ЗМІ про нас «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: доцентка ТНПУ про виклики інклюзивної освіти (ФОТО)
ЗМІ про нас


«Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: 
доцентка ТНПУ про виклики 
інклюзивної освіти




«Афілійований міні-EdCamp Ternopil» зібрав майже дві сотні освітян у стінах 19 школи Тернополя. Програма підвищення кваліфікації «Афілійований міні-EdCamp Ternopil School 19» передбачала проведення сесій в інноваційному форматі професійного розвитку «рівний-рівному», на яких піднімали питання освіти в умовах надзвичайних ситуацій, реагування освітян на надзвичайну ситуацію внаслідок війни росії проти України.

Зоряна Удич, кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри педагогіки та менеджменту освіти ТНПУ ім. В.Гнатюка, керівниця інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ ім. В.Гнатюка, вела розмову, присвячену інклюзії — «Виклик (не) доступна школа».

«Виклик (не) доступна школа»

Пропри всі виклики, які стоять перед педагогами в умовах війни і освітньої реформи, що триває роками, педагоги стоять стійко, кажуть учасники (Не) конференції. Вони вчаться, діляться власним досвідом, експериментують, що учням було не тільки цікаво, а й корисно перебувати ці 12 років у школі. Щоб кожен учень став гармонійно розвиненою особистістю, каже одна зі спікерів, — кандидатка педагогічних наук, доцентка кафедри педагогіки та менеджменту освіти ТНПУ ім. В.Гнатюка, керівниця інклюзивно-ресурсного центру ТНПУ ім. В.Гнатюка і водночас випускниця 19 школи Зоряна Удич. Вона головувала на платформі «Виклик (не) доступна школа».

— Є здобувачі з особливими освітніми потребами – самі учасники моєї платформи зробили висновки, що сучасна школа ще недоступна всім школярам, особливо тим, хто має особливі освітні проблеми, — каже Зоряна Удич. — А тема актуальна, бо охоплює дуже велику кількість дітей. І це не тільки учні, які мають особливості за станом здоров’я або порушення розвитку. Ця тема і про внутрішньо-переміщених дітей, які на собі відчули, що таке війна і бачили її на власні очі. Це й дітлахи з тимчасово окупованих територій. Це й обдаровані учні.

Під час тренінгу із Зоряною Удич педагоги визначили основні ознаки інклюзивної школи і обговорили питання, які цікавили вчителів. А їх дуже багато, каже спікерка. Скажімо, стосовно оплати корекційних занять для учнів з особливими освітніми потребами. Або щодо об’єктивної діагностики можливостей учнів та партнерської співпраці з батьками.

Під час тренінгу із Зоряною Удич
Під час тренінгу із Зоряною Удич

Ірина Бєлякова 

До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси