Практичне релігієзнавство для істориків


Практичне релігієзнавство для істориків


Сучасний світ багатий різноманітними релігіями, кожна з яких має свої особливості та відмінності. Курс «Релігієзнавства» передбачає вивчення не лише теоретичних засад релігій, історії церковних організацій, їх внесок в світову й українську культурну спадщину, але й спілкування із представниками цих релігійних течій. Впродовж семестру студенти ІІІ курсу історичного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка під керівництвом професора Елли Володимирівни Бистрицької мали змогу зустрітися з очільниками релігійних громад Тернопілля.


Під час діалогу з єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівської єпархії УГКЦ владикою Теодором та синкелом з питань стратегії і розвитку УГКЦ Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отцем Віталієм Козаком було обговорено проблеми культурно-просвітницької діяльності Греко-католицької церкви.



Студенти отримали інформацію про заходи для дітей та молоді, які відбуваються у межах Тернопільської області, а також цікаві події міжнародного рівня, які проводяться під патронатом Церкви.



Владика Теодор ознайомив молодь із проблемами конфесії, які вимагають вирішення на державному рівні та відзначив участь УГКЦ у підготовці капеланів та підтримці волонтерського руху у зв’язку з війною на Сході України.



Пізнавальною була зустріч студентів із архієпископом Тернопільським, Кременецьким і Бучацьким УПЦ КП Нестором.



Владика акцентував увагу на соціальному служінні Церкві: волонтерська робота, допомога сиротам, хворим та потребуючим, забезпечення фронту військовими капеланами. Було обговорено стосунки Церкви із Константинопольським і Московським патріархатами та перспективи об’єднання УПЦ КП і УАПЦ. Владика Нестор зазначив, що на Тернопільщині функціонує 380 громад УПЦ КП і їх кількість зростає. Усім присутні відзначили відвертість владики Нестора під час спілкування.



Наприкінці жовтня. відбулася зустріч студентів–істориків із представниками протестантських церков – пастором Василієм Григоровичем Капітанчуком, який очолює церкву АСД, та пастором церкви ХВЄ Терещенком Володимиром Григоровичем. Пастори розповіли про історію заснування громад на Тернопільщині, особливості віровчення та культу, сучасні тенденції розвитку їхніх конфесій.


Важливим аспектом діяльності АСД є робота з молоддю. У Бучачі під егідою церкви функціонує Український гуманітарний інститут, щоденно працює телеканал «Надія», є друкарня. Адвентисти проводять волонтерську роботу, яким займається створене агентство «Адра».


Діяльність АСД викликала жвавий інтерес студентів, чимало запитань щодо участі парафіян в зоні військових дій, капеланства, міжконфесійних шлюбів, гендерної ідеології тощо, на які молодь отримала вичерпні відповіді.


Церква ХВЄ серед протестантських конфесій є однією з найчисельніших на Тернопіллі. Перша громада була заснована 1924 р. у с. Великий Глибочок Усього у Тернопільській області зареєстровано 99 церков з кількістю 5 тис. членів. В межах України функціонує 1600 церков, які об’єднують 110 тис. членів. Конфесія видає власний журнал «Благовісник» (м. Луцьк), газети «За Євангельську віру» та «Вірую» (м. Івано-Франківськ). ХВЄ приділяє належну увагу соціальній роботі.


Зокрема, впродовж 1997-2002 рр. тернопільська громада п’ятидесятників, маючи тісний зв'язок з єдиновірцями із Швеції, передавала медичне обладнання для лікарень. Під час зустрічі студенти-істрики цікавились ієрархічною структурою Церкви, порядком проведення богослужіння, зв’язками церкви ХВЄ в Україні із закордонними церквами, моральними засадами віруючих і викликами повсякдення тощо.


Загалом кожна зустріч студентів та представників церков була пізнавальною та інформаційно наповненою. Подібні заходи дають можливість молоді безпосередньо поспілкуватися з представниками конфесій і допомагають сформувати власну думку щодо їхньої діяльності.



Юлія Ковальчук,
студентка ІІІ курсу історичного факультету

 

 


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси