У ТНПУ ім.В.Гнатюка презентували монографію   «Академічна чесність   як основа сталого розвитку університету»


У ТНПУ ім.В.Гнатюка презентували монографію 

«Академічна чесність 

як основа сталого розвитку університету»



14 вересня 2016 року у стінах ТНПУ ім.В.Гнатюка відбувся семінар-презентація монографії «Академічна чесність як основа сталого розвитку університету». Видання презентували проректор з наукової роботи і міжнародного співробітництва нашого вишу Богдан Буяк, президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тарас Фініков, координатор Проекту сприяння академічній доброчесності Тарас Тимочко.


У вступному слові ректор університету Володимир Кравець звернув увагу на актуальність теми презентованої книги та потребу донести суть академічної доброчесності до всіх, хто причетний до навчального процесу та сфери освіти. Про академічну чесність як основу сталого розвитку університету, передумови створення книги, її зміст та подальші кроки у подоланні академічної недоброчесності розповів Тарас Фініков. Редактор книги зауважив: «Явище академінчої нечесності зустрічається у ВНЗ усіх країн, проте у різному співвідношенні. В Україні, наприклад, кожна третя робота – калька. Немає чітко визначених стандартів та законів, тому це проблема системи вищої освіти загалом». У своєму виступі Тарас Тимочко поділився думками про те, як запустити процес змін: «Я апелюю до поняття патріотизм, який проявляється в діях. В країні важка економічна ситуація, проводяться воєнні дії, але ми не маємо права опускати руки». За словами доповідача, статистика видає невтішні результати: сфера освіти в Україні знаходиться на другому місці після медичної галузі по корумпованості. Тому потрібні радикальні зміни та усвідомлення руйнівної сили академічної недоброчесності.


Про академічну доброчесність у Тернопільському національному педагогічному університеті розповів співавтор книги Богдан Буяк. Проректор поділився інформацією про ряд заходів, які проводяться в підтримку академічній чесності у виші, а також про досвід США у цьому руслі та перші кроки легітимізації боротьби з такими ганебними явищами, як академічний, науковий, дослідницький плагіат, корупція та багато іншого. «Основний результат роботи – це взаєморозуміння адміністрації з органами студентського самоврядування. Студенти розуміють, що нечесність в освіті негативно впливає  на суспільство і на кожного окремого індивіда. Але щоб зміни відбулися, потрібно змінювати свідомість та мислення, бо тільки робота над собою, саморозвиток, чесність перед собою та своїми колегами, бажання працювати стануть запорукою успіху в досягненні цілей».


Автори книги презентують як світова академічна спільнота розуміє академічну доброчесність, які механізми і процедури по її втіленню вона розробила, яка система відносин між всіма членами освітнього співтовариства здатна забезпечити взаємну повагу, вільний обмін ідеями, професійне та особистісне вдосконалення, виключення будь-яких проявів нечесності та несправедливості. Обізнаність із світовими ідеями та кращими зразками міжнародних практик допоможе встановити високі моральні стандарти нормою вітчизняної вищої школи.

Завантажити книгу можна тут:
 
  «Академічна чесність як основа сталого розвитку університету»

Маряна Підодвірна

 







До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси