Рятували єнота із пропагандистської пастки:  студенти ТНПУ зіграли в антифейкову інтелектуальну гру
Рятували єнота із пропагандистської пастки:
 
студенти ТНПУ зіграли в

 антифейкову інтелектуальну гру

Фейк, пропаганда, дезінформація, маніпуляція, фішинг, вішинг... Саме про ці та інші важливі проблеми сьогодення 13 травня говорили студенти першого курсу факультету філології і журналістики під час Медіаосвітньої антифейкової інтелектуальної гри «НотаЄнота», яка проводилась у межах відзначення тижня кафедри журналістики ТНПУ.


Координаторки антифейкової інтелектуальної гри «НотаЄнота»
Координаторки антифейкової інтелектуальної гри «НотаЄнота»


Координаторами заходу виступили доцентки кафедри журналістики Тетяна Решетуха та Олеся Мединська , а також асистент Ольга Пелешок

Команди студентів перших курсів факультету філології і журналістики
Команди студентів перших курсів факультету філології і журналістики

Учасниками стали шість команд студентів перших курсів факультету філології і журналістики. Антифейкова гра складалася із п’яти раундів, де студенти мали змогу отримати 30 балів для власної команди. Протягом гри учасники навчилися відрізняти фейкові новини від справжніх; випробовували свої сили у перекладі з «Новомови» на українську; чистили свій інфопростір за допомогою «Єнота-полоскуна»; розв’язували ребуси; працювали з фото- і відеофейками, «Перевіряли свій зір», а отже, розвивали свій інфомедійний імунітет та навички критичного споживання інформації із сучасних медіа.

Відрізняємо фейкові новини від справжніх
Відрізняємо фейкові новини від справжніх

«Суть медіагри «НотаЄнота», авторкою якої є журналістка та комунікаційниця Альона Романюк, полягає у тому, щоби розвинути критичне мислення, визначати ворожі російські медіавпливи, протистояти маніпуляціям та показати, як працюють фейки на основі реальних випадків», –  зазначає доцентка Тетяна Решетуха.

Журі оголошує результати гри
Журі оголошує результати гри

Після закінчення гри, журі в особі завідувача кафедри журналістики Наталії Поплавської  та доцентки кафедри Наталії Дащенко, визначили команду-переможця, учасники якої найкраще впоралися з відповідями на запитання. Ними стали одразу дві команди, а саме «Перездача» та «Філологині».

Учасники антифейкової інтелектуальної гри «НотаЄнота»
Учасники антифейкової інтелектуальної гри «НотаЄнота»

«Гра, справді, чудова. Цікаві завдання, а особливо сподобалось відрізняти фейки від правди. Для студентів потрібно таких інтерактивів більше, адже це приносить різноманіття у навчання», – говорить студентка-журналістка групи Ж-14 Вікторія Сікан.

«Вперше брала участь у подібному. Усе було зрозуміло й неабияк цікаво! Час провела із користю й дізналась багато корисної інформації. Наступного разу, обов’язково, приєднаюсь до участі в грі ще раз!», – поділилась враженнями студентка-філологиня групи СОПМУ-13 Альбіна Шведа.

«Побороти фейки сьогодні неможливо. Тому, нам потрібно вирізняти неправдиву інформацію із цього потоку та не підпадати під її вплив. «НотаЄнота» якраз показала, наскільки багато фейків поширюється щодня. Проте ми, обов’язково, побачимо зерно правди, навіть якщо  воно приховане під тягарем московського обману. Дякую викладачам кафедри журналістики за такий пізнавальний захід!», – підсумувала студентка-філологиня групи СОУМА-12 Алла Борик.

Текст: 
Дарина Магдій,
студентка 1 курсу спеціальності «Журналістика»
Фото: 
Каріна Грубенюк,
студентка 1 курсу спеціальності «Журналістика»


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси