«Я у простому намагаюся знаходити щось оригінальне»: історія студентки факультету іноземних мов ТНПУ Аліни Нижегородової (ФОТО)

«Я у простому намагаюся 

знаходити щось оригінальне»: 

історія студентки 

факультету іноземних мов ТНПУ 

Аліни Нижегородової




Праця та натхнення – шлях до власного успіху.


Аліна Нижегородова – студентка першого курсу факультету іноземних мов кафедри романо-германської філології за спеціальністю «французька мова і література», яка захоплюється і творчістю, і спортом, і наукою, і дозвіллям тощо. 


У вісімнадцятирічному віці Аліна вже багаторазова чемпіонка України з вітрильного спорту, а саме з віндсерфінгу. Як зазначає сама дівчина: «У Тернополі цей спорт унікальний, бо тут найсильніша команда, найкращий тренер і акваторія». 


Вперше на дошку Аліна стала у п’ять років, але повноцінно почала займатися з десяти. Своїм спортивним успіхам завдячує батьку – Олексію Юрійовичу, тренеру, майстру спорту з віндсерфінгу.


Віндсерфінг - спорт, який завжди у серці студентки
Віндсерфінг - спорт, який завжди у серці студентки 


Дівчина не вважає спорт основною частиною свого життя, проте без тренувань та змагань себе вже не уявляє: «Я не олімпієць, я філолог, але віндсерфінг – це справа, яку я обожнюю», – з посмішкою розповідає Аліна. 


Глобальні події останніх років вагомо впливають на організацію змагань, особливо в Україні. Сьогодні спортивна боротьба набуває більш всеукраїнського характеру. Завдяки цьому Тернопіль та славнозвісний Тернопільський став два роки поспіль стають оазисом для вітрильників. Проте за першої можливості віндсерфінгісти беруть участь у спортивних змаганнях і за кордоном, аби про Україну говорили у цілому світі. Аліна з нетерпінням чекає на міжнародні змагання в Італії, які відбудуться вже цього літа на озері Гарда. 


Попри численні перемоги у вітрильному спорті, в університеті студентка підкорила й скелелазіння, але запевняє, що цей олімпійський вид спробувала для різноманіття та душі.


Турнір зі скелелазіння у ТНПУ, березень 2024 рік
Турнір зі скелелазіння у ТНПУ, березень 2024 рік


У мистецьких колах Тернополя Аліна Нижегородова впізнавана як юна фотографиня. Пейзажі рідного міста проілюстровані у збірках історій та віршів спогадів про Тернопіль відомої тернопільської письменниці Олени Лайко.


На фото Христина Надала та Аліна Нижегорова
На фото Христина Надала та Аліна Нижегородова 


У серпні минулого року відбулась презентація збірки «Про Тернопіль з любов’ю». Під час проведення гості насолоджувались фотовиставкою робіт Аліни, які ідеально підходили тематиці книги та заходу загалом, адже її профіль у фото – Тернопіль, неважливо яке місце: «Я завжди намагаюся знайти щось оригінальне у простому: навіть стара занедбана панелька при правильно виставленому світлі та куті стає частиною мистецтва», – розповідає авторка. 


Відвідуючи інші міста, фотографиня також зафіксовує бажане на фотоплівку та з усмішкою на устах додає: «Чужі міста більше для прогулянок і насолоди, бо основне місце в серці посідає таки рідний Тернопіль. Він справді особливий».


Талановита людина – талановита у всьому. Окрім віндсерфінгу та фотографій, Аліна з третього класу відвідувала театральну студію, грала у різножанрових виставах, бо мріяла стати акторкою, але з певних причин у 2023 році припинила акторську діяльність. Виступати на сцені не зупинилась. Сьогодні декламує авторську поезію на різноманітних університетських заходах.


Сама дівчина пише ще й прозу та публіцистику, яка більш помітна у науковій діяльності. 


Шевченкові читання на факультеті іноземних мов ТНПУ, березень 2024 рік
Шевченкові читання на факультеті іноземних мов ТНПУ, березень 2024 рік


Любов до сцени Аліні прищепили батьки. Родинна традиція – відвідувати допрем’єрні покази вистав у театрі: «Я виросла у творчому середовищі: змалечку відвідувала концерти оркестрів, театр, тому сцена для мене – це важливий етап моєї творчості, власного мистецького становлення». 


Після вистави Покинуті, травень 2023 рік
Після вистави "Покинуті", травень 2023 рік


Запитання про плани на майбутнє у дівчини викликали змішані відчуття: на завершальному етапі лише перший курс навчання в університеті, у творчій діяльності також початкові етапи. 


«Чітких планів немає, все ще розмите, проте точно знаю одне: не припинити творити, не втратити натхнення, яке часом легко губиться, і продовжувати експериментувати з композиціями, шукати нові ідеї та втілювати їх у життя. Я – людина мистецтва, а найважливіше у житті кожного митця – не припиняти вершити. Мистецтво безмежне, але люди часто самі виставляють якісь межі, які іноді можуть зіпсувати все». 


Також Аліна закцентувала увагу на літературному клубі авторів «Акація», назвавши його своїм творчим середовищем, у якому любить перебувати.


Без культури та майстерності не буде мистецтва. Як зникнуть вони, тоді людина втратить свою цінність, та все хороше щезне з землі. Мистецтво живе, доки живе людина та пам’ять про неї.



Христина Надала

Фото з домашнього архіву Аліни


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси