ЗМІ про нас. У ТНПУ презентували книжку загиблого захисника Любомира Крупи про Андрея Шептицького (ФОТО) ЗМІ про нас

У ТНПУ презентували книжку 

загиблого захисника Любомира Крупи 

про Андрея Шептицького



У Тернополі презентували книжку загиблого захисника, історика Любомира Крупи. Це історична наукова робота під назвою "Вплив митрополита Андрея Шептицького на суспільне і культурно-просвітницьке життя в Галичині кінця ХІХ — першої половини ХХ століття". Цю монографію зробили на основі кандидатської дисертації, яку Любомир захистив у 2003 році, розповідає його дружина Ірина Крупа.

За її словами, тоді суспільна і культурно-просвітницька діяльність Андрея Шептицького була складною темою.


Книжка загиблого захисника Любомира Крупи про Андрея Шептицького
Книжка загиблого захисника Любомира Крупи про Андрея Шептицького. Суспільне Тернопіль

"Його захист справді нагадував бій, тому що більшість тих науковців і тих старих діячів науки — це все колишні комуністи, колишні партійні діячі. Тобто, це все люди з радянською прошивкою. І тому вийти перед ними і сказати, що Шептицький був героєм, який за українську державність боровся — це було, як махати червоною шматою у них перед очима" — розповідає Ірина.

Дружина Любомира Крупи — Ірина
Дружина Любомира Крупи — Ірина. Суспільне Тернопіль

Літературним впорядкуванням збірки займалася сестра Любомира, доцентка кафедри журналістики Тернопільського педуніверситету Наталія Дащенко. Розповідає, надрукувати монографію Любомир хотів ще до того, як пішов до війська.

"Одразу після захисту питання видання дисертації не піднімалося. Але через кілька років, коли Любомир уже був викладачем у Тернопільському економічному інституті, напевно колеги підштовхнули його до цього. І Любомир звернувся до мене, щоб літературно впорядкувати текст. Я не знаю, з яких причин він потім поставив на паузу друкування монографії. І повернулися ми до цього аж в кінці 2023 року. Разом з Марією та Іриною Крупами, по суті, ми за чотири місяці підготували цю монографію до оприлюднення".

Доцентка кафедри журналістики Тернопільського педуніверситету Наталія Дащенко
Доцентка кафедри журналістики Тернопільського педуніверситету Наталія Дащенко. Суспільне Тернопіль

Один із рецензентів монографії — виконувач обов’язків декана історичного факультету Тернопільського педуніверситету Володимир Кіцак. Каже, вони з Любомиром були одногрупниками, захищали кандидатські дисертації в один рік:

"Любомир захищав дисертацію про Андрея Шептицького. Казав, що це йому близьке. Через те, що Шептицький у міжвоєнний період і під час Другої світової війни був такою неординарною потужною особистістю, що, фактично все культурне і політичне життя вертілося довкола нього. Любомир вважав, що це цікаво і це питання треба розкрити не з популістської точки зору, а за фактами: так, як воно, власне, було. Через те праця Любомира ґрунтована на серйозних наукових джерелах. І те, що він написав, цікаво читати, попри необхідний для історичної монографії науковий стиль".

Декан історичного факультету Тернопільського педуніверситету Володимир Кіцак
Декан історичного факультету Тернопільського педуніверситету Володимир Кіцак. Суспільне Тернопіль

Презентація книжку загиблого захисника Любомира Крупи про Андрея Шептицького
Презентація книжки загиблого захисника Любомира Крупи про Андрея Шептицького. Суспільне Тернопіль

Як повідомила Наталія Дащенко, примірники монографії надіслали у 15 бібліотек України, зокрема в Бібліотеку Верховної ради України, Національну бібліотеку України імені Володимира Вернадського, а також в Державний архів Тернопільської області. Всього книжку видали тиражем 300 примірників.

Книжка загиблого захисника Любомира Крупи про Андрея Шептицького
Книжка загиблого захисника Любомира Крупи про Андрея Шептицького. Суспільне Тернопіль

Нагадаємо, Любомир Крупа був депутатом Тернопільської облради. Коли Росія почала повномасштабне вторгнення в Україну, він добровільно вступив до 105-ї бригади тероборони.

Портрет Любомира Крупи
Портрет Любомира Крупи. Суспільне Тернопіль

Любомир Крупа загинув 23 березня 2023 року на Харківщині. Майже рік вважався зниклим безвісти. 6 березня 2024 року Тернопільський міськрайонний суд визнав його загиблим.


Ірина Терлюк,
Суспільне


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси