ЗМІ про нас. Проблему мовних бар'єрів обговорили в Тернополі

2016 рік - рік англійської мови в Україні

ЗМІ про нас

 Проблему мовних бар'єрів обговорили в Тернополі


В рамках міжнародного проекту від Aiesec "Language school", який вперше відбувся в Тернополі і тривав протягом липня-серпня відбулась конференція, темою якої стала проблема мовних бар'єрів.


Як розповідає один з організаторів та координаторів проекту Максим Мартинюк, основною метою  "Language school" стало не лише вивчення та вдосконалення рівня англійської, а й привернення уваги тернополян до проблеми бар'єрів, які перешкоджають вільно спілкуватись іноземною мовою.


"Як відомо, 2016 - це рік англійської в Україні. І тому ми вирішили організувати такий культурно-освітній проект, метою якого в першу чергу стало привернення уваги до важливих проблем пов'язаних з цією іноземною мовою. В рамках цього до Тернополя приїхали п'ятеро стажерів з Туреччини, Італії, Єгипту та США. Саме вони протягом місяця допомагали тернополянам покращити знання англійської, обговорювали проблеми мовних бар'єрів в своїх країнах та в Україні", - розповідає Максим.


Загалом 51 тернополянин став учасником "Language school". Як розповіли організатори, подібні проекти раніше вже організовувались і в інших містах України, однак, саме в Тернополі захід був наймасштабнішим. Його своєрідним завершенням стала конференція, участь в якій взяли не лише стажери та координатори проекту, а також і викладачі іноземних мов Тернопільського педагогічного університету. 


Під час їхньої зустрічі підвели підсумки "Language school":


"Англійську я почала вивчати з перших класів. І у нас в Італії проблема володіння цією мовою полягає в тому, що більшість не може застосувати свої знання в спілкуванні. Адже ще в школі ми отримували теорію і майже не мали практики. Також, ще одним бар'єром під час вивчення мови є те, що в освітніх закладах, коли ти переходиш на наступний рік навчання зразу змінюються вчителі. І проблема полягає в тому, що кожен з них має різну методику викладання і важко до цього пристосовуватись", - зазначає стажерка проекту "Language school" з Італії Міріам Паніері.


За словами дівчини, ще одним бар'єром є те, що часто люди просто бояться розмовляти іноземною мовою:


"Пригадую до нас в клас перевелись учні, які приїхали з Китаю. Вони довгий час привикали до нових однокласників, до нашої країни і не хотіли спілкуватись. Потім з'ясувалось, що в них просто був шалений страх заговорити іншою мовою, адже вони боялись щось не так сказати, не так вимовити і переживали, що їх не будуть розуміти і сміятимуться з цього", - продовжує розповідати Міріам.


Як зазначають організатори проекту, для українців ще однією основною проблемує є небажання вивчати іноземну мову і тому зараз ситуація з володінням англійською - досить плачевна.


"Вже на останніх наших заняттях ми проводили зустрічі просто неба у парку, де вирішили зробити один соціальний експеримент. Наші учасники перетворились іноземцями, які приїхали до Тернополя. Відповідно вони підходили до простих перехожих і по-англійськи питались як пройти до лікарні чи, скажімо, до бібліотеки. З 20 людей приблизно 4-5 змогли доступно пояснити дорогу. Така ситуація є вкрай складною. Бували випадки, коли іноземні стажери не могли порозумітись з офіціантами, диспетчерами таксі чи навіть з простими тернополянами, бо ті не володіють англійською", - розповідає Максим.


Проект краще дав зрозуміти, що не лише в Тернополі, а й в різних куточках світу є значні проблеми з володінням англійською і спілкуванням нею. Він зумів привернути увагу до цього і допоміг покращити знання мови його учасникам. 


Сорока


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси