Геологічне пізнання рідного краю: навчально-пізнавальна екскурсія студентів хіміко-біологічного факультету ТНПУ
Геологічне пізнання рідного краю:

 навчально-пізнавальна екскурсія студентів

 хіміко-біологічного факультету ТНПУ

Навчально-пізнавальна екскурсія, що відбулась 9 травня, стала логічним продовженням та закріпленням знань курсу “Геологія з основами геохімії”. Ця екскурсія відбулась у студентів хіміко-біологічного факультету за маршрутом Тернопіль – печера Кришталева – печера Вертеба – с. Монастирок – ур. Червоне – м. Тернопіль. Подібні мандрівки, які вже стали доброю традицією нашого факультету, відкривають перед студентами величезний світ знань, дозволяють краще пізнати рідний край, його геологічну будову та біорізноманітність.

Організаторами цієї захоплюючої подорожі виступили: доцент кафедри географії та методики її навчання Гавришок Б. Б., доцент кафедри ботаніки та зоології Крижановська М. А., доцент кафедри хімії та методики її навчання Горин О. І.

Перед першою екскурсією
Перед першою екскурсією

Під час екскурсії студенти побачили низку відслонень, спробували у польових умовах визначити й описати осадові гірські породи, зокрема, вапняки, гіпси та пісковики, а також познайомились із окремими віхами розвитку органічного світу Поділля у минулі геологічні епохи. Окрім того, дізнались багато легенд та історій про міста та села, через які проїжджали, оглянули пам’ятки архітектури та цікавих представників флори.



В одному із залів печери Кришталева
В одному із залів печери Кришталева

Першим екскурсійним об’єктом нашої мандрівки стала печера Кришталева у с. Кривче. Екскурсію, під час якої ми пригадали як утворюються гіпси та формуються карстові порожнини, по печері проводив Б. Б. Гавришок. По підземних галереях і лабіринтах ходили більше години. Дізнались про вклад Гутковського, Радзієвського та Зімельса у дослідження Кришталевої. Проходи у печері часто були вузькими й низькими, що робило підземну прогулянку ще більш цікавою. Тут і господаря печери зустріли, і кам’яну ящірку, на яку, за легендою, господар перетворив Наталочку. Після такого видовища почали хвилюватись і за своїх Наталочок. В одному із коридорів взагалі виявилась справжня казка – тут і сова, і кобра і орел… Хто б міг подумати, що казковий світ може бути й наяву. Що є неймовірним це те, що ці витвори мистецтва створили підземні води при розчиненні гіпсу. Справжнє захоплення викликала печерна троянда – “пластинчастий гіпс у стелі печери”. Її ніжні відтінки та елегантні контури наводили на думку про чарівну казку, де кожна кривулька виглядає неймовірно магічно. Це не просто гіпс у стелі, це чисте диво природи, що розкривається перед очима, залишаючи незабутнє враження про безмежну красу та загадковість світу.

Вивчаємо гіпси у закиненому кар'єрі
Вивчаємо гіпси у закиненому кар'єрі


Далі був обід у затишному кафе поряд з парковкою. Під час обіду ми насолоджувалися сміхом та розмовами, що перепліталися в єдиний мелодійний шарм. Подібні зупинки в екскурсії не лише надають можливість насолодитися смачними стравами, але й підкреслюють важливість спільного часу, який ми спокійно проводимо разом. Відчуття затишку та тепла, що панує під час таких зустрічей, роблять цей час особливим, перетворюючи його на нагадування про нашу велику дружню родину, де кожен учасник стає невід'ємною частиною нашого спільного світу.
Вивчаємо кажанів у Вертебі
Вивчаємо кажанів у Вертебі

Подорож продовжилась відвідуванням печери Вертеба, яку заслужено називають “Наддністрянськими Помпеями”. Екскурсовод, Мирослав Іванович, розказав про артефакти трипільської культури, що знаходяться як у самій печері, так і в колекціях музеїв Кракова, Борщова й Тернополя. У Вертебі ми зустріли цілу колонію кажанів, побачили різноманітні зразки гіпсу – хемогенної осадової породи, що сформувалась у баденському морі та гігантські зерновики давніх жителів печери.
Особливу увагу привернули археологічні розкопи з уламками трипільської кераміки та кісток, а також муляжі, що відтворюють побут цього давнього населення. Навколо печери оглянули місце зростання горецвіту весняного.

В урочищі Червоне, яке знаходиться між селами Нирків та Нагоряни Чортківського району ми описали відслонення гіпсів, побачили червоноколірні кварцові пісковики та літотамнієві вапняки в природніх умовах. Оглянули руїни Успенського костелу та палацу шляхтичів Понінських. Подібні архітектурні пам’ятки дають уявлення про минуле цього регіону.

Біля Червоногородського водоспаду
Біля Червоногородського водоспаду

Богдан Борисович Гавришок розповів трагічну історію колишнього міста Червоногород, показав фотографії “найгарнішої сільської садиби Польщі” початку ХХ століття. Студенти оглянули найвищий із рівнинних водоспадів України на р. Джурин (16 м), що знаходиться поряд із с. Нирків. 

Наша подорож закінчилась поверненням до Тернополя. Всі учасники екскурсії залишилися задоволеними та повними нових вражень. Ми вдячні нашим викладачам за організацію цієї чудової подорожі та за можливість пізнати наш край з нового боку. Проведенням екскурсій займались самі організатори-викладачі. За цей день ми набрались неповторних вражень і суттєво розширили свої знання про Тернопільщину, її геологічну будову та флористичні особливості. Ми з нетерпінням будемо чекати наступних екскурсій!

Також хочемо подякувати ЗСУ за таку можливість жити та досліджувати наш неймовірний рідний край!

Студенти ЕБ-26 Дідух Наталія, СОБХ-11 Бадзай Марина


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси