На базі Дзвенигородського геостаціонару відбувся виїзний семінар географічного факультету  ТНПУ ім.В.Гнатюка (ФОТО)

На базі Дзвенигородського геостаціонару
відбувся виїзний семінар
географічного факультету ТНПУ ім.В.Гнатюка

3-4 жовтня 2015 року на базі Дзвенигородського геостаціонару, що в Борщівському районі, відбувся виїзний семінар географічного факультету за темою «Значення практичної підготовки для фаховості випускника географічного факультету». Захід був приурочений 30-річчю утворення географічного стаціонару. Справді, в жовтні 1985 року Урожайнівська сільська рада та Тернопільський педагогічний інститут підписали договір про передачу приміщення Дзвенигородської школи та прилеглої території, площею 7,2 га на баланс навчального закладу. З того часу тут проводяться практики студентів, покликані закріпити їх теоретичні знання.


Учасники семінару виконали приємну місію за дорученням колективу географічного факультету – серед викладацького складу факультету було зібрано кошти для придбання спальних матраців, які стали незначною, але надзвичайно приємною дещицею в покращенні матеріальної бази Дзвенигородського геостаціонару. 


До збору коштів долучились і студенти факультету, розуміючи, що комфортні умови поживання створюються своїми руками (необхідно висловити щиру вдячність групам Г-11, Г-12, Е-13, Т-24, Г-31, Г-32, Е-33, котрі виявили ініціативу матеріальної підтримки цієї акції). Директор геостаціонару І.Ганусяк висловив вдячність за такий дарунок та задоволення від проведеної акції.


Природньо, що семінар був зорієнтований на висвітлення ролі практичної підготовки для формування фахового спеціаліста. Декан факультету А.Кузишин акцентував увагу учасників заходу на утвердженні зростаючої ролі практик в світлі імплементації нового Закону України про вищу освіту. Доцент кафедри географії України і туризму Я.Мариняк провів ретроспективний аналіз використання полігону Дзвенигородського стаціонару за історію його існування, а також окреслив його потенційні можливості для розвитку екологічного туризму виходячи з його розташування та традицій місцевого господарювання. 


У доповіді доцента кафедри геоекології та методики викладання екологічних дисциплін Н.Стецько було підкреслено можливість ландшафтних досліджень околиць с.Дзвенигород, що може ґрунтуватись на багатому місцевому природному різноманітті. С.Задворний виокремив значущість етнокультурної складової для проведення практик в Подністерському регіоні. В багатовекторній спільній доповіді викладачів кафедри географії України і туризму Б.Пушкара та І.Рудакевича було відзначено можливості використання геостаціонару для практик студентів спеціальності «Туризм» та окреслено його положення як центру здійснення радіальних виїздів до об’єктів історико-культурного та природно-заповідного характеру.


Виступ доцентів кафедри географії України і туризму І.Поплавської та Н.Флінти був присвячений технології організації виробничих практик для студентів спеціальності «Туризм» та можливостям використання геостаціонару для цих навчальних цілей. Доцент кафедри геоекології та методики викладання екологічних дисциплін Н. Лісова відзначила роль польової практики з «Біології» у формуванні екологічної свідомості студентами спеціальності «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування».


Доповідь директора геостаціонару І.Ганусяка супроводжувалась наглядною екскурсією, яка була покликана сформувати враження про матеріально-технічний стан бази.


У резолюції, запропонованій учасниками семінару, прийнято рішення про формування програми використання стаціонару для практичної підготовки студентів спеціальностей «Географія», «Екологія», «Туризм».

 Фотозвіт семінару


Учасники семінару в с. Дзвенигород



Передача спальних матраців від колективу географічного факультету

Краєвид на р. Дністер з території географічного стаціонару

Ознайомлення з робочою програмою семінару


Робочі моменти семінару



Робочі моменти семінару




Робочі моменти семінару




Робочі моменти семінару

 


Дністровський краєвид

 


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси