Студенти-географи відвідали експозицію краєзнавчого музею, присвячену Б.І.Заставецькому



Студенти-географи відвідали експозицію краєзнавчого музею,

 присвячену Б. І. Заставецькому


У середу 16 листопада студенти Г-41 групи географічного факультету відвідали Тернопільський обласний краєзнавчий музей та ознайомились із експозиціями, присвяченими дослідникам Тернопільщини. Екскурсія планувалась тематичною, тому основну увагу зосередили на експозиції, створеній з нагоди 75-тої річниці від народження фундатора кафедри географії України Тернопільського національного педагогічного університету.


Наша група разом із куратором Б.Б.Гавришком часто відвідує музеї, театр, виставки... Так вийшло і цього разу. 15 листопада на географічному факультеті відбувалась урочиста академія присвячена 75-річчю Б.І. Заставецького. Після цих урочистостей Богдан Борисович запропонував відвідати музей і оглянути експозицію, згадану під час урочистої академії. Швиденько домовились і в середу відправились у музей. Враховуючи особливості погодних умов і труднощі транспортного сполучення, вирішили пройтись пішки. Нас зустріла екскурсовод і організатор експозиції – пані Антоніна. Огляд експозиції розпочали із стенду, присвяченого дослідникам природи нашої області. Згадали Татаринова, Верхрадського, Генсірука, Свинка. Потім оглянули декілька експозицій, що розкривають геологічну історію та природу Тернопільщини. Пані Антоніна повідомила цікаві факти про монтування скелета мамонта та про інші експонати.


Далі був стенд, присвячений Б. І. Заставецькому. Нашу увагу привернув кандидатський диплом поряд із портретом та гасло «Його покликання - вчитель», що займає центральне місце на стенді. Пані Антоніна тут детально розповіла про життєвий і творчий шлях видатного географа і нашого земляка в одній особі. Так ми дізнались, що Б.І. Заставецький народився 5 листопада 1941 року в селі Литвинів Підгаєцького району Тернопільської області. З раннього дитинства залишився сиротою. Закінчив географічний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка. У 1965-1983 роках вчителював у селі Купчинці Козівського району, де проявив себе, як талановитий педагог. Багато його учнів стали призерами та переможцями обласних і республіканських олімпіад, одинадцять пов’язали свою долю з географією. У експозиції є декілька фотографій того періоду. Одна демонструє як Богдан Іванович проводить урок у Купчинецькій школі, а на іншій зафіксовано туристичний похід під його керівництвом.


З 1983р. Б.І.Заставецький працював у Тернопільському педінституті (згодом педагогічний університет). На цьому етапі в повній мірі проявився його талан науковця, менеджера та модератора наукових ідей. Наукові інтереси вченого концентрувались на географії населення. У 1988 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Обласна система розселення: формування, структура і основні шляхи вдосконалення (на прикладі Тернопільської області)». 


Екскурсовод багато розповідала про патріотичні переконання вченого та теплі відгуки про нього у книзі «Слово про вчителя». Згадала, що саме завдяки старанням Б.І.Заставецького було відновлено Підгаєцький район та введено двохрічне вивчення географії України в школі. Звернула увагу на перший випуск фахового журналу «Історія української географії», що розмішується на стенді. Саме це видання було останнім дітищем вченого і лише цей номер був прижиттєвим, а вже наступний вийшов у пам'ять про Б. І. Заставецького, який раптово помер 30.09.2000 р.


Потім ми ще оглянули експозиції, присвячені Й.М.Свинку та М.Г.Денеці. Тепер думаємо, як відвідати дендропарки Гермаківки й Хоросткова.


Завдяки цій екскурсії ми розширили власний світогляд, більше дізнались про цікаву особистість, патріота України і географічної науки. Наші одногрупники залишились приємно вражені наполегливістю, працездатністю Богдана Івановича та його відданістю географічній науці. А також щиро вдячні організаторам експозиції за попурацію імен видатних земляків-природодослідників Тернопільщини.


Мар'яна Базан,
Наталя Ісевич







Студенти Г-41 групи із куратором та екскурсоводом біля експозиції, присвяченої 75-річчю Б.І.Заставецького



Студенти-географи біля експозиції, присвяченої засновнику факультету професору Й.М.Свинку



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси