Посвята в студенти на хіміко-біологічному факультеті

Посвята в студенти 

на хіміко-біологічному факультеті

Кожен першокурсник, який вступив на хіміко-біологічний факультет Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, повинен пройти через це. Дев’ята ранку, залізничний вокзал Тернопіль, електричка на Ходорів… Усе починається саме з цього, адже атмосфера таємничості процесу, що скоро відбудеться, огортає всіх присутніх ще у вагоні поїзда. Між студентами старших курсів та першокурсниками зав’язується дружнє спілкування, звідусіль чути жарти та веселих сміх, хтось уже й українську народну пісню починає заспівувати.


Пункт призначення – село Гутисько Бережанського району Тернопільської області – невеличкий клаптик природи у своєму первозданному вигляді, місце розташування біостаціонару хіміко-біологічного факультету. Там раді всім, проте потрапити на територію біостаціонару, де відбуватиметься посвята першокурсників у студенти, не зовсім просто. Перш за все кожен повинен пройти невеличке випробування, щоб переконати всіх у тому, що він достойний представляти хіміко-біологічний факультет на університетському загалі.


Розмістившись по кімнатах, пообідавши та відпочивши, всі починають збиратись в дорогу на гору Голицю, де власне і відбуватиметься  найголовніший етап посвяти. Під час подорожі студенти першого курсу вивчають основні речівки факультету, спільне їх виголошування єднає усіх, хто прямує на гору. В маршруті передбачені зупинки, на кожній з яких, студентів-першокурсників очікують завдання різного характеру: на логіку, спритність та кмітливість, знання матеріалу, з якими вони, до речі, успішно справляються, адже недарма вони навчаються на хіміко-біологічному.


Після тривалої виснажливої дороги настає момент таїнства посвяти… Під вітами скельного дуба, дотримуючись віковічних традицій, кожен першокурсник дає присягу на вірність факультету, засвідчуючи це браслетом дружби, скуштувавши «напій мудрості» та поклоном хоругві факультету. Сюрпризом для першокурсників є святкове вручення студентських квитків, як офіційне посвячення їх у родинне коло ТНПУ. До святкових побажань та привітань запрошуються почесні гості – декан хіміко-біологічного факультету Дробик Н.М., заступник декана Герц А. І., куратори студентських груп – Яворівський Р. Л. та Барановський В.С., викладачі Міщук Н.Й., Жирська Г.Я., Хоменчук В.О., Бияк В.Я., а також старшокурсники.


Зійшовши з гори, першокурсники презентують підготовані заздалегідь виступи, у вигляді пісень, історій та конкурсу КВК. З настанням темряви, усіх охочих запрошують на вечірні посиденьки біля вогнища, які супроводжуються піснями та розмовами на різні теми. У продовження – святкова дискотека.


У неділю, після поживного сніданку та зарядки першокурсники приступають до квесту із завданнями різного характеру та загадками, які допомагають їм краще вивчити мальовничу місцевість. Кожна з команд показує свій позитивний настрій, високі фізичні і розумові здібності, згуртованість та взаєморозуміння. Для любителів бадмінтону, волейболу та футболу проводяться командні змагання. Та час летить невгамовно швидко і вже після обіду потрібно повертатись додому, проте емоцій кожному вистачає на довгі роки.


Саме в Гутиську студенти стають одним колективом, дружньою сім'єю, яка підтримує кожного впродовж усіх років навчання. І все більше старшокурсників виявляє бажання знову поїхати на посвяту, щоб зануритись у цей дивовижний світ та поновити ті незабутні відчуття, що колись відчули вперше.


Студенти 4-го і 3-го курсів
Надія Тулайдан та Лідія Онуфрійчук













До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси