Плідна співпраця  з україно-німецькою спілкою продовжується



Плідна співпраця

з україно-німецькою спілкою продовжується


Уже вчетверте, починаючи з квітня 2015 р., в наш педагогічний університет, а саме на кафедру німецької філології та методики викладання німецької мови завітав п. Бернд Генн, громадянин Німеччини з українським корінням по батьківській лінії (його батько був родом з Бучача), мешканець розташованого на півночі Німеччини (федеральна земля Нижня Саксонія) міста Брауншвайґ, колишній депутат німецького Бундестаґу (парламенту Німеччини), раніше заступник, а з липня цього року – голова німецько-української громадської спілки “FreieUkraine Braunschweig e.V.“ («Вільна Україна Брауншвайґ»).


Під час перебування на кафедрі (19.09.2016 р. – 28.09.2016 р.) п. Бернд Генн на волонтерських засадах брав безпосередню участь у підготовці і спільному проведенні навчально-методичних семінарів та консультативних занять із викладацьким складом кафедри та студентами німецького відділення.


Німецький гість був залучений також до активної інформаційно-профорієнтаційної роботи кафедри серед учнів шкіл області для збільшення кількості потенційних вступників на німецьке відділення, а також до проведення спільних з викладачами кафедри заходів з підвищення професійної кваліфікації учителів німецької мови нашої області. Одним з таких заходів була профорієнтаційна зустріч з учнями Городищенської загальноосвітньої школи І‑ІІІ ступенів Козівського району та проведений на базі цієї школи навчально-методичний семінар для вчителів німецької мови шкіл району. Це була спільна ініціатива кафедри і відділу освіти та спорту Козівської райдержадміністрації і особисто методиста районного методичного кабінету Михайла Антоновича Кріцака, з яким у кафедри вже є чималий досвід продуктивної і результативної співпраці. Начальник відділу, В.Г.Медицька, його співробітники та М.А. Кріцак надали викладачам кафедри і п.Бернду Генну всебічну підтримку та сприяння у підготовці й успішному проведенні як зустрічі, так і семінару.


Інформаційно-профорієнтаційні зустрічі з учнями, на яких поруч з викладачами кафедри виступав п. Бернд Генн, були організовані і проведені також у тернопільських школах № 2 і № 7, у класичній гімназії, та в школі-інтернаті м. Чорткова. З керівництвом школи № 2 м.Тернополя досягнуто домовленості про спільне проведення інформаційних заходів для батьків дітей молодших класів, метою якого є запровадження у цих класах вивчення німецької мови. Свою підтримку цьому починанню з боку німецько-української спілки висловив і її голова.


Окрім того, викладачі кафедри та студенти висловлюють пану Генну щиру подяку за його активну спонсорську діяльність, яка здійснюється ним від імені спілки практично з часу його першого візиту на кафедру весною 2015 року. За вже надану матеріальну допомогу кафедрі, а це два комп’ютери, два принтери, навчальна література, навчальні компакт-диски, ректор університету, професор В.П. Кравець у квітні цього року відзначив і німецько-українську спілку і особисто пана Бернда Генна подяками ТНПУ. Цього разу фонд матеріальних засобів кафедри завдяки спонсорській допомозі п. Генна знову поповнився потужними комп’ютером і ксероксом, проектором для комп’ютера, електронним кодоскопом для демонстрації різного роду презентацій, навчальною літературою та компакт-дисками. Це значно підвищить якість підготовки викладачами навчального і роздаткового матеріалів занять, а також навчально-методичний рівень проведення самих занять, їх інтерактивний характер та діяльнісну спрямованість.


Наразі наявні добрі передумови для поглиблення і розширення співпраці. Зокрема, на наступний рік заплановано подачу вже другої спільної заявки на надання гранту авторитетним німецьким фондом EVZ (Erinnerung, Verantwortung, Zukunft – Пам’ять, Відповідальність, Майбутнє) для фінансування спільного молодіжного проекту студентів вишів м. Брауншвайґ та студентів факультету іноземних мов ТНПУ ім. Володимира Гнатюка. Проект буде присвячений вивченню діяльності українських молодіжних громадських організацій та ініціатив, їх ролі і значенню в структурі громадського суспільства України. Перший профінансований цим фондом спільний молодіжний країнознавчий проект під назвою « Wie Braunschweig bunt wurde / Як Брауншвайґ став різнобарвним», організаторами якого виступила спілка «FreiEUkraine Braunschweig e.V» та наша кафедра, було реалізовано ще в жовтні 2015 року. Тоді вісім студентів німецького відділення на два тижні стали гостями міста і разом з тамтешніми студентами відзняли, змонтували і озвучили фільм про історію  Брауншвайґа за останні 80 років, його сучасний образ та його теперішніх мешканців.

 

За дорученням викладачів
кафедри німецької філології
та методики викладання
німецької мови
завідувач кафедри
доц. Яцюк І.Я.



Технічні прилади для кафедри


Зустріч у школі-інтернаті м. Чортків 23.09.2016 


Семінар і зустріч у школі с.Городище 22.09.2016


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси