університету ім. І. Мечникова.


 

Програма стажування передбачала участь з доповіддю у науково-практичному семінарі стосовно підготовленості випускника ВНЗ до самостійної діяльності та реалій сучасного життєвого простору. Такий формат спілкування дозволив провести апробацію власних напрацювань та ідей через призму дискусій та обговорення виступів учасників стажування. Високо оцінена була лекція Президента академічного співтовариства ім. Міхала Балудянського щодо інноваційних підходів з удосконалення освітнього процесу та виступ щодо особистого досвіду організації освітньої діяльності. Виділялась певна кількість часу для роботи в малих групах з метою самостійного вивчення європейського досвіду освітньої діяльності.









Програмою стажування було обумовлено підготовку статті в журнал «Scientific letters of Academic Society of Michal Baludansky», котрий був розданий авторам в ході поїздки. Принагідно варто згадати, що часопис присвятив кілька сторінок історії та сьогоденню нашого університету, що є хорошою рисою популяризації нашого навчального закладу.


 

Це було не перше стажування, котре було підготовлене за сприяння академічного товариства ім. Міхала Балудянського для професорсько-викладацького складу нашого університету. Таким чином це стало основою для укладення Договору про співпрацю в навчально-освітній, науково-дослідній, інформаційній та культурній сфері між Тернопільським національним педагогічним університетом ім. В. Гнатюка та Академічним товариствам ім. Міхала Балудянського (текст угоди був оприлюднений в ході пленарної роботи семінару деканом інституту педагогіки та психології проф. Чайкою В.М. та деканом географічного факультету доц. Кузишиним А.В.). Учасники стажування висловили побажання, щоби дана форма роботи мала своє продовження в  майбутньому, оскільки обмін думками та напрацюваннями в нетрадиційному середовищі (а закордонне перебування можна таким вважати) є хорошою передумовою для того, щоб підвищувати власний фаховий рівень та запозичувати досвід колег з інших навчальних закладів та закордонних закладів вищої освіти.




Доповненням програми стажування була екскурсійно-пізнавальна складова, котра дала можливість познайомитися з архітектурно-історичними пам’ятками Будапешта, Відня, Праги та міст, де проходила програма стажування  – Братислави та Кошице.






І.В. Поплавська, Н.І. Флінта,
доценти кафедри географії України і туризму
Тернопільського національного
 педагогічного університету  ім.В.Гнатюка


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси