Живи і працюй безпечно: студентки факультету педагогіки і психології ТНПУ пройшли навчання з протидії експлуатації та торгівлі людьми
Живи і працюй безпечно: 

студентки факультету педагогіки і психології ТНПУ

 пройшли навчання з протидії експлуатації та торгівлі людьми

9 травня 2024 року студентки факультету педагогіки і психології спеціальностей «початкова освіта» і «дошкільна освіта», які є волонтерками Школи ґендерної рівності ТНПУ імені Володимира Гнатюка, пройшли навчання у ході тренінгового заняття «Живи і працюй безпечно» з протидії експлуатації та торгівлі людьми. Тренінг зініційовано Дружнім до жінок і дівчат провтором «Вільна» у м. Тернополі у співпраці із Центром ґендерних досліджень та впровадження політики рівних прав і можливостей ТНПУ імені Володимира Гнатюка та ГО ТМЖК «Відродження нації».  У ролі тренерки була  національна експертка, тренерка з питань запобігання та протидії торгівлі людьми, директорка з розвитку правозахисної ГО «ТМЖК «Відродження нації» Оксана Шлюсар. 

Оксана Шлюсар – національна експертка, тренерка з питань запобігання та протидії торгівлі людьми, директорка з розвитку правозахисної ГО «ТМЖК «Відродження нації».
Оксана Шлюсар – національна експертка, тренерка з питань запобігання та протидії торгівлі людьми, 
директорка з розвитку правозахисної ГО «ТМЖК «Відродження нації»

Тема тренінгу є особливо злободенною у часі повномасштабного військового вторгнення росії на територію України, коли мільйони українців втратили роботу і можливість отримувати дохід, а кількість шахраїв і вербувальників збільшилася у рази. За модераторства тренерки учасниці у ході тренінгу відшукували відповіді на низку запитань: що таке торгівля людьми та які ознаки цього явища; якою є актуальна статистика в Україні та світі; фази та види торгівлі людьми; як розпізнати шахрайські схеми вербувальників та торговців людьми; якими є основні помилки, яких припускаються під час подорожей та працевлаштування в Україні та за її межами; як оминути небезпеки, які чатують на українців у сучасних реаліях; чому важливо усвідомлювати власну роль у попередженні торгівлі людьми тощо.

Тема тренінгу спонукає до роздумів. Кейси із життєвими долями потерпілих вражають...
Тема тренінгу спонукає до роздумів. Кейси із життєвими долями потерпілих вражають...

Окремий блок тренінгу був сприсвячений питанням безпечної мiграцiї. Тренерка наголосила, що багато людей з різних міст та країн готові допомогти українцям транспортом, житлом, їжею, роботою – часто зовсім безкоштовно. Однак, на превеликий жаль, є й люди, які, розуміючи вразливість тих, хто змушений покинути свої домівки через війну, можуть їх обманювати та експлуатувати. Тому так важливо громадянам України знати правила безпеки і  дотримуватися їх. 

Під час інтерактивної частини тренінгу студентки засвоїли 5 маркерiв безпеки: 
ТРАНСПОРТ. Знай, куди їдеш і людей, з якими їдеш. Повідом деталі поїздки рідним чи друзям.
ДОКУМЕНТИ. Надавай документи лише офіційним особам. Зроби і збережи їх електронні копії.
ДОПОМОГА. Приймай допомогу лише від людей та організацій, що заслуговують на довіру.
СПІЛКУВАННЯ. Не віддавай нікому мобільний телефон. Будь насторожі при спілкуванні з незнайомцями.
ЗВ’ЯЗОК. Завжди будь на зв’язку з рідними чи друзями. Домовся з ними про кодове слово або фразу, якими можна повідомити, що ти в небезпеці.

Ознайомлення із внутрішньою статистикою Міжнародної організації з міграції за 2023 рік
Ознайомлення із внутрішньою статистикою Міжнародної організації з міграції за 2023 рік

Під час війни існують великі ризики сексуальної експлуатації. Зараз багато жінок та дівчат залишаються наодинці чи самі із дітьми та стають особливо вразливими. 

На превеликий жаль, вербувальники можуть використати цю ситуацію та втягти жінок у сексуальну експлуатацію. Оксана Шлюсар дала дієві рекомендації щодо способів убезпечення себе:

1. Спробувати знайти людей, щоби пересуватися разом. Намагатися постійно бути поряд ще з двома-трьома особами та не залишатися наодинці.
2. За можливості, звертатися до державних чи неурядових організацій за допомогою щодо проживання чи перевезення. З обережністю ставитися до пропозицій, що надходять від незнайомців на кордонах, особливо якщо ці пропозиції актуальні виключно для молодих жінок та дівчат.
3. У жодному разі не погоджуватися сідати зовсім одній/одному в авто до незнайомої людини (не важливо, до чоловіка чи жінки). Записати чи сфотографувати реєстраційний номер автомобіля, яким довелося подорожувати, та спробувати його відразу надіслати своїм рідним чи друзям.
4. Не погоджуватися на сумнівні пропозиції працевлаштування із високим заробітком, які пропонують виключно для молодих жінок та дівчат. 
5. Намагатися регулярно підтримувати зв’язок з рідними чи друзями, відразу повідомляти про зміну місця перебування та про пропозиції щодо роботи, які надходять.
6. Зробити фото усіх своїх важливих документів та відправити собі на електронну скриньку – так майже завжди можна мати до них доступ. Довіряти свої документи лише працівникам прикордонної служби та поліції. Не залишати нікому свого паспорта під заставу, для оформлення документів чи реєстрації, або з інших причин.
7. Зберегти контакти організацій, що надають допомогу мігрантам або жінкам у країні призначення.
8. Домовитися з рідними чи друзями про кодове слово або фразу, яким можна буде повідомити про небезпеку. За умов перебування у небезпеці потрібно телефонувати місцевим екстреним службам і звертатися до посольства України в країні перебування.

Аналіз шляхів втягнення постраждалих в ситуацію торгівлі людьми
Аналіз шляхів втягнення постраждалих в ситуацію торгівлі людьми

Не менш цікавим виявилось знайомство волонтерок із чат-ботом 527 у Telegram (@SafeMigrationBot), який створено Представництвом Міжнародної організації з міграції в Україні за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID. щоб дізнатися про гарячі лінії підтримки тощо. Залишаємось на зв'язку та піклуємось про безпеку під час подорожей! Чат-бот допомагає людям безпечно подорожувати, за його допомогою можна більше дізнатися про те, як під час поїздки не потрапити у різні халепи, про правила в’їзду до країн в умовах війни, безпечну міграцію в Україні і за кордоном. На сервісі можна отримати відповіді на будь-які запитання, а якщо цього буде недостатньо — можна зв’язатися з експертами Національної гарячої лінії.

Національна безкоштовна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів функціонує на базі ТМЖК «Відродження нації» (м. Тернопіль). Гаряча лінія працює в рамках Програми захисту і допомоги вразливим мігрантам Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні за підтримки американського народу через проєкт Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Телефонувати в Україні можна за номерами 527 або 0 800 505 501 безкоштовно й анонімно з 8:00 до 20:00 з номерів усіх мобільних операторів України.

Майбутні педагогині дошкільної та початкової освіти також отримали актуальну інформацію щодо виїзду за межі України дорослих з дітьми. Було наголошено, що діти до 16 років повинні залишати Україну лише з супроводжуючою особою, а діти старші 16 років можуть подорожувати самі. Якщо дитина подорожує з одним зі своїх батьків, а також з бабою, дідом, повнолітнім братом, сестрою, мачухою, вітчимом – нотаріально завіреного дозволу від батьків чи одного з батьків не потрібно. Якщо особа, котра повинна супроводжувати дитину, не є родичем, вказаним вище, то один із батьків повинен уповноважити цю особу заявою, яку завіряє орган опіки та піклування.

Інтерактивна вправа ''Займи позицію''.
Інтерактивна вправа ''Займи позицію''

Кожній особі, котрій довелось покинути власний дім разом з дитиною через війну, потрібно дотримуватися низки правил, які допоможуть захистити її. Тож гостроактуальними виявились поради щодо того, як захистити дитину та подбати про власну безпеку: 
  • Пам’ятай про власні базові фізичні та психологічні потреби, адже тобі буде складно захистити свою дитину, якщо ти не подбаєш спочатку про себе. 
  • Розроби план дій на випадок, якщо доведеться розлучитися із дитиною, проінструктуй її, як діяти у таких ситуаціях.
  • Якщо тобі довелося залишатися з незнайомцями у приватному житлі – остерігайся пропозицій, які можуть здаватися підозрілими, віддавай перевагу сім’ям із дітьми або офіційним пропозиціям від волонтерів.
  • У місцях скупчення людей одягни дитину та себе у яскравий одяг, щоб було легко впізнати одне одного у натовпі.
  • Залишайся поруч із дитиною та постійно наглядай за нею.
  • Заздалегідь підготуй копії документів, свої контакти, ім’я дитини та поклади у кишеню своєї дитини чи у безпечну водонепроникну сумку або ж напиши основну інформацію на її одязі.
  • Ніколи не залишай дитину із незнайомцями, навіть якщо вони виглядають надыйними і поводяться переконливо.
  • Звертай увагу дитини на безпечних/відповідальних дорослих у кожному місці перебування (вони носять бейджі або волонтерські жилети), щоб дитина могла звернутися до них у випадку, якщо вам доведеться розлучитися.
  • Нікому не віддавай свій паспорт, документи дитини чи інші особисті документи, окрім уповноважених осіб. 
  • Домовся разом із дитиною про кодову фразу, яка повідомить, що дитині загрожує небезпека, особливо у ситуаціях, коли вона не зможе прямо сказати про це в присутності інших людей.
  • Не погоджуйся сідати в машину із незнайомцями (неважливо, чоловік це чи жінка). Поясни своїй дитині, чому їй також не потрібно цього робити.
  • Збережи контакти організацій, які допомагають дітям, зокрема дитячих психологів. 
  • Намагайся триматися разом із іншими людьми, що подорожують із дітьми, щоб вони допомагали тобі наглядати за дитиною.
Експлуатація дітей може відбуватися поруч із нами. Будьмо пильними! 

Учасниці тренінгу готові працювати за методом «рівний-рівному» та протидіяти експлуатації та торгівлі людьми!
Учасниці тренінгу готові працювати за методом «рівний-рівному» та
 протидіяти експлуатації та торгівлі людьми

Для закріплення отриманих знань учасниці отримали домашнє завдання: пройти онлайн-квест із безпечного працевлаштування (https://quest.stoptrafficking.org/). Тож не втрачаймо пильностi і пам’ятаймо, що вразливістю будь-якої людини можуть скористатися шахраї та ошуканти!

Висловлюємо слова глибокої вдячності співробітницям Дружнього до жінок і дівчат простору «Вільна» у м. Тернополі за сприяння в організації просвітницького заходу для студентства ТНПУ імені Володимира Гнатюка та незмінні гостинність і партнерство! 
Щиро вдячні національній експертці, тренерці з питань запобігання та протидії торгівлі людьми, директорці з розвитку правозахисної ГО «ТМЖК «Відродження нації» Оксані Шлюсар за змістовні і корисні знання, цікаві й інтерактивні форми роботи під час тренінгу, багаторічну просвітницьку діяльність із попередження та протидії торгівлі людьми на теренах Тернопільського краю та в Україні! 


Дякуємо нашим захисникам і захисницям за можливість навчатися у безпечних умовах! 

Плекаймо власну стійкість і працюймо задля довгоочікуваної ПЕРЕМОГИ! 

Довідково:
Якщо виникають запитання чи сумніви, або щось відбувається не так, як було заплановано, – звертайтесь за безкоштовною консультацією на гарячі лінії:  

УКРАЇНА: 
Національна гаряча лінія з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів:
527 або 0 800 505 501 (безкоштовно з мобільного в Україні, щодня з 8:00 до 20:00)
 
ПОЛЬЩА:
МОМ Польща: +48 22 490 20 44 (9.00-17.00 будні)
Національний центр консультування та допомоги постраждалим від торгівлі людьми: +48 22 628 01 20
Гаряча лінія з протидії торгівлі людьми, Ла Страда-Польща: +48 605 68 77 50

РЕСПУБЛІКА МОЛДОВА:
Центр боротьби з торгівлею людьми МВС Молдова: +373 22 25 49 98 (цілодобово) 
Гаряча лінія з безпечної міграції й протидії торгівлі людьми,
Ла Страда-Молдова: 0 800 777 77 (безкоштовно з Республіки Молдова); 
+373 22 23 33 09 (для дзвінків із-за кордону)

РУМУНІЯ:
Національна агенція з протидії торгівлі людьми: 0 800 800 678; 
+40 21 313 31 00
МОМ Румунія: +40 21 210 30 50 

СЛОВАЧЧИНА:
Національна гаряча лінія для постраждалих від торгівлі людьми: 
+421 800 800 818
МОМ Словаччина: +421 252 630 023

УГОРЩИНА:
Національна кризова та інформаційна лінія: +36 (0) 6 80 20 5018 (безкоштовно з Угорщини, цілодобово)
МОМ Угорщина: +36 14 72 25 00 (9:30–16:00)

Для екстрених ситуацій в країнах ЄС:  112 

Інформаційні ресурси з протидії торгівлі людьми: www.stoptrafficking.or, 
сайт  www.527.org.ua  


Ольга КІЗЬ 
кандидатка психологічних наук,
доцентка кафедри психології
факультету педагогіки і психології,
керівниця Центру ґендерних досліджень
та впровадження політики рівних прав і можливостей 
ТНПУ імені Володимира Гнатюка


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси