Географічний факультет ТНПУ ім.В.Гнатюка організував вечір пам’яті Івана Гавдиди (ФОТО)



Географічний факультет ТНПУ ім.В.Гнатюка 

організував вечір пам’яті Івана Гавдиди


12 жовтня 2016 року на географічному факультеті ТНПУ ім. В. Гнатюка відбувся пам’ятний захід з нагоди 50-річчя від дня народження випускника університету, студентського активіста, педагога і громадсько-політичного діяча Івана Гавдиди (1966 – 2003).

 

Іван Гавдида народився 20 вересня 1966 р. у с. Саранчуки Бережанського району Тернопільської області. Після закінчення місцевої середньої школи у 1983 – 1990 рр. навчався на природничому факультеті Тернопільського педагогічного інституту за спеціальністю “географія і біологія” (з перервою на службу в армії). У 1989 – 1990 рр. брав активну участь в акціях студентської непокори, створенні Товариства української мови ім. Т. Шевченка, був одним із співзасновників Тернопільського культурно-просвітницького товариства “Вертеп”. Після закінчення ТДПІ працював вчителем географії і військової підготовки у Боківській восьмирічній і Саранчуківській середній школах Бережанського району. У 1995 р. переїхав у Тернопіль, де присвятив себе громадсько-політичній діяльності, якою зайнявся ще в студентські роки.

З 1990 р. – член Пласту. Співзасновник і курінний Пластового Куреня “Вовча Ліга”, голова Станичної Ради станиці Тернопіль. Багаторічний комендант пластових таборів та вишколів.

З 1991 р. – член Демократичної партії України, з 1995 р. – член Конгресу Українських Націоналістів. Був головою Тернопільської обласної організації КУН, членом Центрального проводу КУН, членом Головного проводу ОУН, заступником Голови проводу ОУН. Став “хрещеним батьком” Молодіжного Конгресу Українських Націоналістів. З 2002 р. – заступник голови Тернопільської обласної організації  Українського Народного Руху (згодом – Української народної партії).

Обирався депутатом Бережанської районної Ради першого демократичного скликання від Саранчуківського виборчого округу (1990 – 1994). З 2002 р. – депутат Тернопільської обласної Ради від Бережанського виборчого округу, керівник фракції “Наша Україна” в обласній Раді.

Трагічно загинув у Києві 30 серпня 2003 р. Похований у рідному селі Саранчуки.

Пам’ятний захід організувала кафедра географії та методики її навчання (відповідальні – доц.Ольга Варакута і доц.Мирослава Питуляк) спільно з науковою бібліотекою ТНПУ ім.В.Гнатюка. Вступне слово виголосив декан географічного факультету доц. Андрій  Кузишин. Ведучий заходу викл.Ігор Дітчук, використовуючи презентацію, ознайомив присутніх (магістрантів, студентів і викладачів факультету) з життєвим шляхом, педагогічною та громадсько-політичною діяльністю І.Гавдиди. Запрошені на захід колеги і побратими Гавдиди вчитель-методист Тернопільської гімназії ім.І.Франка Оксана Сампара і канд.іст.наук Олег Вітвіцький поділилися спогадами про нього, розповіли про спільну діяльність у товаристві “Вертеп”, громадських і політичних організаціях, а доц. Михайло Потокій  нагадав присутнім про студентські роки Івана. Співробітники наукової бібліотеки Зіновія Ірик та Ольга Шанайда презентували матеріали про І.Гавдиду з бібліотечних фондів і висвітлили його подвижницький шлях віршованими рядками.

Захід закінчився виступами студентів: магістрантка Оксана Качмарська виконала стрілецькі пісні, а студенти Наталія Горохівська і Микола Мізик – сучасні патріотичні пісні.


Викладач кафедри географії і методики
 її навчання Дітчук І.Л.

 



Під час проведення заходу

Про життєвий шлях, педагогічну і громадсько-політичну діяльність І. Гавдиди розповів його викладач Ігор Дітчук


Вступне слово виголосив декан географічного факультету доц. Андрій  Кузишин


Канд. істор. наук Олег Вітвіцький представив І. Гавдиду як відомого громадсько-політичного
діяча і продемонстрував дипломну роботу побратима


Вчитель-методист Тернопільської гімназії ім. І. Франка Оксана Сампара поділилася спогадами
про колегу по товариству “Вертеп”


Співробітники наукової бібліотеки Зіновія Ірик та Ольга Шанайда презентували матеріали про І. Гавдиду з бібліотечних фондів і висвітлили його подвижницький шлях віршованими рядками


Про студентські роки Івана Гавдиди нагадав його викладач, доц. Михайло Потокій


Пам’ятний захід закінчився виступами студентів: магістрантка Оксана Качмарська виконала стрілецькі пісні


Пам’ятний захід закінчився виступами студентів: Наталія Горохівська і Микола Мізик виконали сучасні патріотичні пісні


Співорганізатор заходу доц. Ольга Варакута



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси