Обережно, грип!


Обережно, грип!



Станом на 13 грудня у Тернополі на 6,2% перевищено епідпоріг захворюваності на грип та ГРВІ.

Грип – високозаразне вірусне захворювання з можливістю тяжких ускладнень та ризиком смерті.  Симптоми грипу схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями, але є набагато небезпечнішим. Тому перші симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги.


Для сезонного грипу притаманні раптова поява гарячки, кашель (як правило сухий), головний біль, м’язовий біль та біль у суглобах, сильне нездужання, біль в горлі та нежить. Більшість людей одужують протягом тижня без будь-якої медичної допомоги. Але грип може призводити до розвитку тяжких ускладнень чи смерті у людей з підвищеним ризиком. Час між інфікуванням та захворюванням, відомий як інкубаційний період, триває близько двох днів.


Якщо з'явилися ознаки хвороби


- Залишитися вдома за перших ознак хвороби – не йти на роботу або, якщо захворіла дитина, не вести її до школи чи дитячого садочка, щоб не провокувати погіршення стану хворого і не наражати оточуючих на небезпеку, яка може виявитися смертельною для деяких з них.


- Не ходити до лікаря з найменшого приводу – у випадку грипоподібної хвороби є ризик спровокувати погіршення власного стану і створити небезпеку зараження для інших людей, що може мати смертельні наслідки для деяких з них. Більше того: лікарня чи поліклініка під час грипозного сезону є місцем високої вірогідності заразитися. При занепокоєнні станом свого здоров'я і високій температурі необхідно викликати лікаря додому.


- Ізолювати хворого – виділити йому окрему кімнату та посуд, визначити одну людину, яка доглядатиме за ним, по можливості усім триматися на відстані двох метрів від хворої людини.


- Прикривати рот і ніс під час кашлю і чхання – аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є основним джерелом зараження. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок, які після використання одразу викидати у смітник. Якщо Ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.


Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищить шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти життя вам і тим, хто поруч.  



Важливо


  • Уникати місць скупчення людей, оскільки інфекція передається лише від хворої людини.

  • Запобігати тісному контакту з хворими у яких нежить, кашель, гарячка тощо.

  • Обмежити користування телефонними апаратами спільного використання, обробляти кожні дві години дезінфікуючими розчинами телефонні трубки та ручки дверей, уникати рукостискань та поцілунків.

  • Регулярно провітрювати помешкання, спати з відкритою кватиркою, уникати протягів.

  • Тепло вдягатися.

  • Кожні 2 – 3 години мити руки та обличчя з милом.

  • Використовувати одноразові рушники.

  • Кожні 3 – 4 години промивати порожнину носа та рота використовуючи сольовий розчин, приготовлений в домашніх умовах (1 чайну ложку на 1 літр води) або фізіологічний розчин хлориду натрію.

  • Змащувати слизову носа оксоліновою маззю при виході із дому.

  • Зайвий раз не торкатися руками обличчя, очей, губ, об не занести інфекцію
  • Повноцінно харчуватися.

  • При появі перших симптомів хвороби (лихоманка, біль у м’язах, сухий кашель) негайно викликати лікаря додому, а не відвідувати заклад охорони здоров’я.

  • Не займатися самолікуванням.


    Грип  не лікується  за допомогою:


    - Антибіотиків – вони не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Вживання антибіотиків не за призначенням не вилікує хворобу, а лише ускладнить боротьбу з іншими хворобами у майбутньому. Антибіотики можуть використовуватися тільки за призначенням лікаря для лікування таких ускладнень грипу, як пневмонія, бронхіт, тощо.


    - Гомеопатичних препаратів – відсутні науково обґрунтовані докази їхньої ефективності проти вірусу грипу, тому в усьому світі вони не рекомендуються для лікування будь-яких небезпечних для життя інфекцій, в тому числі й грипу. Використання препаратів з недоведеною ефективністю в таких умовах вважається ознакою безвідповідального ставлення до життя хворих.


    - Імуностимуляторів, імуномодуляторів – відсутні науково обґрунтовані докази їхньої ефективності проти вірусу грипу. Водночас їхня дія під час хвороби за певних умов може виявитися навіть шкідливою.


    - Народних засобів – лікування виключно народними засобами є неефективним і небезпечним, оскільки трав'яні відвари, чаї та настоянки на вірус грипу не діють. Однак за умов правильного використання та без зловживань народні засоби можуть застосовуватися для пом'якшення симптомів грипу.


    Вірус грипу небезпечний, але не всесильний.  При дотриманні кількох простих речей можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії.









    Навіть при відсутності ознак хвороби:


    - Уникати скупчень людей – задля зменшення вірогідності контактів із хворими, адже деякі з них є носіями вірусу ще до появи очевидних симптомів. Це особливо актуально під час сезону грипу та епідемій.


    - За необхідності користуватися одноразовими масками – щоб захистити себе чи оточуючих від можливості інфекційного зараження. Так, маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним. Людина, яка занедужала повинна використовувати маску лише в тому випадку, якщо їй доведеться перебувати серед здорових людей, які масками не захищені. Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс. Важливо пам'ятати, що у будь-якому випадку маску потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Економити чи лінитися вчасно замінити маску немає сенсу – волога маска не діє. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках – їх потрібно одразу викидати у смітник.


    - Мати чисті руки – інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.


    - Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання – як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.


    - Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми – для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням.


    - Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками після миття рук, а також, щоб прикривати обличчя під час кашлю, нежитю. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть бути джерелом інфекції. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик вірусного зараження і широкого розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.

У місцях масового скупчення людей запроваджується масковий режим. 
Більше інформації див. тут.
Бережіть себе і близьких! Дотримуйтеся правил гігієни і будьте здорові!



До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси