Студентам ТНПУ ім.В.Гнатюка презентували книгу про Патріарха Йосифа Сліпого




Студентам ТНПУ ім.В.Гнатюка презентували

 книгу про Патріарха Йосифа Сліпого




    
24 жовтня у стінах аудиторії №55 Тернопільського педагогічного університету відбулася зустріч-презентація із письменницею Іриною Іванкович. Уродженка Тернопільщини презентувала гостям Найкращу книгу Львівського Форуму Видавців 2016 року – двохтомне видання «Патріарх Йосиф Сліпий і красне письменство».

 

    
Захід організувало Релігійне Товариство українців-католиків «Свята Софія» Сполучених Штатів Америки спільно з факультетом філології та журналістики ТНПУ. Із вступним словом до студентства та гостей події звернувся синкел з питань стратегії і розвитку Української греко-католицької церкви Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отець Віталій Козак:

«Небагато українська історія налічує особистостей, котрі представляють цілий народ. І Патріарх Йосиф є унікальним зразком незламності духу і відданості покликаній справі. Тому він завжди притягатиме до себе увагу митців різної спрямованості.

   

В лютому 2017 року українці відзначатимуть 125-ліття від дня народження Патріарха Йосифа на загальноцерковному та загальнонаціональному рівні. Тож сьогоднішня презентація – лише початок заходів, присвячених життю та діяльності преподобного Патріарха.»


Презентацію двохтомника авторка провела у формі інтерактивного семінару із студентами та викладачами. Таким чином кожен із присутніх зміг долучитися до літературно-історичної дискусії. За допомогою слайдів, Ірина Іванкович ґрунтовно проаналізувала головні теми, що їх висвітлюють презентовані книги. До них належить – красне письменство княжої доби, творчість Шашкевича, Шевченка, Франка, широке зацікавлення іноземною літературою, літературно-публіцистична діяльність на форумі журналу «Дзвони».

  

У вступному слові до присутніх Ірина Іванкович розповіла про етапи роботи над томами, структурну побудову кожної книги. Письменниця привернула до себе особливу увагу з боку гостей цікавими розповідями про патріарха Йосифа Сліпого:



«В історичній та релігійній періодиці ми зазвичай зустрічаємо характеристику Патріарха Йосифа як людини аскетичної, вольової, суворої та непохитної в рішеннях. Насправді ж мало хто знає, що Йосиф Сліпий був людиною винятково ніжною, талановитою, щиросердною, люблячою, чутливою до краси духовної. Саме тому багатогранна постать Патріарха настільки привернула мою увагу.

    

Упорядковуючи закордоном архіви документів Йосифа Сліпого, я натрапила і на його рукописи. Віднайшла багато поезій і самого отця, й інших митців.

   

Розпочала роботу над першим томом у 2011 році, і завершила лише через три роки. У Патріарха Йосифа є багато праць, віршів, листів, перекладів, тому головну роботу я зосередила саме на дослідженні письменницької діяльності духовної постаті.»   

   

Презентуючи другий том, який є антологією літературних творів на пошану Патріарха Йосифа під назвою «Сидячи на санях», авторка підкреслила міжнародний вимір особистості Йосифа. Адже свої поезію та прозу «блаженнішому» присвятили не лише світочі української материкової та діаспорної літератури.

  

Присутні мали нагоду переглянути відеоролики із записом вибраних поезій із аудіокниги за однойменною назвою у виконанні народного артиста України Богдана Козака.

     

Підсумовуючи захід, декан факультету філології і журналістики ТНПУ Вільчинська Тетяна Пилипівна привітала учасників і гостей презентації, а також вкотре звернулась до аналізу постаті Патріарха Йосифа Сліпого як особи, котра за життя мала безліч титулів, проте залишилась для нас найперше відданим громадянином та уродженцем Тернопільщини.

   

На завершення презентації Начальник управління з питань внутрішньої політики, релігій та національностей Тернопільської обласної державної адміністрації Ігор Кульчицький оголосив подяку Ірині Іванкович за нелегку роботу в царині досліджень. Він зазначив, що слова із «Заповіту» Блаженнішого: «Щоб Ви не зневірилися!» є надзвичайно актуальними в умовах нинішньої боротьби України за збереження свої державності.

   

Не обійшлося і без подарунків. Ірина Іванкович подарувала університету кілька подарункових комплектів двохтомника «Патріарх Йосиф Сліпий і красне письменство», до якої ввійшла і книга-додаток «Покликаний» - антологія літературних творів, присвячених Митрополиту Української греко-католицької церкви Андрею Шептицькому. Іменні подарункові комплекти Вільчинська Тетяна Пилипівна та завідувач кафедри журналістики Поплавська Наталія Миколаївна  передали до фондів бібліотеки ТНПУ.

  
Довідка


Перший том «Патріарх Йосиф Сліпий і красне письменство» – це двомовне (українсько-англійське) наукове дослідження літературних видноколів Йосифа Сліпого, впливу літератури на формування його особистості та гомілетичного стилю. Авторка подає хронологічно систематизовний аналіз поглядів Патріарха на давню українську та діаспорну літературу, а також висвітлює його думки про о. Маркіяна Шашкевича, Тараса Шевченка, Івана Франка.


Другий том під назвою «Сидячи на санях»  – це  нова антологія літературних творів, присвячених Блаженнішому Йосифові, що їх зібрала та упорядкувала Ірина  Іванкович. Книга «Сидячи на санях» є уже не науковим, а літературним трактатом про життя й особу Патріарха. Зібрані в цій публікації поезія та проза, написані в Україні, у США, в Канаді, у Великобританії, в Польщі, в Аргентині та в Австралії. В різний час вони були попередньо друковані в материкових та в діаспорних часописах чи й виходили окремими публікаціями, копії яких зберігаються в Центрі студій спадщини Блаженнішого Йосифа. У антології надруковано п’ять десятків поезій, близько сорока українських материкових та діаспорних авторів, пісні, прозові твори, сценарії, поезії польською та іспанською мовами із супутніми перекладами, уривки з англомовного роману Мориса Веста «Постоли рибалки».

  
Книги доповнено репродукціями картин відомого маляра Юрія Гури та аудіодиском із записом вибраних поезій у виконанні Народного артиста України, Лауреата національної премії імені Тараса Шевченка Богдана
Козака.


Студентка ІІ курсу
факультету філології і журналістики
Анна Семенків












До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси