Науковець ТНПУ виступив  на Міжнародній конференції  у столичній музичній академії (ФОТО)

Науковець ТНПУ виступив

на Міжнародній конференції

у столичній музичній академії



Упродовж 09–11 квітня на базі Національної музичної академії України в місті Києві тривала щорічна науково-практична онлайн конференція «Міжнародні Герасимовські читання – 2024: Musica Antiqua & Nova: контексти, сенси, втілення», присвячена світлій пам’яті академіка Ніни Олександрівни Герасимової-Персидської (23.12.1927 – 08.12.2020). У ній взяло участь понад п’ятдесят музикознавців з України, Литви, Польщі, Швейцарії, Австрії, Німеччини і Греції, серед яких професор Литовської академії музики і театру Рімантас Слюжинскас, професор Університету імені Арістотеля в Салоніках Марія Александру, професор Варшавського університету Аґнешка Лещинська, досвідчені та юні дослідники з Відня, Гамбурга, Фрайбурга, Базеля, Києва, Львова, Одеси, Сум і Харкова.

  
Національна музична академія України (екстер'єр)

Національна музична академія України (екстер'єр)


Національна музична академія України (інтер'єр)Національна музична академія України (інтер'єр)

Програма Міжнародної конференції


Робота секцій відбулася за шістьма проблемно-тематичними блоками.

1. Музична медієвістика, джерелознавство, історія церковного співу;

2. Музика Ренесансу і Бароко у науковій та виконавській інтерпретаціях;

3. Сучасна музика: діалог з минулим та нові шляхи;

4. Старовинна музика в сучасних реаліях;

5. Співацький практикум: літургійний і навчальний дискурси;

6. Візантійська музика і візантінославіка.


3. Фрагмент буклету конференції

Фрагмент буклету конференції

Учасники Міжнародної конференції

Учасники Міжнародної конференції


На одному з онлайн-засідань конференції виголосив доповідь кандидат мистецтвознавства, магістр освітнього менеджменту, доцент кафедри музикознавства та методики музичного мистецтва Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка Богдан Жулковський.

Він проаналізував норми Закону України «Про вищу освіту», які стосуються третього (освітньо-творчого) рівня вищої освіти, а також Постанову  Уряду «Про затвердження Порядку здобуття освітньо-творчого ступеня доктора мистецтва та навчання в асистентурі-стажуванні», й виокремив невирішені питання щодо професійних прав докторів мистецтва, зокрема можливості нарахування доплат і надбавок у граничному розмірі 15% та отримання вченого звання доцента.
  
Доповідач Богдан Жулковський Доповідач Богдан Жулковський

Доповідь Богдана Жулковського

Дослідник охарактеризував нещодавно затверджений стандарт третього (освітньо-творчого) рівня вищої освіти зі спеціальності 025 «Музичне мистецтво» та шість освітньо-творчих програм, які успішно реалізуються у Києві, Львові, Одесі, Харкові і Дніпрі. Науковець зауважив, що всі вони наразі перебувають у стані перманентного пошуку оптимальної моделі існування та щороку переглядаються на засіданнях випускових кафедр і вчених рад ЗВО за участю внутрішніх і зовнішніх стейкхолдерів.

Богдан Жулковський з’ясував, що науково-педагогічними працівниками музичних академій розроблено низку унікальних авторських курсів для аспірантів та асистентів-стажистів, які корелюють із темами мистецьких проектів здобувачів, а також пов’язані з художньо-естетичними смаками та дослідницькими зацікавленнями їхніх творчих керівників і наукових консультантів. Він зазначив, що майбутні доктори мистецтва є вільними у формуванні власної освітньої траєкторії, виборі освітніх компонентів і тем оригінальних творчих експериментів і наукових досліджень.

Доповідач встановив, що станом на сьогодні в Україні успішно відбулося майже п’ятдесят захистів художніх проектів із музичного мистецтва та вказав, що їх тематика є різносторонньою, сферичною та панорамною і включає українську та зарубіжну культуру архаїчних епох і постмодерну, питання формотворення й засобів виразності, жанру та стилю, художніх течій та технік, проблеми джерелознавства, герменевтики і семіотики, виконавства та інтерпретації. Він анонсував найближчі захисти проектів з інших спеціальностей галузі знань 02 «Культура і мистецтво»:

- 021 «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво»;

- 022 «Дизайн»;

- 023 «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація»;

- 026 «Сценічне мистецтво».


Доцент Оксана Гиса


До списку

Приймальна комісія
Тел. (098) 416-65-93 Тел. (063) 952-00-05 Тел. (0352) 53-39-58
Email: pk@tnpu.edu.ua
Офіційна скринька
Email: info@tnpu.edu.ua

Гаряча лінія
Тел. (0352) 43-58-80 Email: pravo@tnpu.edu.ua
Ресурси