ЗМІ про нас. Київський міжнародний економічний форум: погляд ізсередини


ЗМІ про нас


 Київський міжнародний економічний форум: погляд ізсередини



Традиційним є те, що багато важливих питань в світовій економіці обговорюється на різноманітних економічних форумах. Не є винятком й Україна, у  якій вже втретє проводився Київський міжнародний економічний форум. Організатори заявили, що форум збере разом кілька десятків іноземних і українських спікерів, серед яких:


  • всесвітньовідомі економісти — Ерік Райнерт, Артуро Бріс, Гаррі Джейкобс, Пітер Ліндхольм та ін.;
  • члени Кабінету Міністрів і депутатів Верховної Ради України;
  • успішні реформатори й інноватори, зокрема лауреат Нобелівської премії 2011 року Дан Шехтман;
  • представники великих міжнародних компаній, зокрема керівник департаменту стратегічного та операційного консалтингу в Deloitte Canada Пол МакМіллан;
  • експерти, бізнесмени та дипломати з цілої низки країн (Ізраїлю, Туреччини, Китаю, Польщі тощо), чий досвід з економічних перетворень може бути корисним для України.


Враховуючи розмах форуму, й квитки на нього коштували не мало. Так пакет «Стандарт» у період з 1 вересня до 5 жовтня 2016 р. коштував 7 тис. грн, а пакет «Бізнес» - 8 тис. грн.

Київський міжнародний економічний форум: виступ Володимира Гройсмана


Моє знайомство з форумом розпочалося із пропозиції організаторів акредитуватися на форумі, а згодом й самого запрошення «Чекаємо Вас 6-7 жовтня на Київському міжнародному економічному форумі у готелі Hilton Kyiv».


Форум було організовано на вищому рівні: відомі спікери та гості, професійні модератори форуму, створено максимально комфортні умови для роботи. Не забули організатори й про запашну каву та тістечка. Адже більшість невимушених розмов проходить саме за кавою.


На пленарному засідання учасників форуму привітав Володимир Гройсман - Прем'єр-міністр України, а також виступили: Крістіан Даніельсон - Генеральний директор з питань розширення ЄС в Європейській комісії в Брюсселі, Степан Кубів - Перший Віце-прем’єр-міністр України — Міністр економічного розвитку і торгівлі, Пол Макміллан - Консультант з питань стратегічного розвитку та управління Deloitte Canada, Віктор Галасюк - Голова Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва.


Під час форуму прозвучало багато порад від експертів як для розвитку України в цілому, так і для окремих галузей економіки чи суспільства.


Усі експерти погодилися, що наша держава має шанси для розвитку, але для цього потрібна цілеспрямована робота влади.  Зокрема, Крістіан Даніельсон наголосив, що «ми маємо відштовхуватися від результатів», а основною проблемою у просуванні реформ в Україні є «те, що записано у документах, має виконуватися». Пол Макміллан закликав стимулювати хвилі змін і залучати кошти до соціальних проектів. Адже громадяни мають усвідомити свою відповідальність перед суспільством і самим намагатися реалізовувати соціальні проекти. А для цього Пол Макаміллан рекомендує створити платформу для спільного вирішення певних соціальних проблем.


Важливим аспектом розвитку України є освіта, в якій зараз чітко простежуються дві крайнощі. Ми можемо гордитися своїми випускниками та високим показником вищої освіти у громадян, але поряд з тим триває й криза освіти. Адже цього року випускники з найнижчим рівнем балів за ЗНО вступили на педагогічні спеціальності. А це означає, що через деякий час вони підуть до школи й навчатимуть дітей. Учасники форуму констатували нагальну необхідність у реформуванні освіти з одночасним підняття статусу вчителя та рівня його оплати. Разом з тим, «Треба не збільшувати кількість випускників вишів, яких в Україні і так багато, а втілювати нову парадигму навчання. Студенти повинні навчатися не заради того, щоб скласти екзамени — необхідно стимулювати креативне мислення та ініціативність», — вважає Гаррі Джейкобс, головний виконавчий директор Всесвітньої академії мистецтва та науки.   На жаль, пряме копіювання іноземного досвіду теж не принесе Україні успіху. Адже перенесення на наші реалії фінського освітнього законодавства не гарантує нам створення такої ж якісної та прогресивної освітньої системи, як у Фінляндії.


Важливою проблемою для розвитку України та руху в напрямку Індустрії 4.0 є корупція в Україні. Основний наголос Давіт Сакварелідзе, екс-заступник Генерального прокурора України, прокурор Одеської області, зробив на необхідності об'єднати свої зусилля всім органам державної влади та політичній волі керівництва країни. Майдан був соціальним протестом та антикорупційною революцією. Але зміна влади не призвела до зміни бюрократії. Прикладом шокової терапії в Україні є діяльність НАБУ. На жаль, діяльність НАБУ паралізують політики, які стають на захист корупціонерів.  В Україні склалася парадоксальна ситуація, що бізнесмени більше бояться українських чиновників, ніж війни та Путіна. Єдиний спосіб реформувати застарілу систему - це завести  в неї нових, молодих людей, які готові змінити систему. Адже в іншому випадку корупційна система мінятися не буде.


Рушієм економічного оновлення України було також названо об’єднання можливостей успішних українських ІТ-компаній та промисловості задля впровадження інновацій у виробництво. За словами експертів, співпраця ІТ і промисловості сьогодні, на жаль, не відбувається, адже в нашому інформаційному полі та у сприйнятті промисловців ІТ-індустрія існує як самостійна вертикаль, як річ у собі. Якщо змінити цей стан справ, виникне потужний ефект синергії.


На перший погляд, експерти нічого нового не пропонували, а лише окреслювали ключові напрямки реформування України.



Здавалося, що це не міжнародний економічний форум, а клуб, в якому зустрілися давні друзі випити кави та поспілкуватися.  Для більшості учасників форуму він був хорошою платформою для спілкування, заведення знайомств та набуття нового досвіду. 

Дуже хочеться вірити, що наступний економічний форум констатує в Україні зростання та поступовий перехід на Індустрію 4.0.


Володимир Брославський,
Освітній портал "Академія"


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси