Учні ЗОШ № 16 відвідали геологічний музей географічного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка


Учні ЗОШ № 16 відвідали геологічний музей 

географічного факультету ТНПУ ім. В. Гнатюка


Геологічний музей географічного факультету Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка почав функціонувати у 1991 році і є ровесником незалежної України. Музей створено стараннями професора Й. М. Свинка і має велике пізнавальне значення. Його експозиції використовуються при вивченні геології студентами географічного і хіміко-біологічного факультетів.


Свого часу ми відвідували музей, будучи студентами першого курсу. Тепер, перебуваючи на педагогічній практиці, вирішили привести сюди своїх учнів - дітей 6 класу. Про дату і час заходу домовились заздалегідь.


Екскурсію провів к.г.н. Гавришок Б. Б. Розпочалась вона із розповіді про заснування музею та формування колекцій. Огляд експозиції розпочали із відділу ”Історія геологічного розвитку Землі“. Діти якраз вивчають відповідні теми у школі, а тому розповідь екскурсовода плавно перетворилась у бесіду. Учні досить успішно відповідали на запитання Богдана Борисовича, говорили про розпад Пангеї, дрейф континентів, геологічні ери й періоди.


Далі ми підійшли до вітрини, що відображає форми знаходження мінералів у природі. Тут екскурсовод продемонстрував нам поодинокі кристали та їх зростки, зокрема величезний кристал кварцу та дещо менший - моріону. Нашу увагу привернули друзи сірки, аметисту та галіту, конкреції фосфориту та марказиту. Особливе зацікавлення у дітей викликали кристали піриту та турмаліну, троянди гіпсу та арагоніту. Справді важко зрозуміти як такі чудернацькі форми виникли у природі без участі скульпторів.


Школярів вразила можливість власноруч доторкнутись до зразків та демонстрація окремих фізичних діагностичних властивостей мінералів. Зокрема переконались, що галіт солоний на смак, в кальцит у складі вапняку «закипає» під впливом хлоридної кислоти. Дітей також зацікавило, чому зразки одного і того ж мінералу – гіпсу, виглядають настільки різними. Особливо сподобалась лінза маріїного скла (гіпсу пластинчастого). Продовжуючи огляд експозиції, звернули увагу на величезну друзу піщанистого кальциту та на травертини. Останні є унікальними породами, формування яких на півдні Тернопільщини проходить і зараз.


Далі ми перейшли до огляду вітрини з дорогоцінним та напівдорогоцінним камінням. Діти надзвичайно жваво оглядали агати, яшми, халцедон.


Візит у музей завершився оглядом зразків скам’янілостей у відділі «Палеонтології». Враховуючи вік дітей, Богдан Борисович звернув увагу на окремі найцікавіші експонати. Діти оглянули скам’яніле дерево, відбиток змії, зуби та окремі кістки мамонта. Ми побачили також цілу низку інших вимерлих організмів – трилобітів, белемнітів, коралів, молюсків тощо.


Завдяки цій екскурсії розширився світогляд дітей. Вони більше дізнались про гірські породи та мінерали, що оточують нас у повсякденному житті. Учні залишились приємно вражені побаченим. Такі заходи дозволяють налагодити тіснішу співпрацю університету і школи, а також популяризувати природничі знання серед підростаючого покоління.

 

Студентка хіміко-біологічного факультету
Надія Штогрин






До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси