Поради лікаря.  Синдром хронічної втоми Поради лікаря

 Синдром хронічної втоми 

Це відносно новий термін в медицині. Він використовується для описання різних симптомів, починаючи з відчуття апатії та закінчуючи рядом функціональних порушень в роботі органів і систем органів, пов’язаних з хронічною перевтомою. Переважно зустрічається частіше у жінок, це пов’язано з природною слабістю нервової системи жінки.

Існує ряд факторів, які можуть підсилити ризик розвитку синдрому хронічної втоми. Це незбалансоване харчування, порушення режиму сну, забруднене зовнішнє середовище, послаблений імунітет і т.д.

Для синдрому хронічної втоми характерно: часті ниючі болі в м’язах (як при грипі), сильна втома, може бути незначна температура, почервоніння горла, припухлість лімфатичних вузлів, м'язова слабість, головні болі, пригнічений настрій, погіршення пам’яті, безсоння. Негативно впливає перевтома і на імунітет. Тому часте звертання з приводу ГРЗ повинно стати для лікаря сигналом про синдром хронічної втоми.


Симптоми синдрому хронічної втоми

Захворювання може початися з будь-якої інфекційної хвороби, навіть з простою застуди. Після гострого періоду інфекційного захворювання в нормі протягом 2-3-х тижнів може спостерігатися загальна слабкість, періодичні головні болі, підвищена стомлюваність, депресивний фон настрою. При синдромі хронічної втоми ці симптоми не проходять навіть через півроку і пацієнт починає звертатися до лікарів. Якщо його турбують порушення сну, він йде на прийом до невролога, екзема – на консультацію дерматолога, при послабленні стільця – до гастроентеролога. Але призначеної лікування зазвичай не дає доброго і тривало ефекту, оскільки справжня причина цих проявів залишається без уваги.


Основний симптом – це постійна втома, не проходить після тривало сну і навіть кількох днів відпочинку. У деяких пацієнтів виникає сонливість, у більшості хворих розвивається безсоння. До її виникнення може привести будь-яка зміна в режимі – зміна часового поясу, зміна графіка роботи і т.п. Часто при синдромі хронічної втоми спостерігається порушення працездатності, ослаблення уваги. Пацієнти скаржаться на те, що їм погано вдається зосередитися. Відбуваються зміни в емоційному стані: апатія, іпохондрія, депресія, можуть виникнути фобії. Характерні порушення терморегуляції у вигляді пониження або підвищення температури на тривалий період часу. У деяких пацієнтів спостерігається зниження маси тіла (до 10 кг за пару місяців). Можливі головні болі, світлобоязнь, запаморочення, фарингіт, сухість ока, тахікардія, болючість лімфовузлів, у жінок – посилення передменструального синдрому.

Що треба робити, щоб уникнути синдрому хронічної втоми?


1. Вести здоровий спосіб життя. Збалансоване регулярне харчування.
2. Сон не менше 8 годин, спокійний.
3. Фізичне навантаження.
4. Наділяти увагу собі (басейн, спортивний зал, масаж), знайти час для хобі, активне життя (концерти, виставки), побільше позитивних емоцій.

Лікування

Для лікування цього стану часто використовують антидепресанти і імунокоректори. При синдромі хронічної втоми фахівці пропонують використовувати препарати, які не тільки активують енергетичні можливості організму, але і володіють противірусною і нейро-імунорегуляторною активністю. Непогано борються з синдромом втоми та адаптогени - препарати рослинного походження, основу яких складають екстракти кореня солодки, родіоли рожевою і ехінацеї пурпурової. Лікар може порекомендувати пройти курс гіпнозу або голкорефлексотерапії.

Обов'язковий прийом вітамінних препаратів, які дають можливість підняти опірність негативним факторам і витримувати високі навантаження.


Лікар вищої категорії
Ванджура С.М.

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси