В науковій бібліотеці ТНПУ ім.В.Гнатюка провели зустріч-презентацію


В науковій бібліотеці ТНПУ ім.В.Гнатюка провели 

літературну зустріч-презентацію


Книги – морська глибина, 

а книгозбірні – безмежний океан


З нагоди  Всеукраїнського дня бібліотек, який щорічно відзначається 30 вересня, в публічних та спеціалізованих книгозбірнях міста Тернополя й області відбулася низка урочистих заходів. Університетські книгозбірні міста також порадували студентів і викладачів грандіозними дійствами. Зокрема, працівниці читального залу №4 філологічної літератури та видань іноземними мовами наукової бібліотеки Тернопільського національного педагогічного університету організували літературну зустріч-презентацію «Книги – морська глибина».

     
Привітати студентів, викладачів, бібліотекарів та всіх поціновувачів книги з почесним святом 28 квітня до читального залу прийшов тернопільський поет, перекладач, книговидавець, наймолодший член Національної спілки письменників України – Юрій Матевощук.


Юрій  поділився з гостями свята короткими біографічними спогадами про перший написаний вірш, шкільні та студентські роки і початок письменницької кар’єри. 


«Перший дитячий вірш я написав у п’ятому класі. Більш серйозні вірші почав писати у старших класах. Зараз люблю не стільки займатися письменством, як читати інших авторів. Щорічно на Форумі видавців У Львові скуповую понад тридцять різних авторських книжок та везу до рідного Тернополя. Хоча у книгарні «Є» міг би придбати усі книги за тою ж ціною.»


 Письменник також продекламував присутнім декілька віршів із різних поетичних збірок та поділився думками з приводу сучасного літературного процесу і книгодрукування.


У приміщенні читального залу звучали ранні вірші Юрія  і ті, які недавно вийшли з-під пера автора.

   

Ініціатором зустрічі з письменником стала кандидат філологічних наук, доцент кафедри теорії і методики української та зарубіжної літератури Тернопільського національного педагогічного університету ім.В.Гнатюка Любов Іванівна Царик.  Вона виступила  перед гостями зі вступним словом, представивши Юрія як улюбленого колишнього учня і талановитого поета.

       

Також Любов Іванівна наголосила на тому, наскільки важливе значення відіграють книги для розвитку нації:


«Книга виконує знакову роль як рушійна ланка культури одної людини, а загалом і народу. Кожен має різне сприйняття та розуміння письменницького слова. І попри те, що читачів останнім часом поменшало, культ читання книги знову відродився.» 

Л.І.Царик ажає, що крім загальних книгозбірень, якими послуговується кожен книголюб, книгоманам треба створювати в домі власну бібліотеку, аби «повсякчас почувати трепетний зв'язок із книгою».


Завідувач сектору читального залу №4 – Прокопчук Олена Ігорівна, ознайомила студентів-першокурсників зі структурою та роботою наукових відділів університетської бібліотеки, зокрема залу філологічної літератури та видань іноземними мовами.

    

Звичайно, найкращим подарунком для книгозбірні є книга.  Вже стало доброю традицією отримувати щороку нові унікальні книжкові надходження до загального фонду наукової бібліотеки. Цьогоденний захід не став винятком. Працівниці читального залу отримали від Юрія Матевощука в якості подарунку цінні авторські збірки власної прози та поезій, які письменник назвав «раритетами».

    

Гарним доповненням святкового заходу стало читання інтимної лірики студентами філологічного факультету та пісенний виступ студентки третього курсу факультету філології та журналістики Тетяни Скиби. В рамках заходу, присвяченого бібліотечній справі, гості прослухали та переглянули відеопоезію за віршем Івана Франка «Думи, діти мої» та відеоопитування на тему: «Ваше ставлення до книги», відзняті студентами-аматорами третього курсу факультету філології та журналістики.  

      

На завершення літературної зустрічі доцент кафедри теорії і методики української та зарубіжної літератури Данилевич Марія Миколаївна виголосила подяку всім учасникам літературного заходу за чималий внесок у розвиток бібліотечної роботи та наголосила на важливій меті подібних зустрічей. Адже завдання бібліотеки університету – ріднити студентів з книгою, відкривати їм красу і силу слова.


Студентка факультету філології та журналістики 
ТНПУ  ім.В.Гнатюка
Анна Семенків



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси